Finanţare de 6,7 milioane lei pentru modernizarea a două şcoli din Sărmaşu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 677 Vizualizări

Finanţare de 6,7 milioane lei pentru modernizarea a două şcoli din Sărmaşu

În acest sfârșit de săptămână, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul destinat îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de energie primară la Școala Generală nr. 2 din orașul Sărmașu, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Beneficiarii acestui proiect, pe lângă instituția de învățământ a orașului, cu profesorii și elevii săi, sunt locuitorii orașului care vor constata creșterea calității în domeniului învățământului local.

Investiţii pentru „un act educaţional de calitate”

Primarul orașului Sărmaşu, Ioan Mocean, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Lucrări de intervenție la Școala Generală nr. 2 Sărmașu, în scopul creșterii eficienței energetice, prin lucrări de reabilitare termică a anvelopei, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei”, a cărei valoare totală este de peste 3,48 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 3,4 milioane lei. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice.

”Orașul Sărmașu accesează acum resurse europene pentru investiții în eficientizarea energetică a clădirilor publice. În urmă cu mai puțin de o lună am semnat și contractul de finanțare pentru Școala Generală Balda, în valoare totală de aproape 3,3 milioane lei. Folosim cu chibzuință resursele de care dispunem și investim, iată, aproape 7 milioane lei în eficientizarea energetică a clădirilor din învățământ, pentru că le considerăm investiții importante pentru viitor. Ne preocupă tot ceea ce duce la creșterea calității vieții în orașul nostru și avem mare nevoie de aceste resurse financiare nerambursabile. Transmitem un semnal bun către cetățenii orașului, pentru că investim fonduri europene în reabilitarea termică a clădirilor, pentru reducerea costurilor publice. La cele două școli aceste investiții erau necesare, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare și eficientizare energetică. Prin proiectul nostru vom reduce mult față de situația actuală, atât consumul anual de energie primară, cât și emisiile gazelor cu efect de seră. Anticipăm că reabilitarea și modernizarea școlilor din Sărmașu va atrage noi elevi și va asigura un act educațional de calitate pentru întreaga zonă”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu.

Ce prevede proiectul

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Lucrări de intervenție la Școala Generală nr. 2 Sărmașu, în scopul creșterii eficienței energetice, prin lucrări de reabilitare termică a anvelopei, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei” își propune, scăderea consumului anual de energie primară, de la 100.448,39 kWh/an la 75.518,46 kWh/an, precum și reducerea gazelor cu efect de seră, de la 17.35 tone CO2/an la 8.28 tone CO2/an.

Va fi realizat un planșeu nou din lemn, peste parterul existent, se va construi o șarpantă nouă din lemn, și o învelitoare nouă, iar fundațiile existente se vor subfunda și consolida. Eventualele recompartimentări interioare se vor face prin intermediul unor pereți cu structura ușoară si nu va afecta structura de rezistenta existenta. Pentru noua învelitoare – acoperișul nou – se vor monta sisteme de preluare și se vor înlocui pardoselile existente cu pardoseli noi. De asemenea, în cadrul proiectului se vor înlocui tâmplăriile interioare cu tâmplarii noi, moderne și eficiente energetic, se vor realiza lucrări de reparații a finisajelor interioare si zugrăveli noi. Pentru creșterea confortului termic de la Școala Generală nr. 2 se va  monta o pompă de căldura și o centrală pe gaz în condensare, inclusiv un sistem de încălzire prin pardoseală. La finisaje, va fi îmbunătățit sistemul de iluminat și se vor schimba corpurile de iluminat clasice cu unele de tip LED, care vor avea celule foto cu senzor de lumina naturală.

30 noiembrie 2019, termen pentru finalizarea investiţiei

Derularea investițiilor se va finaliza în data de 30 noiembrie 2019, ceea ce înseamnă că la 1 decembrie 2019, de Ziua Națională, copii din Sărmașu, dar și profesorii de la aceste școli, cu toții peste 300 de persoane, vor avea condiții mult mai bune de studiu. Bugetul întregului proiect este de 3.480.347,98 lei (peste 770.000 euro), din care aproximativ 3,4 milioane lei (peste 754.500 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Primăria din orașul Sărmașu, județul Mureș, s-a implicat activ în pregătirea proiectelor cu finanțare europeană. Nu numai că este una dintre puținele din regiune care atrage fonduri europene pentru două proiecte pentru eficientizare energetică în clădirile publice, ci are depuse și cereri de finanțare pentru dezvoltare urbană integrată, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO. Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească multe proiecte, deoarece și bugetul este destul de scăzut și provocările sunt destul de mari. Totuși fără resursele europene nerambursabile ar fi fost imposibil ca astfel de investiții să fie realizate. Orașul Sărmașu este pe un trend pozitiv, se caută soluții optime pentru dezvoltare, inclusiv prin investiții private, și este îmbucurător faptul că administrația locală depune eforturi pentru creșterea calității vieții, cu fonduri proprii, cu resurse europene sau prin PNDL”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE