Harry Tavitian și Cserey Csaba vor susține un regal de jazz și blues în Cetate Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 283 Vizualizări

Harry Tavitian și Cserey Csaba vor susține un regal de jazz și blues în Cetate

Îndrăgitul pianist Harry Tavitian revine la Târgu Mureș cu un concert special, acompaniat de unul dintre cei mai valoroși percuționiști din România, veteranul Cserey Csaba.

Conform descrierii existente pe pagina de Facebook a evenimentului, povestea lui Harry Tavitian este una magică: la 17 ani a început să cânte blues după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Brașov. A absolvit Academia de Muzică București. La 22 de ani a participat la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu și a cântat la patru mâini cu Richard Oschanitzky într-un jam-session. Din 1976 s-a dedicat exclusiv jazz-ului. În perioada 1978-1987 a organizat la Constanța seria de evenimente „Atelier de improvizație“, manifestări singulare în acele vremuri pe plan național. În 1992 a înființat Fundația Culturală Harry Tavitian, prin care a continuat seria de Ateliere și a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni și scriitori talentați, majoritatea grupați în Asociația Arte/Litere ASALT, unde s-a cristalizat noua generație de scriitori și artiști ai Constanței.

Harry Tavitian a susținut în cei peste 35 de ani de activitate nenumărate concerte peste hotare, în Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria sau Slovenia.

Cserey Csaba sau Csabcsi, cum îl alintă prietenii, crede în limbajul universal al artei şi în puterea vindecătoare a muzicii. El este considerat, la ora actuală, unul dintre cei mai buni percuţionişti din România. Este omul care atunci când atinge o tobă sau orice alt instrument, totul prinde viaţă. A reuşit să cânte pe aceeaşi scenă cu cei mai mari interpreţi de jazz din ţară, iar proiectele lui solo acustice sunt foarte apreciate atât la noi, cât şi în străinătate. Născut la Gheorgheni, pe 16 noiembrie 1958, în secuime, la Porţile Occidentului şi Orientului, cum îi place lui să spună, Csabcsi s-a stabilit la Satu Mare în 1989, unde a fost angajat al Teatrului de Nord, ca muzician, timp de 18 ani. „M-am născut cu muzica în suflet. De mic copil am avut o sensibilitate deosebită pentru ritmuri, care la secui şi, în special, la ceangăi sunt influenţate de mai multe culturi, în special orientale. Poate de aici şi influenţele pe care le transpun în muzica mea”. Ca orice tânăr rebel al perioadei comuniste, Csabcsi intra în legătură cu muzica de afară prin intermediul Europei Libere. Acolo a auzit pentru prima oară de Festivalul de la Woodstok, unde se aduna crema muzicii pop și rock din acea perioadă. „Am auzit despre Festival de la Europa Liberă, pe care o ascultam la acea vreme. Apoi, după Festival, au venit şi în România tineri din Polonia, Ungaria, Luxemburg care ne-au povestit ceea ce s-a întâmplat acolo. Woodstock a fost un fenomen care a schimbat lumea şi, totodată, m-a convins că şi eu pot să fac pe scenă, desigur păstrând proporţiile, ce făceau ei”, spune Csabcsi. Din 1997, a început să compună albume, primul album single fiind „Marşul tobelor“ cu un mare succes la public, acesta fiind şi rampa de lansare spre celebritate. În 2002, îl cunoaşte pe Harry Tavitian, cotat printre cei mai valoroşi pianişti de jazz de la noi, şi unul dintre cei mai originali ca stil din lume, cu care începe o colaborare fructuoasă, ce constă în imprimarea unui album, intitulat „Naşterea”, şi concerte în toată ţara şi străinătate. În 2004 îl cunoaşte pe carismaticul Johnny Răducanu, alături de care întreprinde mai multe turnee prin ţară şi străinătate.

Concertul va avea loc sâmbătă, 6 octombrie, ora 17.00, în Cetatea Medievală Târgu Mureș. Accesul este liber.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

(A.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE