Veste bună pentru fermierii mureşeni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 263 Vizualizări

Veste bună pentru fermierii mureşeni

Până săptămâna trecută, 16 echipe APIA au verificat, scriptic și pe teren, acuratețea datelor incluse de fermieri în cererea unică pentru subvenția pe suprafață. În condițiile în care termenul de finalizare al controalelor era 1 octombrie, în județul Mureș au fost cuprinse în eșantionul de control peste 35.000 de hectare pentru peste 1.200 de fermieri, aproximativ 10% din numărul total, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă.

El a subliniat că gradul de conformare al fermierilor mureșeni este foarte mare, neexistând intenții de fraudare.

”Am cuprins în eșantionul de control peste 35.000 de hectare, cu 641 de fermieri. În plus, pentru normele de eco-condiționalitate am mai primit un eșantion de 651 de fermieri. Gradul de conformare al fermierilor este vizibil mai mare decât anii trecuți. Nu avem cazuri în care un deținător de fermă să încerce să fraudeze fondurile, prin a declara terenuri nelucrate”, a spus Constantin Citirigă,care estimează că subvenția de bază, va fi eligibilă pentru mai bine de 95% din cei peste 24.000 de fermieri mureșeni care au depus cerere în primăvara acestui an.

Reprezentantul APIA Mureș arătat însă că acest aspect ilegal a existat în ultimii 7-8 ani, în județ fiind sesizate organele de urmărire penală în 15 dosare, unele soldate cu condamnări. Iar neregulile constatate sunt tot mai puține de la un an la altul, a confirmat directorul executiv al instituției, Ovidiu Săvâșcă.

”Neregulile sunt la mici greșeli de identificare a terenurilor, la sectorul zootehnic la o crotalie pierdută la un animal, deci sunt chestiuni în limitele unui procent pentru care nu avem penalizare, doar atenționare, deci fermierul nici nu este penalizat. Se fac verificări și fermierii înțeleg că declarația pe suprafață cât și cea referitoare la sectorul zootehnic trebuie completate corect și se fac controale în teren, iar aceasta contribuie la o plată corectă”, a declarat ovidiu Săvâşcă.

Avansul la plățile directe se va acorda începând din data de 16 octombrie, iar plata finală, după 1 decembrie. În acest an plata pe suprafață va fi în jur de 104 euro pe hectar, cu circa 8 euro mai mare ca anul trecut. Constantin Citirigă a mai spus că la această subvenție de bază se adaugă și alte subscheme, precum plata redistribtivă sau plata de înverzire, în valoare de peste 50 de euro pe hectar.

V. OANCEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE