Home / Administratie / Stația de transfer și hala de sortare din Reghin, în subordinea Consiliului Județean

Stația de transfer și hala de sortare din Reghin, în subordinea Consiliului Județean

Distribuie

Consilierii reghineni întruniți joi, 27 septembrie, în ședință ordinară, au avut pe ordinea de zi  proiectul privind trecerea imobilului compus din Stație de transfer și Hală de sortare, împreună cu terenul aferent în suprafață de 10.000 mp, din domeniul public al Municipiului Reghin în domeniul public al Județului Mureș.

Dorul Dan Rus (PMP) : „Să reflectăm puțin mai mult la acest proiect”

Obiecții la proiectul de hotărăre au fost aduse de Dan Dorul Rus, consilier PMP, care a cerut amânarea acestuia până la clarificările venite din partea Consiliului Județean.

„Prin votul care îl vom da astăzi , dacă el va fi unul pozitiv, vom pierde al doilea serviciu important. După serviciul de apă-canal, vom pierde și serviciul de salubritate, operat la momentul acesta de către o regie aflată în subordine, în care Consiliul Local Reghin este acționar 100 %.Trăim o perioadă foarte dificilă, veniturile la buget sunt din ce în ce mai mici, alocările de la bugetul național la fel, se obțin foarte greu, Avem rectificări de buget în fiecare lună, completăm de la un capitol la altul, totul bugetul aprobat de către noi la început de an a fost bulversat.Vor veni probabil și ani mai greu decât cel care îl trăim și noi ne permitem să înstrăinăm un serviciu, un imobil făcut pe fonduri europene, cu participațiunea sută la sută a Consiliului Local Reghin, cu titlu gratuit Consiliului Județean. Asta înseamnă că toate veniturile ce vor se vor derula din acest serviciu , și prin acest imobil, vor veni în bugetul județului Mureș, nu în bugetul local.Eu zic că ar fi bine să gândim în interes local. Avem 50 de muncitori angajați la acest serviciu care deservesc stația de sortare și celelalte secții.Acești muncitor s-ar putea să nu se mai regăsească pe lista angajaților noului operator. Am purtat în aceste zile discuții cu reprezentantul Consiliului Județean , managerul de proiect și nu ne-a dat lămuriri exacte asupra prețului care va fi ulterior, asupra controlului cantității de gunoi facturat de către viitorul operator și nicio politică de dezvoltare a stației de sortare. Singurul lucru cert este acelă că s-ar putea să transformăm municipiul Reghin , fiindcă acestă stație de sortare va deservii 23 de UAT-uri, acea zonă a orașului într-o groapă de gunoi.De aceea vă rog să reflectăm puțin mai mult la acest proiect , și dacă se poate să cerem amânarea lui până lămurim toate aspectele și avem toate garanțiile”, a precizat Dan Dorul Rus.

Dragoș Pui (PSD): „În lipsa unei alternative viabile și sustenabile, nu văd ce altă variantă avem”

La rândul său, Dragoș Pui, consilier PSD, a precizat că varianta propusă de proiect este cea mai bună, în contextul prevederilor care trebuiesc îndeplinite de legislația europeană.

„Din punctul meu de vedere, niciuna din variante nu este una perfectă, dar nu cred că suntem aici să găsim variantele perfecte pentru comunitate. Suntem puși în situația de a alege între două variante perfectibile, și avem obligația să o alegem pe cea mai bună . Momentan, nu știu dacă unul din colegi are posibilitatea să vină cu o alternativă la programul SMIDS (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide) propus de Consiliul Județean.Nu cred că avem resursele financiare  pentru următorii ani astfel încât să gestionăn circuite de deșeuri la nivel de municipalitate, așa cum ne impune Uniunea Europeană. Cred că ar fi greșit din partea noastră să transmitem un astfel de mesaj comunității. În calitatea noastră de membrii ai Uniuneii Europene, atât ca țară cât și ca unitate administrativ teritorială, avem anumite responsabilități. Grija față de mediu este unul din principiile pe care Uniunea Europeană le promovează, și cred că avem obligația să mergem în acest sens. În lipsa unei alternative viabile și sustenabile, nu văd ce altă variantă avem. Cu toții ne dorim ca perspectiva stației să rămână în proprietatea municipiului Reghin , dar nu văd cum o putem exploata la capacitate maximă, respectând în același timp toate normele asumate de România ca și stat membru al Uniunii Europene”, și-a argumentat poziția consilierul Dragoș Pui.

Ionuț Cengher (PNL) : „Dacă cineva dorea să găsim o soluție, o găsea de mult”

Consilierul liberal Ionuț Cengher a precizat că,  găsirea unei soluții vine în ceasul al 12-lea.

„Din păcate, această problemă cred că trebuia tranșată mai de mult. O adresă a Consiliului Județean în care ni se cere acest transfer a imobilului de 10.000 mp a venit în 2015 iar noi acum suntem în anul 2018, cu termen limită de 31.12. 2018. Suntem practic în ceasul al 12-lea. Dacă cineva dorea să găsim o soluție, o găsea de mult.Suntem puși să alegem  între varianta de a ne asuma ce s-a semnat în 2009, sau să ieșim din ADI ECOLECT cu niște costuri , atât pentru cetățeni cât și pentru noi ca și consilieri locali. Sper că nu au fost tergiversări pe motive de interes, inclusiv licitația la nivel de Consiliu Județean”, a precizat Ionuț Cengher.

Proiectul a fost în cele din urmă aprobat, cu un singur vor împotrivă, cel al consilierului PMP.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Proiect HCL. Întâlnirea Naţională Mercedes Clasic, la Sighișoara

Distribuie Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sighișoara, din 28 martie, se află …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.