Home / Slider / Distribui pliante publicitare, ai nevoie de acordul scris al locatarilor! Proiect de hotărâre aflat în mapa Consiliului Local Târgu-Mureş!

Distribui pliante publicitare, ai nevoie de acordul scris al locatarilor! Proiect de hotărâre aflat în mapa Consiliului Local Târgu-Mureş!

Distribuie

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş sunt invitaţi să analizeze şi să decidă referitor la oportunitatea adoptării unei hotărâri pentru introducerea unor norme de bune practici în ceea ce priveşte distribuirea de cataloage, pliante şi flyere publicitare pe raza municipiului Târgu-Mureş.

Propunerea a fost iniţiată de consilierul local Peti András (UDMR), iar proiectul de hotărâre care va fi dezbătut într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local a fost publicat, începând cu data de 9 octombrie 2018, pe site-ul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, www.tirgumures.ro. Persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, până la data de 19 octombrie 2018, la sediul Primăriei Municipiului Târgu-Mureş sau la adresa de e-mail secretar@tirgumures.ro.

Argumentele iniţiatorului proiectului

Potrivit iniţiatorului proiectului, în municipiul Târgu-Mureş, de altfel ca şi în toată ţara, în ultimii zece ani s-a observat o puternică expansiune a unor magazine de tip supermarket, hypermarket,  magazine de tip discount şi alte magazine similare.

„Toate aceste magazine pentru o promovare eficientă a propriilor produselor, periodic, recurg la distribuirea unor cataloage, pliante publicitare pentru consumatori cu reducerile şi promoţiile oferite. De asemenea, există o sumedenie de societăţi comerciale, restaurante, persoane fizice, care în mod similar încearcă să-şi promoveze produsele şi serviciile oferite către populaţie. Este de menţionat că această formă de promovare a produselor şi a serviciilor este agreată de către comercianţi nu numai la noi în ţară cât şi în toată lumea, pentru că, conform studiilor economice, astfel se pot creşte semnificativ vânzările. Concurenţa între magazine a crescut foarte mult, şi ca atare unii comercianţi tipăresc într-un tiraj foarte ridicat materialele promoţionale. Dacă luăm în considerare că în municipiul Târgu-Mureş sunt cel puţin 15 hipermarketuri, dacă mai adăugăm şi supermarketurile existente, şi dacă toţi, săptămânal sau bilunar distribuie asemenea cataloage, pliante ne putem imagina cantitatea mare de hârtie cu care sunt umplute cutiile poștale ale târgumureșenilor, atât a celor care locuiesc într-un condominiu comun  în cartierele din oraş, cât şi la casele particulare”, a precizat Peti András.

Legătura dintre materialele publicitare şi spărgătorii de locuinţe

Totodată, iniţiatorul proiectului a arătat că activitatea de distribuire a materialelor publicitare ar deranja o parte din locuitorii de la parterul blocurilor, şi ar furniza indicii importante spărgătorilor de locuinţe.

„Pe de altă parte menţionez că mulţi cetăţeni care locuiesc la parterul blocurilor sunt deranjaţi la interfon de mai multe ori în decursul unei zile, pentru a deschide uşa de la intrare distribuitorilor de materiale promoţionale, pe lângă poştaşul obişnuit care vine zilnic. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este că în municipiul Târgu-Mureş se înregistrează un număr mare de spargeri de locuinţe. Am fost sesizaţi în repetate rânduri că pentru hoţi poate fi un indiciu foarte sigur o cutie poştală plină, sau neridicarea reclamelor puse la clanţă, un nou tip de material promoţional foarte agreată de retaileri. Datorită faptului că în cadrul mai multor întâlniri cu locuitorii oraşului şi cu preşedinţii asociaţiilor de locatari s-a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte cele menţionate mai sus şi pentru că nu există niciun text de lege expres în sensul acesta, se impune găsirea unor soluţii practice pentru medierea acestor probleme”, a explicat Peti András.

Nu în ultimul rând, iniţiatorul proiectului propune „restricţionarea pentru o singură zi din săptămână, sau din lună, distribuirea cataloagelor, pliantelor şi flyerelor de către distribuitorii magazinelor pe raza municipiului Târgu-Mureş” şi chiar „interzicerea intrării distribuitorilor în incinta casa scărilor din blocuri pentru a introduce materialele promoţionale în cutiile poştale a locatarilor”.

Ce prevede proiectul de hotărâre:

Articolul 1: Distribuirea materialelor publicitare pe domeniul privat se poate face numai cu acordul prealabil, în scris, a persoanelor fizice și juridice de drept privat, care dețin un drept real asupra acelor imobile.

Articolul 2: Se aprobă achiziţionarea unor cutii pentru colectarea materialelor promoţionale, care vor fi oferite în mod gratuit asociaţiilor de proprietari de pe raza municipiului Târgu-Mureş care  se vor monta la intrarea în blocuri.

Articolul 3: Se aprobă achiziţionarea unor autocolante de către Municipiul Târgu-Mureş cu menţiunea „STOP PUB” şi oferirea acestora în mod gratuit administratorilor asociaţilor de proprietari, în vederea distribuirii locatarilor care nu doresc să primească materiale promoţionale.

Articolul 4: Cheltuielile legate de achiziţionarea cutiilor şi autocolantelor vor fi suportate din rezerva bugetară a Municipiului Târgu-Mureş.

Articolul 5: Se aprobă stabilirea unor sancţiuni şi amenzi pentru comercianţii şi distribuitorii materialelor promoţionale care nu respectă prevederile de la articolele 1, 2 şi 3 a prezentei hotărâri după cum urmează:

– nerespectarea prevederilor de la articolul 1 a prezentei hotărâri se aplică o amendă contravenţională între 100 – 1.000 lei sau avertisment;

– nerespectarea prevederilor de la articolul 2 şi 3 a prezentei hotărâri, se aplică o amendă între 100 – 500 lei sau avertisment.

Articolul 6: Constatarea şi sancţionarea faptelor prevăzute la articolele 1, 2 şi 3 a prezentei hotărâri vor fi efectuate de către angajaţii Direcţiei Poliţiei Locale.

Alex TOTH

 

 

De asemenea, verificati

Mureș: Percheziții într-un caz de organizare de lupte între câini

Distribuie Polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Mureș au pus în executare marți, 16 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.