Home / Editorial / Democrație fără partide

Democrație fără partide

Distribuie

Azi când românii se bat cu alți români cineva câștigă. Câștgă cei care doresc dezbinarea și distrugerea noastră. Am avut din totdeauna dușmani. Azi însă cei mai mulți dintre români nu reușesc să înțeleagă dimensiunea răului.

Împărțirea societății în facțiuni care se luptă pentru putere nu s-a făcut spre binele nostru. Democrația prin partide politice înseamnă de fapt nu numai un război politic permanent ci chiar un război civil, un război rece, dar cu consecințe. Observați acest lucru în mod acut acum. Cine are de câștigat ? Cei care au puterea de a fi transpartinici și de a manevra partidele. Există o soluție ? Categoric DA!

În situații critice soluțiile nu pot fi decât cele radicale. Devine o necesitate eliminarea partidelor politice, sursă de dezbinare în națiune și mijloc pentru îmbogățire pe nedrept a unor politicieni de profesie. Partidele nu funcționează ca niște instituții democratice în interiorul lor, deci nu pot produce democrație în exteriorul lor, în societate. Ceea ce ne-au adus din `89 până acum se vede prea bine în datoria țării, în situația ei de servitute economică. În atmosfera de deznădejde, în situația fără precedent în lume când o țară care nu este angajată într-un război pierde 25% din populație prin emigrare.

Este posibilă democrația fără partide ? Da, desigur. Antichitatea greco-romană ne demonstrează acest lucru. Democrația greacă și mai apoi cea romană nu erau rodul pluripartidismului. Sigur că a existat o luptă între bogați și săraci, a existat din totdeauna. Dar nu sub forma unor partide cu ideologie distinctă, ci sub forma unor grupări care nu au căpătat caracterul de instituție. Nu a existat o luptă pentru putere între partide ci un conflict între oamenii bogați și cei săraci, situație care va exista din totdeauna într-o societate materialistă. În locul acestei lupte electorale purtate în piețele publice prin oratori, avem azi în lume democrații în care națiunile se macină prin astfel de războaie fratricide. Iar când vine vorba de națiuni care nu au nici măcar un minim exercițiu democratic, situația ajunge ca cea din România. Partidele noastre și-au dat sedii, practic pe de gratis. Își dau bani de campanie din bugetul public. Pensii speciale pentru că au avut privilegiul de a gestiona averea statului în folos personal… Partidele au emis legi care să le protejeze de urmărirea creditorilor. Conturile lor nu pot fi executate, nu pot fi blocate. Partidele și averea lor mobilă și imobilă nu poate fi poprită sau urmărită în vreun fel. Când unul dintre parlamentari este cercetat penal, colegii lui votează dacă poate fi sau nu aplicată legea, în disprețul constituției care ne garantează egalitatea în fața legii, în disprețul justiției și a bunului simț.

Partidele politice sunt de-asupra cetățenilor, deasupra oamenilor simpli care le trimit prin vot în parlament și la guvernare. Este tot mai clar pentru toată lumea. Partidele au devenit partidu` de pe vremea comunismului.

Oamenii pot să-și trimită deputați în parlament și fără ca aceștia să aparțină unui partid. Nu ați prefera să votați un om și nu un partid?

Oamenii pot să-și aleagă primari și fără partide politice. Cine votează în comunități pentru un partid ? Toată lumea votează pentru un om. De ce să nu facem asta și în cazul unui parlament cu doar 300 de deputați, așa cum ne-am exprimat deja prin vot ? Votul nostru de ce nu a fost ascultat, de ce nu a fost pus în practică un referendum, care înseamnă voința națiunii?

Fapt fără precedent în lume, diaspora vine acasă să facă miting, în vacanță, ca să-și exprime nemulțumirea. PSD-ul îi dă cu bocancul în gură. De acest lucru se folosește PNL-ul care n-a fost în stare să scoată oamenii la vot, USR-ul care și-a mazilit omul în jurul căruia s-a înfăptuit și PMP-ul lui Băsescu care ne-a propus la prezidențiale un sex simbol…

Dorința celor mai mulți români este să nu mai audă de această clasă politică ticăloșită, să nu mai audă de politică, de vrajbă și de ură.

Singura soluție viabilă acum pentru acest lucru este o guvernare tehnocrată sau militară care să aibă drept obiectiv schimbarea radicală a modului de organizare a statului. Joaca de-a reforma trebuie să ia sfârșit. Altfel din reformă în deformă vom ajunge o colonie fie în UE fie într-un spațiu post sovietic. Națiunea Română dacă își dorește să supraviețuiască trebuie să-și organizeze un altfel de stat.

În primul și în primul rând una dintre cele trei puteri ale statului de drept, anume justiția, trebuie să re-intre în mâinile poporului. În acest fel va fi ferită de o eventuală acaparare politică. O justiție în care înalta magistratură să fie obținută prin vot și nu prin validarea unui dosar de candidat. Șeful statului să fie președintele unui consiliu de miniștri. Ne-am săturat de războaie între palate. Republica să fie una prezidențială și nu una parlamentară. De ce votăm un șef de stat ?  Executivul să fie numit și coordonat de șeful statului. Parlamentul să fie constituit dintr-o singură cameră și cu un număr de cel mult 300 de deputați, așa cum națiunea s-a exprimat deja. Ministrul de război să fie un militar și nu un civil care habar nu are ce-i aia armată. Ministerul de interne și cel al apărării naționale să fie cumulat, pentru ca forța armată să nu mai fie folosită de la nivel de prefect împotriva cetățenilor în «afaceri politice interne». Comunitatea de informații să aibă un singur cap, nu nouă. Administrațiile locale să fie suple și eficiente, debarasate de consilierii inutili. Românii cinstiți și responsabili să aibă dreptul să poarte armă, ca să nu mai fie bătaia de joc a hoților și a polițiștilor.

Viata publică trebuie însănătoşită prin pedepsirea penală a celor care mint în campania electorală. Minciuna publică în scop de a primi voturi și poziții de reprezentare și conducere trebuie să fie considerată faptă penală. Ca să nu-și mai permită nici un candidat ca Geoană, să ofere în bătaie de joc 25.000 de euro fiecărui român care se întoarce în țară, la scara avionului. Era doar o campanie electorală, mergea o minciună, nu?

Imprescriptibilitatea faptelor de înaltă trădare și subminare a economiei naționale.

Reformă reală în justiție în așa fel încât procesele să se desfășoare rapid, și cauzele să fie soluționate în timp util. Pentru asta e nevoie nu de aparat birocratic mai mare, ci de legi mai clare, cu consultare populară și profesională.

Crima de înaltă trădare și subminare a economiei naționale, să fie pedepsite cu moartea. Chiar dacă UE nu e de acord cu asta. La noi e altfel, e necesar. Pentru asta l-au omorât pe Ceaușescu, pentru subminarea economiei naționale. De aproape 30 de ani clasa politică democratică care a preluat o țară fără datorii, vinde și taie la fier vechi ce a clădit poporul român în comunism și încă mai are de-un fond suveran.

Nu degeaba Moise i-a purtat pe evrei 40 de ani prin deșert. Și la noi trebuie să dispară o generație ca să putem trăi înafara reflexelor comuniste care ne-au ghidat viață prin șmecherie și abuz.

Răbdarea românilor se apropie de sfârșit și vremurile se împlinesc întotdeauna!

Gabriel-Silviu AOŞAN

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Subprefectul Vasile-Liviu Oprea, candidat din partea PSD la Primăria Reghin

Distribuie Actualul subprefect al județului Mureș Vasile-Liviu Oprea este candidatul Partidului Social Democrat la Primăria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.