Veaceslav Șaramet, apel la informare pentru românii din diasporă Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

Veaceslav Șaramet, apel la informare pentru românii din diasporă

Potrivit Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020, avem aproximativ 10 milioane de români în afara granițelor țării, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.

Luni, 24 septembrie, a avut loc la Palatul Administrativ o sesiune de informare intitulată „Informare acasă! Siguranță în lume”, în cadrul căreia, secretarul de stat Veaceslav Șaramet a oferit informații și sfaturi care le pot salva viața celor plecați sau care vor să plece la muncă în străinătate.

„Importanța acestei campanii deosebit de complexe rezidă din modul cum ați programat activitățile, cum ați constituit grupul țintă, județul Mureș fiind gazda acestei campanii pentru a doua oară, la interval scurt. Acest proiect prin complexitatea sa constituie un ajutor adresat atât persoanelor care doresc să plece în străinătate, cât și lucrătorilor migranți români, punând accent pe drepturile și obligațiile pe care le au în statele Uniunii Europene ca și cetățeni europeni, dar și la riscurile derivate din rezidența în alte state. Conștientizarea de către persoanele care doresc să lucreze în străinătate, a modului legal de accesare a locurilor de muncă este importantă având în vedere riscurile ce pot apărea dacă nu se repsectă formele legale de angajare” a transmis Nagy Zsigmond, subprefectul judeţului Mureş, prezent și el la eveniment.

„Consider că este foarte importantă activitatea ministerului în acest program de informare, deși noi, nu numai cei din sală, ci toți românii, știm că cel mai impotant ar fi cum să-i ținem pe români acasă” a adăugat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Cum selectezi locul de muncă?

Minsterul Românilor de Pretutindeni are anumite recomandări pentru toți cei doritori să muncească în străinătate. În primul rând, atunci când cauți un loc de muncă, nu accepta cu ușurință ofertele de muncă găsite prin intermediul anunțurilor online, convorbiri telefonice sau recomandărilor cunoscuților, nu apela la persoane necunoscute în mod direct, verifică cu atenție oferta locului de muncă, citește cu atenție clauzele contractului de muncă sau de mediere, verifică adresa și existența angajatorului străin pentru care ai optat,nu accepta să pleci la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație,verifică legislația țării gazdă astfel încât să eviți orice fel de acțiune lucrativă care te-ar plasa în ilegalitate,asigură-te că în țara unde urmează să muncești nu ai nevoie de procurarea în prealabil a unui permis de muncă și citește cu atenție prevederile contractului, iar în cazul în care există aspecte neclare, solicită sprijinul unui jurist.

Odată găsit locul de muncă, există capcane de care trebuie să te ferești. Printre acestea se numără: ți se propune să pleci cu documente false, ești sfătuit să nu declari motivul real al călătoriei la punctul de frontieră,așa-zișii intermediari se oferă să îți împrumute bani pentru a-ți plăti biletul de călătorie sau şederea,ți se propune să predai cartea de identitate sau paşaportul pentru că „aşa e în siguranţă” sau ți se spune să nu aduci bagaje.

Sunteți o victimă a abuzurilor?

Mulți oameni nu realizează că se află în postura de victimă a abuzurilor decât când este prea târziu sau câteodată preferă să le accepte tacit de frica de a nu-și pierde locul de muncă. Cum îți dai seama că ești abuzat? Ești obligat să faci ore suplimentare, dar nu ești recompensat cu bani sau cu zile libere, lucrezi în condiții de muncă insalubre, unde nu îți este asigurată igiena, ești obligat să lucrezi în condiții dificile de muncă, fără a avea echipamentele de siguranță necesare, fără a avea pregătirea necesară sau ambele, plata oferită pentru serviciile tale este fluctuantă, deși efortul este constant și înregistrează o evoluție, lucrezi fără pauză sau superiorul folosește un limbaj tendențios și te supune constant la violențe verbale.

De multe ori angajatorii străini iau oameni angajați la negru, motivând prin faptul că așa vei primi mai mulți bani în mână. Însă aceasta reprezintă o capcană care aduce multe riscuri: ai parte de condiții de muncă periculoase sau vătămătoare,nu îți primești banii, salariul poate fi de fapt sub nivelul muncii depuse și sub salariul minim din acea țară,nu ai parte de asigurare medicală, asigurare în caz de accident, ajutor de șomaj, cotizare pentru pensionare, salariul primit nu acoperă cheltuielile de întreținere, nu îți poți permite întoarcerea în țară din lipsă de bani sau chiar riști să devii ținta grupărilor de trafic de persoane.

În cazul în care totuși ajungeți victima acestor abuzuri, semnalați-le la orice persoană vă nimerește în cale, la poliția locală și creați-vă un cod cu apropiații, ca atunci când vorbiți, să puteți semnala problema chiar dacă sunteți supravegheat.

Cristina Zaharia

Cel mai important este ca românii să revină acasă

Conform Cristinei Zaharia, comisar-șef, coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, la nivelul anului 2017, în județul Mureș am avut un număr de 19 victime înregistrate din totalul de 662 înregistrate la nivel național. „Este un număr mic, ceea ce pe noi ne încurajează să continuăm aceste activități de prevenire și rolul nostru de a informa despre acest fenomen, de faptul că există victime și că putem să-l prevenim. Cum? Fiecare dintre noi să ne informăm. Chiar dacă semnează un contract de muncă, de cele mai multe ori, persoanele nu cunosc termenii, poate nu înțeleg acele clauze, nu știu ce vor fi obligați să facă în baza acelui contract de muncă, ceea ce duce la obligația prestării anumitor activități pe care nu le-au acceptat în țara de racolare” a precizat ea. Cele mai multe abuzuri a persoanelor plecate din județul Mureș se înregistrează în Franța, Germania și Spania. Tot ea a menționat că atunci când primiți o ofertă, căutați bine pe internet informații despre firma respectivă, pe site-urile autorităților, dacă are probleme, ce spun alții despre ea, cumulând toate informațiile disponibile pentru a lua o decizie bună.

Cele mai multe victime la locul de muncă în străinatate sunt din Moldova și Oltenia, în special datorită lipsei de informare. Din fericirea, la nivelul tinerilor care aleg să studieze sau să lucreze în străinătate, cazurile de abuz sunt foarte puține deoarece tinerii sunt informați când vine vorba de a-și alege locul de muncă, dar și țara în care vor merge. „Contextul în fiecare țară este diferit, românii pleacă în diferite zone. Noi facem această campanie tocmai în ideea în care cetățenii noștri, atunci când pleacă, indiferent de țară, ei trebuie să fie foarte bine informați și să-și cunoască foarte bine drepturile, mai ales cele de cetățeni europeni. De fiecare dată în orice județ mergem, spunem cu tărie că e bine ca cetățenii să fie informați atunci când pleacă din țară, dar e foarte important ca ei să știe că îi așteptăm acasă, strategia Guvernului și a Ministerului este de reîntoarcere a românilor acasă” a punctat Veaceslav Șaramet.

Există și opțiuni dacă vă întoarceți

Conform spuselor celor prezenți, guvernul este totuși intersat să aducă românii înapoi. De aceea ei au înființat programul Diaspora Start-Up prin care îi ajută pe cei plecați să își deschidă o afacere în țară. Pentru a fi eligibili, aplicanții trebuie să dovedească că intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban,că au reședința sau domiciliul în mediul rural sau urban, în regiunile mai puțin dezvoltate ale României, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia,au vârsta de minimum 18 ani,posedă cetățenia română,fac dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul țintă,demonstrează experiență antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și documente care să ateste experiența specifică în domeniul în care se dorește inițierea unei afaceri prin intermediul programului,demonstrează capacitatea tehnică și profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care dorește să se inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului și demonstrează cunoștințele de specialitate prin documente recunoscute de statul român care să ateste absolvirea de studii în cadrul unor instituții de învățământ superior din străinătate, ori prin alte documente care certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului.

Nu în ultimul rând, cum a precizat și Gheorghe Ștef, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, sunt foarte multe opțiuni în cadrul acestei agenții, de la prime de inserare sau relocare, până la ofertele propriu-zise de muncă. Nu este nicio rușine să apelezi la agenție, acesta fiind un drept al tuturor românilor.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni: www.mprp.gov.ro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE