Home / Invatamant / S-a dat startul campaniei antidrog „Viața ta e un dar. Nu o irosi!”
Ioan Macarie, Natalia Dulău, Lavinia Cosma, Alexandra Pîrvu și Roman Ion Aleodor la Conferința de presă

S-a dat startul campaniei antidrog „Viața ta e un dar. Nu o irosi!”

Distribuie

„Viața ta e un dar. Nu o irosi!” reprezintă o campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor.

„Din păcate în ultima perioadă, la nivelul întregii țări am constatat o creștere, aș spune îngrijorătoare a fenomenului. Sigur, trăim alte vremuri, pe vremea noastră, cum ne place să spunem, mergeam la școală și atât, nu aveam astfel de preocupări, însă vremurile s-au schimbat și atunci și noi trebuie să ne adaptăm. Nu este vorba de nimic politic, ci de mediul în care trăim. Și dacă nu facem nimic, s-ar putea în curând să ajungem ca să fie prea târziu, să nu mai putem controla fenomenul”, a supus Lavinia Cosma, inițiatoarea acestui proiect.

Statisticile furnizate de Natalia Dulău, sociologul Inspectoratului de Poliție, arată că fenomenul se află în creștere. Doar în primele 8 luni ale acestui an, au fost sesizate 41 de astfel de cazuri, în condițiile în care au fost 37 pe parcursul întregului an trecut. Ministerul Afacerilor de Interne gestionează această problematică prin structurile sale de specialitate, pe partea de prevenire fiind Centrele de evaluare, prevenire și consiliere antidrog, iar pe partea de combatere, Brigada de combatere a criminalității organizate.

Instituțiile s-au unit pentru un scop comun

Deputatul Lavinia Cosma nu este singură în acest demers. „Am pornit de la lege să văd cine are atribuții în acest sens și legea spune că cei de la DIICOT, cei de la crimă organizată, cei de la SRI, cei de la centrul antridrog, și împreună cu Inspectoratul Școlar, împreună cu Colegiul Psihologilor și Consiliul Județean al Elevilor, toți acești parteneri vom merge la orele de dirigenție cu un mesaj foarte bine construit, astfel încât să putem ajunge la elevi și împreună, dacă ne punem resursele pe care le avem la un loc, cu siguranță impactul va fi mult mai mare”, a spus deputatul. Nu se vor opri însă aici, ci vor trata problema în miezul ei, adică în sânul familiei, mergând la ședințele cu părinții. Își doresc mult ca prin această campanie să schimbe mentalități. În acest sens, ei vor aduce foști consumatori de droguri să le vorbească copiilor, dar și specialiști din Consiliul Psihologilor.

Pe lângă partea de informare, se va încerca, în fază experimentală, oferirea unui chestionar anonim prin care organizatorii doresc să afle câți copii au încercat droguri și câți au trecut de această fază și au devenit consumatori.

Nu în ultimul rând, al treilea demers, și poate cel mai important, vizează substanțele care se vând de ani buni pe piață în marile orașe la prețuri foarte mici și care nu se află sub incidența legii. În acest sens, deputatul Lavinia Cosma dorește să facă o modificare legislativă, deoarece prin lege momentan sunt incriminate doar drogurile, ca și expresie „droguri”, prin adăugarea „substanțelor psihoactive”, astfel încât cei de la DIICOT când își fac treaba împreună cu toate instituțiile care lucrează în acest sens, și îi găsesc pe acești traficanți, să poată din punct de vedere legal să îi aresteze, iar răufăcătorii să ajungă la pușcărie.

Consumul de droguri este în creștere

În județul Mureș, conform coordonatorului Agenției Naționale Antidrog Mureș, Roman Ion Aleodor, în 2017, la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Mureş au fost înregistrate 56 de noi cazuri de consumatori de etnobotanice, majoritatea fiind cu vârste cuprinse între 15-25 de ani.

Au fost prezenți la eveniment și reprezentanta Consiliului Județean al elevilor Alexandra Pîrvu, care s-a alăturat acestui demers și este ferm convisă că sunt mari șanse ca acel chestionar să fie un succes și inspectorul școlar general Ioan Macarie, care a susținut că problema începe în primul rând în timpul liber, în anturaj, nu la școală. „Cred că școala are mult de lucru, dar părinții și comunitatea trebuie să aibă mai mult de lucru și să se schimbe”, a afirmat acesta.

Pentru început, acest proiect de anvergură se va desfășura la toate școlile din Târgu-Mureș, urmând, în timp, ca proiectul să se extindă și în Sighișoara, Târnăveni, Luduș și alte orașe ale județului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Superliga Mureș: S-a desfășurat o nouă etapă la minifotbal

Distribuie Marți, 26 martie, s-a desfășurat cea de-a 17-a etapă din Superliga Mureșeană de minifotbal. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.