Home / Administratie / ABA Mureș a finalizat cu aport propriu lucrările pe pârâul Pocloș
Cristian Bratanovici

ABA Mureș a finalizat cu aport propriu lucrările pe pârâul Pocloș

Distribuie

Pârâul Pocloș, una dintre imaginile sugestive și reprezentative ale municipiului Târgu-Mureș, a fost în ultima vreme supus unei acțiuni de întreținere și curățare.

Cursul de apă, cu o lungime totală de 13 kilometri se află în proprietatea statului român și în administrarea Administrației Bazinale de Apă Mureș și este amenajat (regularizat) pe o lungime de 5,1 km. Asupra unui curs de apă acționează o serie de factori, care au o influență decisivă asupra aspectului, dar mai ales a calității apei. Presiunile rezultate din activitățile industriale, agricole, aglomerări umane precum și alterările hidro-morfologice influențează decisiv și astfel pârâul Pocloș are forma și imaginea actuală.

Înainte

Conform Programului Tehnic pentru anul 2018, pe pârâul Pocloș, Administrația Bazinală de Apă Mureș, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, a executat lucrări specifice de întreținere curentă, manuale și mecanizate (cosiri și tăieri vegetație, îndepărtarea aluviunilor, etc.), în valoare de peste 100.000 lei. „Menționăm că Primăria municipiului Târgu-Mureș nu a sprijinit efectuarea lucrărilor nici prin punerea la dispoziție a unui amplasament pentru descărcarea materialului rezultat și nici prin scutirea de la plata autorizațiilor de liberă trecere pentru mijloacele mecanizate”, a subliniat în comunicatul de presă trimis Cristian Bratanovici, directorul ABA Mureș.

Cultura românilor este încă departe de civilizație deplină

În cursul acestui an, ei au participat la diverse acțiuni de curățare, de la Ziua Mondială a Apei, Ziua Intenațională a Dunării, la Ziua de Curățenie Națională „Let’s Do It, Romania”, în organizarea cărora au și participat. Lor li s-au alăturat sub formă de voluntariat Penitenciarul Târgu-Mureș și câteva unități școlare pentru ca împreună să igienizeze și să sabrizeze cursul de apă. „Amintim că administraţiilor publice locale le revin sarcini şi au atribuţii în acest sens, care sunt cuprinse în Ordonanţa Guvernului României nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, aprobată prin Legea 515/2002. Trebuie să menţionăm că nu avem probleme de colmatare a secţiunilor de scurgere, ci probleme de abandonare în albie a gunoaielor de către riverani sau trecătorii ocazionali. În repetate rânduri am făcut apeluri către cetățeni pentru a respecta cursurile de apă și a păstra mediul curat în apropiere de acestea. Din păcate, unora nu le plac bunele maniere și depozitează sau aruncă deșeurile (resturi vegetale si menajere, obiecte de uz casnic) în pârâul Pocloș. Suntem convinși de faptul că, cu cât sunt mai bogate şi mai temeinic însuşite cunoştinţele ecologice, cu atât ele devin mai capabile de a se transforma în convingeri ecologice. Acestea au o structură complexă în care se îmbină elemente ale educaţiei intelectuale, morale, civice, estetice”, a precizat Cristian Bratanovici.

După

Cu toate că în ultimii ani gunoaiele s-au împuținat pe străzile din orașe, dar și în pădurile și spațiile verzi din apropiere, majoritatea românilor încă nu au cultura ecologică de a ține deșeurile până la cel mai apropiat coș de gunoi. Mulți aruncă rămășițele de la prânz sau mucul de țigară oriunde se nimerește, iar aceste persoane nu sunt sancționate așa cum ar trebui. „În speranţa că municipalitatea va sprijini prin poliţia locală depistarea şi sancţionarea celor neglijenţi sau mai puţin civilizaţi, îi mulţumim pentru colaborare”, a conchis Cristian Bratanovici.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.