Home / Invatamant / Programul „Școală după școală” nu dispare!

Programul „Școală după școală” nu dispare!

Distribuie

Este asigurarea fermă făcută de șeful Inspectoratului Școlar (ISJ) Mureș, prof. Ioan Macarie, care argumentează că articolul 9 din noul Cod de etică al învățământului românesc nu a fost citat complet. Astfel, şeful ISJ Mureş spune că a fost vehiculată mediatic doar prima parte a articolului, fiind invocat doar faptul că, cităm: ”În exercitarea activităților școlare și extrașcolare, personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spațiile de învățământ”, însă articolul continuă cu pasajul ”în vederea obținerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte”.

Ca atare, prof. Ioan Macarie subliniază că zvolul este unui total fals: ”Programul se despășoară în baza unui ordin de ministru care aprobă regulamentul și metodologia, și acest ordin nu este abrogat. Însă finanțarea acestui este interzis categoric să se desfășoare prin contabilitatea unității școlare. Ea se poate face prin asociațiile de părinți, învățătoarea să-și înființeze un PFA, prin societăți comerciale, asociații, donații”, a declarat prof. Ioan Macarie.

În ce privește Colegiul Național ”Unirea” din Târgu-Mureș, programul ”Școală după școală” a fost aprobat de Inspectoratul Școlar Judeţean Mureş din aprilie 2017, și funcționează cu 137 de elevi, de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a. Directorul colegiului, Aurora Stănescu, susține intrarea în legalitate fiscală a dascălilor.

”În mod normal, dascălii ar trebui să aibă această modalitate de reglementare legală, pentru că în relația cu părinții, orice tip de încasare de sumă trebuie fiscalizată. Noi avem subînchiriate sălile la Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu”. Noul cod de etică vizează programul ”After school” în privința legalizării sumelor pe care părinții trebuie să le plătească, dar în același timp și atitudinea, comportamentul profesorului, relația lui cu școala, cu elevii și părinții”, a afirmat Aurora Stănescu.

Opinii anonime

Părintele unuia dintre elevii care urmează programul ”After school” de la Colegiul Naţional „Unirea” susține că acesta este util atât părinților care lucrează până târziu cât și copiilor care servesc o masă și își fac temele. Doamna nu a dorit să dezvăluie suma pe care o achită lunar pe programul „After School”, spunând doar că e un contract între o asociație și un cadru didactic, care își plătește dările la stat. ”Posibilitatea de a colabora cu cadrele didactice care plătesc contribuțiile la stat pentru munca pe care o prestează, nu face decât să ne ajute pe noi, părinții. Eu primesc chitanță lună de lună, pe numărul de zile aferent muncii prestate. Dar și Primăria ar putea asigura suportul părinților, de a oferi încă patru ore o sală de clasă. Dacă nu, nu este nicio problemă pentru niciun părinte să achite încălzirea și curentul”, a afirmat părintele.

Alți dascăli mureșeni, care la rândul lor și-au declinat identitatea, spun că nu vor să se pronunțe public pe niște reglementări interpretabile.  Asta deoarece ar exista acte normative, paralele, ale sistemului de educație, care nu zic același lucru. Adică există întâi metodologia de desfășurare a acestui program ”After school” care poate fi realizat cu finanțarea părinților, dar există și un ordin venit în această toamnă care se referă strict la cadrele didactice. Acest ordin spune că dascălii trebuie să desfășoare o activitate săptămânală de 40 de ore, adică 8 ore pe zi, interval în care au ore de predare, de școală după școală, de studii individuale și de pregătire metodico-științifică.

”Dacă se suprapune acest ordin peste metodologia cu școală după școală, ceva nu pușcă. Și anume în cele în care se percep bani de la părinți, chiar și într-o formă legală, fie și pentru numai două ore”, a spus dascălul. El dă drept exemplu o învățătoare care până la ora 14.00. lucrează gratuit, iar de la 14.00 la 16.00 percepe taxă de la la părinți. ”Însă dacă am lua acel ordin în care cadrul didactic trebuie să facă 40 de ore săptămânal, el ar trebui de la 8 la 4 să își desfășorare activitatea, deci ultimele două ore tot gratuit ar trebui să le facă, nu pe bani. Și vin și sindicatele care spun că studii individuale și pregătirea metodico-științifică nu scrie nicăieri că trebuie făcute în incinta școlii…”, a conchis dascălul.

În general, în județul Mureș părinții achită lunar până la 400 de lei, funcție de câte zile merge copilul, sumă în care sunt incluse atât serviciile ”After school” cât și masa copiilor.

Potrivit Inspectoratului Școlar, anul trecut, 22 de unități școlare mureșene au desfășurat activități after school, iar în acest an școlar numărul lor ar putea crește, asta însemnând peste 2.000 de copii de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. În plus, noul cod de etică din învățământ, intrat în vigoare luna aceasta, le interzice profesorilor să de meditații contra cost propriilor elevi. În schimb, ei pot presta această activitate doar dacă este fiscalizată.

V. OANCEA

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Controversă a profesorilor catolici: „Avem sau nu liber de Paște?”. Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita acest drept”

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a efectuat joi, 28 martie, o vizită de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.