Centru comunitar mobil pentru comunitățile defavorizate din Mureș Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Centru comunitar mobil pentru comunitățile defavorizate din Mureș

Aceasta este materializarea, la Târgu-Mureș, a unui proiect finanțat de Cucea Roșie Suedeză în patru județe din România, respectiv Harghita, Tulcea, Focșani și Mureș. În acest sens, la noi în județ s-a achiziționat, de către Crucea Roșie Mureș o rulotă în valoare de 12.000 de euro,  care deocamdată va deservi comunitatea marginalizată de pe strada Dealului din Târgu-Mureș, și care ulterior se va deplasa în întreg județul.

Acest grup defavorizat de pe strada Dealului a fost ales, spune șefa Crucii Roșii Mureș, Magda Bercea, pentru că până acum, de comunitatea din Valea Rece s-a ocupat mai mult administrația locală târgumureșeană. Pe strada Dealului sunt circa 500 de oameni din care 300 de minori, care trăiesc în condiții precare. Pe lângă rulotă, Crucea Roșie Suedeză mai finanțează și partea educațională, respectiv rechizite pentru copii, dar și obiecte de igienă și aparatură medicală de bază, a arătat directorul Crucii Roșii Mureș, Magda Bercea.

”Am achiziționat o rulotă pe care o folosim drept centru comunitar mobil, cu multiple funcții, acolo se vor putea face consultații medicale. Chiar acum pe strada Dealului există focar de infecție cu Hepatita A și de păduchi. Trebuie făcută educație, în primul rând pe partea de igienă, iar dacă nu au cu ce să-și cumpere un săpun, un detergent, în prima fază o să îi ajutăm și pe latura aceasta. Ne gândim și la copii, pentru care vom organiza ore de after school, dar și activități de educație generală, pentru că mulți nu știu cum să-și gestioneze acei puțini bani pe care îi au”, a declarat Magda Bercea.

Lupta pentru schimbare de mentalitate

Șefa Crucii Roșii Mureș a explicat că la întâlnirile avute cu localnicii, a fost extrem de greu să îi facă să înțeleagă că trebuie să se gândească și la nevoile celuilalt. Voluntarii și membrii Crucii Roșii, însoțiți de unii dintre liderii comunității, au elaborat și niște chestionare, la care nu toți oameniii au fost de acord să participe, după cum nu toți știau să scrie.

”Au fost vizitate toate acele 150 de case existente și s-a discutat cu 114 familii și cu autoritățile locale, iar rezultatele au reliefat că în primul rând oamenii au nevoie de o clădire comunitară centrală, în care să existe o cantină socială, un dispensar medical, și unde s se realizeze programe educative. Apoi, pentru alții sunt mai importante locurile de muncă sau un parc de joacă pentru copii”, a spus Magda Bercea.

Ea a subliniat că, din păcate, la unii singura sursă de venit este alocația copiilor, iar câțiva exploatează copii mici la cerșit. Zona are apă potabilă doar până la mijlocul străzii, banii merg mai mult pe alimente, țigări și băutură, și aproape deloc pe articole de igienă. Aproape toți copiii frecventează cursurile școlare sau grădinița, 98% fiind vaccinați.

Coordonatoarea Centrului de Zi ”Rozmarin” din Târgu-Mureș, Dorina Todoran, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă se adresează strict comunităților defavorizate, pentru integrarea copiilor în învățământul de masă.

”Acum avem 111 cazuri dar, din păcate, existând acele focare de hepatită și pediculoză, am fost în imposibilitatea să primim copiii la centru”, a explicat Dorina Todoran. Ea a adăugat că Centrul are două mașini care îi transportă pe copii de la domiciliu, iar acolo fac școală până la nivelul clasei a doua.

Proiect pe patru județe

Inițiativa de la Târgu-Mureș a Crucii Roșii este parte a unui proiect amplu realizat în colaborate cu Crucea Roșie Suedeză, și care se întinde pe perioada a doi ani, începând din decembrie 2016. Este vorba de 1.700 de beneficiari, direcți și indirecți care, alături de cei din Târgu-Mureș mai include comunități aflate în zone defavorizate din județele Harghita, Tulcea și Focșani. Peste tot prioritățile sunt legate de educația copiilor și de igienă, a declarat Andreea Furtună, coordonatorul proiectului.

”Noi ne-am dorit ca fiecare comunitate vulnerabilă să învețe să-și identifice nevoile și modalitățile prin care ei le pot rezolva, inclusiv să ceară finanțări pentru ideile lor de proiect. Printre țintele acestui proiect este menținerea copiilor în școală. De exemplu, în Harghita, la Tușnad copiii abandoneaza la un moment dat școala din cauza problemelor sociale, la Babadag copii nu merg deloc la școală pentru că nu vorbesc limba română, părinții sunt plecați la muncă și îi abandonează, iar la Focșani avem probleme de integrare a lor în comunitate”, a arătat Andreea Furtună.

La întânirea de vineri au participat, pe lângă reprezentanții Crucii Roșii Suedeze, subprefectul Nagy Zsigmond și Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Judeţean Mureș. Aceștia au arătat că în condițiile în care Mureșul este județul înregistrat oficial cu cel mai mare număr de etnici romi din țară, peste 6.000, administrațiile județene și locale au în vedere finanțarea și implementarea unor programe speciale pentru această etnie defavorizată.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE