„100 de ani în 10 zile”, o sărbătoare la UMFST Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 595 Vizualizări

„100 de ani în 10 zile”, o sărbătoare la UMFST

În 19 octombrie, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș a avut loc Conferința națională cu tema „Actele Marii Uniri – o sută de ani de istorie: 1918-2018”.

Este un eveniment care marchează începutul manifestărilor ocazionate de Centenarul Marii Uniri, manifestări care au loc în perioada 18-28 octombrie la Târgu-Mureș sub genericul „100 de ani în 10 zile” și care sunt ralizate cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Evenimentul este realizat prin colaborare cu Institutul de Cercetări Socio – Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Asociația Transilvană pentru Cultură.

„Este de fapt o întâlnire colocvială în care cercetătorii de la Institutul Gheorge Șincai, de la Universitatea Petru Maior, de la instituțiile de cultură din oraș, Reghin, Sighișoara, de la București și Alba-Iulia vor susține pe durata acestei zile lucrări științifice dedicate anului 1918 și modului cum acest eveniment s-a reflectat în evoluția politică a României și în evoluția culturală. Deci un bilanț a 100 de ani de istorie”, a spus în deschidere preşedintele Institutului de Ştiinţe Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, vicepreședinte UMFST, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Diverse abordări pentru aceeași temă: Marea Unire

„Conferința propune trei evenimente care se îmbină în mod sinergic pentru a genera o imagine cât mai complexă asupra unui moment de importanță crucială în istoria României, scopul acestei conferințe fiind evocarea unei ,,pagini de istorie a poporului român” de către personalități marcante în acest domeniu”, a spus lec. univ. dr. Mihaela Daciana Natea. Primul eveniment a fost cel al sesiunii de comunicări științifice în cadrul căreia au fost aduse în fața publicului interesat cercetări istorice și de relații internaționale care prezintă fațete diferite ale momentului Marii Uniri. La manifestarea științifică au participat istorici, profesori universitari, cercetători științifici și muzeografi de la instituții de profil.

Sesiunea a fost completată de vernisajul expoziției de documente întocmite în perioada Marii Uniri și a Primului Război Mondial din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și de lansarea volumului „Istoriografia clujeană sub supravegherea Securităţii” (1945 – 1965) publicat de Liviu Pleșa care are menirea de a atrage atenția asupra destinului unei generații, toate având scopul lărgirii orizontului istoric al participanților. Întreaga zi a fost realizată cu ajutorul comitetului de organizare format din lec. univ. dr. Mihaela Daciana Natea, lec. univ. dr. Raul-Felix Hodoș, dr. Irina Alexe, lec. univ. dr. Adrian Vasile Boantă și lec. univ. dr. Lucian Săcălean.

În volumul său, Liviu Pleșa, consiliermal Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, s-a oprit asupra impactului regimului comunist asupra elitei istoriografiei ardelene interbelice. A încercat să analizeze toate modificările apărute în istoriografia românească de după 1945, cu accent pe represiunea la care a fost supusă o parte a elitei istoricilor, în special a celor ardeleni, pe supravegherea efectuată de Securitate asupra acestora, dar și pe discursul istoric practicat de ei în timpul regimului comunist. Cartea o puteți găsi la librării sau comanda on-line.

Este important să privim spre viitor acum

„Este greu să vorbești despre trecut, despre ce au creat generațiile anterioare fără să te gândești ce te așteaptă pentru că pe mine asta mă îngrijorează. A vorbi frumos despre trecut este un lucru minunat, dar este mai important să-ți pui problema ce te așteaptă de acum încolo și modul în care tu filtrezi generațiile care au creat România asta atât de târziu. Ideea de stat național, ideea de stat unitar suveran s-a înțeles târziu la noi, din păcate, dar și la fel de rapid se șterge acest lucru, iar asta mă îngrijorează. În primul război mondial am fost nepregătiți, în al doilea război mondial am fost nepregătiți, și vedeți consecințele. Dacă valorile după primul război mondial au știut să iasă în față și au impresionat o Europă la vremea respectivă, nu se mai întâmplă astăzi. Gândiți-vă la mediocritatea care ne sufocă zi de zi și ceas de ceas. Marele eveniment al țării nu l-a creat omul de rând, ci valorile acestei țări care au determinat și au ajutat omul de rând, l-au extras și l-au făcut partener într-o construcție uriașă. Și cât de ușor acea generație a fost aruncată în gropile comune!” a punctat într-un discurs sincer primarul Dorin Florea, invitatul evenimentului.

Irina Alexe, cercetător științific asociat, Institutul de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” al Academiei Române nu a fost de acord cu o viziune atât de sumbră și a dorit să puncteze anii mulți de muncă prin care România a reușit să intre în NATO și în Uniunea Europeană. „Există oameni, există repere, există modele la care fiecare dintre noi ar trebui să ne uităm”, a punctat ea. Și în spiritul centenarului, a venit îmbrăcată la eveniment cu o ie care are 100 de ani. „Este a unei doamne care în momentul unirii avea 17 ani, care a jucat un rol extraordinar în istoria celor 100 de ani ai României. Din nefericire, această doamnă care era în anturajul familiei regale și care era soția unui mare profesor de drept public, nu a mai apucat să vadă momentul eliberării României din 1989, ea decedând cu un an înainte”, a spus Irinia Alexe, încărcată cu energie pozitivă de la acest veșmânt.

Cele 10 zile de istorie de la UMFST se anunță a fi educaționale și pline de evenimente care vor marca cum se cuvine anul centenarului din punctul de vedere al unei universități de prestigiu.

Programul săptămânii 22-28 octombrie „100 de ani în 10 zile”

Luni, 22.10: Workshop având ca temă: „100 de ani de exploatare a gazului”

Marți, 23.10: Conferința cu tema: „100 de ani de medicină”

Miercuri, 24.10: Conferința cu tema: „100 de ani de învățământ. Perspectivele educației în următorii 100 de ani în România.”

Joi, 25.10: Conferința cu tema: „100 de ani de multiculturalitate în Provinciile Române Unite”

Vineri, 26.10: Conferința „100 de ani de istorie militară”

Sâmbătă, 27.10: – Workshop având ca temă: „100 de ani de cultură fizică”

– Concursuri sportive în diverse domenii (volei, tenis, handbal, baschet, gimnastică artistică, gimnastică aerobică, dans sportiv, înot, ciclism, alergare, fotbal)

– Concurs de gătit cu tema „Produse românești din ultima sută de ani”

Duminică, 28.10: – Premierea câștigătorilor Concursului cu tema „Actele Marii Uniri”

– Premierea câștigătorilor concursurilor sportive și ai concursului de gătit

– Concert de muzică populară, de muzică ușoară și de muzică folk

– Foc de artificii. Festivitatea de închidere

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE