Hodăcenii și Marea Unire Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 427 Vizualizări

Hodăcenii și Marea Unire

Printre cei care au participat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia se numără și hodăcenii, oameni destoinici ai Văii Gurghiului. Se cuvine să aducem  în atenție faptele celor din Hodac care au precedat Marea Unire, ajutor de nădejde fiindu-ne Vasile Lupu Basaraba, directorul Bibliotecii Comunale Hodac.

Alegerea CNR Hodac

După constituirea Consiliul Național Român octombrie 1918 la Budapesta, mutat apoi la Arad la începutul lui noiembrie, același an, febra evenimentelor care au precedat Marea Unire a atins și localitatea Hodac. Astfel, la 6 noiembrie, 1918, are loc Adunarea Generală a Poporului din Hodac, în fața cărora Teodor Branea,  preot greco-catolic,  a ținut un discurs despre sfârșitul războiului precum și  despre cele 10 puncte ale lui Wilson,  cu precădere  punctul 10 prin care se cerea libera hotărâre pentru fiecare popor în cea ce privește crearea viitorului său.

Același Teodor Branea a făcut cunoscută celor prezenți  declarația deputatului Alexandru Vaida făcută în numele poporului român  în Parlamentul de la Budapesta , prin care roagă pe cei adunați ,, ca în zilele acestea istorice să-și păstreze fiecare calmul  în unire și dragoste adevărat frățească, să aștepte desfășurarea evenimentelor mari care sunt în curs,  să ne arătăm vrednici de libertatea a cărei zori s-au ivit deja, și de care e vrednic neamul acesta sătul până în gât de asuprirea străină”.

Zaharie Lupu, președinte CNR Hodac-1918

În cadrul adunării a fost ales  Comitetul Național Român local, avându-l de președinte pe preotul ortodox Zaharie Lupu, împreună cu  20 de membrii și a fost numită și votată prin vot deschis componența Gărzii Naționale,  cu peste 70 de membrii,  la comanda căreia a fost numit sublocotenent învățător  Gheorghe Uilăcan.

Gheorghe Uilăcan- sublocotenent- comandantul Gărzii Naționale Hodac

Nicolae Feier, delegat la Marea Unire

Nicolae Feier, econom, delegat cu drept de vot la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia

Alt moment important în care au fost implicați hodăcenii a fost cel din data de 29 noiembrie 1918, dată care consfințește adunarea cercului electoral Gernesig  din comitatul Mureș- Turda ținută în  Reghinul Săsesc, adunare prezidată de Ariton M Popa. În cadrul adunării, prezidentul a dat cetire ordinului venit de la Consiliul Central Național Român, prin care se ordona alegerea urgentă a celor 5 delegați în Marea Adunare Naționala Română. În urma votului au fost aleși  Victor Mera,  farmacist din Reghin, Vasile B Muntenescu,  preot în Solovastru, Nicolae Feier,  econom în Hodac, Alexandru Pop, econom în Cașva și  Ioan Banciu, tîmplar în Iernotfaia (Iernuțeni), reprezentanții cu drept de vot la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, 1918 de la Alba Iulia.

Delegația Hodacului la Alba Iulia

În afara lui Nicolae Feier, econom, delegat cu drept de vot la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia trebuiesc menționați și ceilalți hodăceni care au participat la marele act istoric, Zaharie Lupu, preot ortodox, Gheorghe Uilăcan, învățător-revizor, Dumitru Vețian, militar, Dumitru Hărșan, învățător, Leon Târnăvean, preot greco-catolic, Asan Lupu, cantor, Pompei Lupu, econom, Zaharie Hărșan, econom Traian Farcaș, econom  și Vasile Farcaș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE