Atacuri ale urşilor în Băla şi Hodac. Grupul de lucru pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, convocat de prefect Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 568 Vizualizări

Atacuri ale urşilor în Băla şi Hodac. Grupul de lucru pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, convocat de prefect

În urma evenimentelor produse în data de 1 octombrie 2018 pe raza județului Mureș în comunele Băla și Hodac, respectiv atacul și rănirea gravă a unui număr de trei persoane de către specia urs, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a convocat Grupul de lucru pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de prezența animalelor sălbatice în zonele locuite pe raza județului Mureș.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul comunicatului de presă remis pe această temă de Biroul de presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş,

„S-au format două comisii din reprezentanții instituțiilor implicate, care s-au deplasat imediat în cele două localități unde au găsit soluții pentru prevenirea unor viitoare atacuri.
Astfel, s-a decis ca gestionarii fondurilor de vânătoare să intensifice acțiunile de identificare și recoltare a exemplarelor pentru care deja există autorizație și, în paralel, au demarat procedurile pentru obținerea unor autorizații noi pentru urșii periculoși care au atacat cetățenii din cele două localități.
Totodată, în urma dezbaterilor Grupului de lucru, s-a concluzionat că se impune modificarea legislației în ce privește intervenția în zona locuită ca urmare a prezenței animalelor sălbatice din speciile protejate.
În județul Mureș s-au emis 15 autorizații de mediu pentru recoltarea/capturarea și comercializarea de animale din fauna sălbatică de către persoane juridice și o autorizație de mediu pentru recoltare.
Din cele 15 exemplare de urs autorizate pentru recoltare până în momentul de față s-au recoltat 4 exemplare. Ordinul 1169/2017 nu prevede un termen și o perioadă de timp determinată pentru recoltarea exemplarelor derogate și nici obligații și sancțiuni în sarcina gestionarului fondului de vânătoare.
În acest an Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, în baza evaluărilor, a propus o derogare de la prevederile legii pentru un număr de 106 urși pentru județul Mureș. La nivel național nu s-au aprobat derogări ca urmare a evaluării efectivelor de urs. Toate cele 15 derogări s-au aprobat în baza Ordinului 1169/2017.”

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE