Home / Eveniment / Proiect de 125.000 de euro, lansat la Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”
Printre oficialitățile prezente la eveniment s-a numărat și Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației Naționale (Foto: Andrei Vornicu)

Proiect de 125.000 de euro, lansat la Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”

Distribuie

Școala Gimnazială „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș a lansat proiectul Erasmus, în domeniul educației școlare, acțiunea parteneriate strategice, cu titlul „European values are all RIGHT”.

Valoarea grantului este de 125.000 de euro, iar proiectul este realizat în parteneriat cu Grecia, Italia și Turcia. Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”, în calitate de coordonator de proiect, este singura școală gimnazială din țară câștigătoare pe acțiunea parteneriate strategice.

În prezent, Școala Gimnazială „Friedrich Schiller” funcționează cu 958 de elevi și dispune de trei secții de predare, fiind totodată singura școală gimnazială din județul Mureș cu secțiile română, maghiară și germană.

Invitați de marcă la eveniment

La evenimentul de lansare au participat Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, Narcis Godeanu, consilier în cadrul Ministerului Educației Naționale, Monica Ioniță, Consilier și Director de cabinet în cadrul Ministerului Educației Naționale, Ioan Macarie, Inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Ilés Ildikó, Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Adina Roze Pui, Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, dar și numeroase cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „Friedrich Schiller”, printre care prof. Dana Bendriș, directoarea instituției, și prof. dr. Zsigmond Franciska.

 

Invitații speciali ai evenimentului au fost așteptați de doi elevi în fața instituției de învățământ în straie populare, cu tradiționala pâine și sare, după care au asistat la un moment artistic realizat în holul școlii și care a fost compus din trei dansuri, dintre care unul popular românesc și unul popular unguresc.

O nouă viziune, o nouă abordare

„Trebuie să recunoaștem faptul că este nevoie și de educație prin proiect, nu doar educația formală pe care tot o practicăm în școlile de unde venim. Este nevoie și de implementarea de proiecte educaționale care vin să ofere o deschidere atât elevilor, cât și profesorilor care participă în cadrul acestor parteneriate, o deschidere către școlile din Europa, o nouă viziune, o nouă abordare în ceea ce privește actul educațional, metodele folosite în școlile din țările partenere”, a fost de părere Ioan Florian Lixandru.

Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, între 24 septembrie 2018 și 24 septembrie 2020, iar prioritățile vizează explorarea valorilor europene, integrarea valorilor europene în propriul comportament și promovarea șanselelor echitabile (care sunt diferite de cele egale).

Zsigmond Franciska a făcut o prezentare punctuală a proiectului și a marcat coordonatele acestuia. Astfel, grupul țintă este reprezentat de 28 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, din țările participante, dintre care 14 cu ușoare dizabilități sau provenind din medii defavorizate, 10 profesori însoțitori, iar beneficiarii indirecți vor fi 400 de elevi, 80 de profesori și 60 de părinți.

Schimb de experiență în străinătate

Vor fi organizate workshop-uri în Italia, Grecia, Turcia și România, la care vor participa elevi și profesori invitați. Rezultatele preconizate vizează demontarea și reasamblarea de către tineri a componentelor fiecărei culturi, identificând valorile morale de origine religioasă și comportamentele ideale aferente, identificarea modelelor de comportament noi pe baza acestor valori, încercarea acestora în cadrul unor simulări, precum și alegerea unui set de valori și modele de comportament proprii, pe baza unor valori morale moderne asumate și viabile. De asemenea, se dorește devenirea tinerilor participanți în gardieni ai valorilor europene ale libertății, democrației, a statului de drept și a păcii, și transmiterea mai departe a acestui set de valori și comportamente ca parte a unei identități europene consolidate bazate pe dialogul culturilor.

 

Rolul religiei în consolidarea valorilor europene

O parte a accentului va fi pus pe contribuția religiei la consolidarea valorilor morale democratice în Europa, cu precădere a confesiunii ortodoxe și catolice, dar și a celei musulmane.

„Este o idee de proiect interesantă. Ideile de proiect sunt foarte frumoase, locurile alese sunt foarte atractive și vor stârni interesul elevilor. Ceea ce mi-a plăcut foarte tare a fost ideea de a discuta și pe ideea de educație religioasă. Ați găsit o formă de a integra și educația moral-religioasă din școală, atât din religia ortodoxă, cât și catolică și, de ce nu, de a împărtăși aceste concepte și aceste practici și colegilor din Turcia, unde se practică religia musulmană, și văzut ce este bun peste tot și acumulat și adus în școală astfel încât să aduceți plusvaloare actului educațional”, a concluzionat Ionel Florian Lixandru.

Zsigmond Franciska a prezentat, din perspectiva organizatorilor, așteptările pe care proiectul dorește să le materializeze în intervalul de doi ani în care se va desfășura: „Rezultatele pe care sperăm să le obținem sunt descompunerea și recompunerea valorilor europene, dar și a valorilor culturale naționale, pentru o mai bună înțelegere a lor, și pentru asumarea lor de această tânără generație, respectiv învățarea a ce înseamnă a le aplica în viața de zi cu zi. Noi sperăm ca ei să părăsească acest proiect cu o nouă identitate, modernă, europeană, și să aibă un efect multiplicator în cadrul generației lor.”

Andrei VORNICU

 

De asemenea, verificati

Asigurăm condiții de viață mai bune pentru mureșeni cu fonduri europene

Distribuie În ultimii 4 ani am mobilizat fonduri europene pentru realizarea a peste 27 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.