Home / Sanatate / 35 de ani de activitate medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Târgu-Mureș
Dr. Puiac Ion Claudiu, manager spital

35 de ani de activitate medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Târgu-Mureș

Distribuie

Luni a avut loc deschiderea oficială a săptămânii în care sărbătorim 35 de ani de funcționare a spitalului Clinic Județean de Urgențe Târgu-Mureș, eveniment care se află la prima ediție și coincide cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

„Am considerat că este păcat pentru personalul medical și nemedical a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Târgu-Mureș să nu avem și noi zilele noastre, să nu avem sărbătoarea noastră. Am considerat acest lucru din faptul că toată lumea, toți factorii politici și economici se laudă cu domeniul medical din Târgu-Mureș, dar în realitate din păcate suportul pentru personal este destul de mic. Și de aceea alții dacă nu vor să fie alături de noi, cel puțin este momentul să dăm dovadă că suntem o echipă, să facem lobby pentru dezvoltarea acestui spital pentru că acest spital la ora actuală, în trecut și cu siguranță și în viitor este o mândrie pentru Târgu-Mureș și întregul județ, și să ne lăudăm noi cu ceea ce facem dacă alții nu doresc să ne laude, numai să ne utilizeze pe post de reclamă publicitară”, a spus în deschiderea managerul spitalului, dr. Puiac Ion Claudiu, făcând o referire nu foarte subtilă la adresa factorilor politici care se laudă cu centrul medical mureșean, fără a-l susține în mod aprofundat și consistent.

Spitalul se poate mândri cu medici de elită

Proiectul spitalului a fost inițial prevăzut cu 1.200 de paturi, dar propriu zis când s-a deschis spitalul au fost 800 de paturi, iar în prezent există 1.039. „În acest spital existau la nivelul etajului II Secția de Anestezie terapie intensivă condusă de dl. prof. Mircea Chiorean, la nivelul etajului III era Secția de Ortopedie condusă de dl. dr. Zeno Opriș, la nivelul etajului IV era Secția de Chirurgie cardio-vasculară condusă de dl. prof. Radu Deac și Secția de Reumatologie condusă de dl. dr. Szaba Pal, la nivelul etajului V era Secția de Chirurgie Generală condusă de dl. prof. univ. Victor Emilian Bancu, la nivelul etajului VI era Secția de Neurologie condusă de dl. prof. Liviu Popoviciu și la nivelul etajelor VIII și IX era secția de Obstretică-ginecologie condusă de dl. prof. Boga Coloman. Deci, adevărați titani nu numai în medicina din Târgu-Mureș, ci chiar ai medicinei românești”, a subliniat Puiac Ion Claudiu.

Spitalul a dat naștere unor personalități marcante la nivel național. Prof. univ. Victor Emilian Bancu este considerat părintele chirurgiei generale din România, prof. Liviu Popoviciu este părintele neurologiei din România, prof. Radu Deac împreună cu prof. Ioan Pop de Popa sunt cei care sunt părinții chirurgiei cardiovasculare din România, iar prof. Cornel Dudea a fost o personalitate deosebit de importantă a cardiologiei românești și a medicinei interne din România. Ei sunt câțiva din oamenii datorită cărora medicina din Târgu-Mureș a ajuns la nivelul la care este la momentul actual.

Probleme cu infrastructura

În privința dotărilor, managerul spune că spitalul se află la aproximativ 75-80% din dotarea centrelor medicale europene, iar chiar acum se montează un angiograf nou la secția de cardiologie. „Problema pe care o avem noi este infrastrucutura. Aici trebuie să recunoaștem că stăm foarte prost. Condițiile hoteliere nu sunt cele care ar trebui să fie pentru un spital clinic județean de urgență cu statut de spital regional 1A. Din păcate facem mari eforturi ca să înlocuim tot mobilierul medical pentru că avem probleme din punctul de vedere al mobilierului medical care este învechit”, a precizat Puiac Ion Claudiu, făcând referire la paturile, noptierele sau dulapurile care sunt departe de standardele europene.

În același context, managerul spitalului a infirmat zvonurile conform cărora există aparatură medicală nefolosită pe holurile spitalului. Totul este folosit și la nivel de aparatură spitalul este bine dotat. În ceea ce privește ultimele decizii, pentru a putea construi viitoarea parcare, va fi necesară demolarea vechilor clădiri unde momentan se află bucătăria, spălătoria și centrala termică, care vor fi relocate, ceea ce nu constituie o problemă, ba chiar este un plus pentru că cele trei vor fi reînnoite.

Prof. dr. Mircea Buruian

Spitalul nu duce lipsă de personal

În prezent spitalul are 3.900 de angajați, 85 dintre ei fiind aici de la bun început (nu doar medici și asistenți, ci din toate categoriile de posturi). Cel mai în vârstă medic care este în activitate la ora actuală este prof. univ. dr. Benedek Istvan care împlineste 70 de ani luna aceasta, fiind urmat de prof. dr. Mircea Buruian. Din punct de vedere al personalului, spitalul momentan stă foarte bine comparativ cu acum câțiva ani când erau lipsuri foarte mari de ordinul zecilor de angajați pe fiecare secție. Vina plecării medicilor în străinătate Puiac Ion Claudiu o atribuie nu salariilor (care s-au îmbunătățit vizibil în ultima vreme și au restabilit recunoașterea meseriei de medic și asistent medical), ci universităților și școlilor postliceale care nu răspund la nevoia spitalelor, absolvenții fiind nevoiți să părăsească țara din lipsa posturilor existente pe piața muncii în medicină. „De exemplu, când se scot locurile la concurs la rezidențiat, spitalul nu este întrebat niciodată de UMF ce nevoie are. UMF-ul în funcție de disciplină, de departamente, scoate locurile. Deci aici este o neconcordanță între cifra de școlarizare și necesarul pe piața muncii. Pe de altă parte, toată lumea își dorește să ia postul în specialitățile înalt performante și după aceea nu mai au unde practica”, a precizat managerul spitalului.

Aniversarea spitalului va fi sărbătorită pe parcursul întregii săptămâni, încheindu-se la Centrul de evenimente RAB vineri seara. În cadrul expoziției medicale de la etajul I a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Târgu-Mureș puteți găsi standuri ale editurilor Prior, UMF, Farmamedia, Studium, dar și diverselor companii medicale, cum ar fi MTI, Threepharm, Medist, Infomed Fluids, Aliat, HDL Union. AVA Medical Services, Rombiomedica, Top diagnostics sau Storz.

„Mențin speranța că peste 5 ani, când o să aniversăm 40 de ani, apoi 45 și apoi 50, să avem rezultate și mai bune și deși sunt printre cei mai în vârstă profesori de radiologie aflat în activitate, să știți că voi fi prezent la această sărbătoare și la 45 și la 50 de ani”, a spus în concluzie unul dintre veteranii spitalului, prof. dr. Mircea Buruian.

Scurtă istorie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș

Povestea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș începe în anul 1975 când prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 141 din 22 februarie 1975 se aprobă indicatorii tehnico-financiari privind construcția noului spital sub denumirea „Spital clinic cu 1.200 de paturi și policlinică Târgu-Mureș”, an în care a și început construcția, fiind finalizată în 1981.

Prima secție clinică care a funcționat în cadrul unității medicale a fost Secția Obstretică-Ginecologie condusă de prof. dr. Boga Coloman.

Punerea în funcțiune s-a făcut treptat, iar în toamna anului 1983 spitalul a început să funcționeze la întreaga capacitate, în 23 septembrie inaugurându-se oficial sub denumirea de Spitalul Clinic Județean Mureș, având ca prim director dr. Mricea Târnăvean, director adjunct al Direcției Sanitare a județului Mureș.

În 1991 intră în funcțiune primul tomograf computerizat, șeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală fiind prof. dr. Grigore Stanciu, iar începând cu anul 2002 este pus în funcțiune al doilea CT, precum și primul RMN (rezonanță magnetică nucleară).

Prin OMS nr. 508/1999, structura spitalului se completează cu Unitatea de Primiri Urgențe care asigură asistența medicală de urgență calificată, în principal pentru urgențele medico-chirurgicale.

Din anul 2003, spitalul clinic își schimbă denumirea și devine „Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș”, denumire care se păstrează și astăzi, structura organizatorică fiind modificată în mai multe rânduri prin ordine ale ministrului sănătății.

Evenimentele săptămânii Zilelor Spitalului Clinic Județean de Urgențe Târgu-Mureș

Luni, 15 octombrie: Deschiderea oficială a evenimentului și expoziția medicală din cadrul spitalului care va dura toată săptămâna

Marți, 16 octombrie: Vor fi vizitați copiii internați în cadrul Secțiilor de Pediatrie și Chirurgie și Ortopedie Pediatrică

Miercuri, 17 octombrie: Grupe de elevi din Târgu-Mureș vor vizita Unitatea de Primiri Urgențe SMURD, mai exact Centrul de Simulare la dezastre unde vor participa la o demonstrație de prim ajutor

Joi, 18 octombrie: Zi culturală în care vor avea loc două prezentări de carte (Dan Fărcaș și Bianca Grigorescu) și o expoziție de artă creată de medicii din spital

Vineri, 19 octombrie, ora 11:30: Decernarea diplomelor aniversare pentru cei care erau șefi de secții la înființarea spitalului, moment ce va avea loc în Sala Mică a Palatului Culturii

Elena POLEARUȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.