Proiectele Arhitectura.6 expuse publicului în Piața Teatrului Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 616 Vizualizări

Proiectele Arhitectura.6 expuse publicului în Piața Teatrului

În perioada 19-25 octombrie, iubitorii de frumos și nu numai, pot admira 50 din cele 52 de proiecte câștigătoare ale concursului Arhitectura.6 în Piața Teatrului din Târgu-Mureș.

„Proiectul este organizat de Ordinul Arhitecților din România care din banii de timbru de arhitectură face acțiuni culturale în toată țara cu toate filialele Ordinului Arhitecților. Arhitectura.6 este o acțiune bienală, deci se întâmplă din 2 în 2 ani, și cuprinde 3 filiale de ordin de arhitecți din România, filiala Mureș, filiala Brașov-Covasna-Harghita și filiala Sibiu-Vâlcea, deci A.6 pentru că sunt 6 județe cuprinse în această acțiune. Ce vedem aici sunt cele mai bune proiecte de arhitectură lansate în ultimii doi ani din cele 6 județe cu arhitecții care țin de ordinul arhitecților din România”, ne-a spus Angela Kovacs, preşedintele Ordinului Arhitecților din România Filiala Mureș aflată la deschiderea expoziției.

Angela Kovacs, preşedinte OAR Filiala Mureș

Concursul a avut șase secțiuni pentru proiectele finalizate: arhitectură – locuire, arhitectura dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, restaurare/reabilitare/intervenții pe fondul construit, amenajare de interior/scenografie, design de obiect, ceea ce înseamnă că în cadrul expoziției veți putea vedea de la proiecte de case până la obiecte mici cum ar fi o clanță de ușă. Au ieșit 52 de proiecte câștigătoare, însă doar 50 au reușit să trimită panourile astfel ca ele să fie expuse în aer liber.

Juriului i s-a adus un plus-valoare cu o viziune străină

Concursul a fost jurizat de persoane independente, cinci arhitecți cu merite recunoscute în domeniul arhitecturii din România (pentru prima dată fiind un membru al juriului din afara țării), și un membru din afara profesiei, jurnalist: Eliza Yokina, arhitect Cumulus, membru titular; Smaranda Vornicu, jurnalist TVR, membru titular; Raphael Zuber, arhitect, lector invitat din ETH Zürich, membru titular; Cătălin Trandafir, arhitect Filofi și Trandafir Arhitectură, membru titular; Marius Miclăuș, arhitect Archaeus, membru titular și Liviu Zăgan, arhitect Cumulus, membru supleant.

„Printre cei doi mari câștigători se numără Felvinczi Anamaria cu un proiect de amenajare exterioară care se cheamă Hey!Yard și celălalt este făcut de un arhitect care lucrează în Elveția cu niște colegi din țară, Liviu Vasiu, care este o amenajare interioară care se cheamă Kolectiv”, ne-a punctat Angela Covaci.

Scopul acestei expoziții este de a premia și a aduce în spațiul public la cunoștința unui public cât mai larg a celor mai bune proiecte.

„Există și lucrări care se ocupă de patrimoniul construit. Să nu uităm că anul acesta suntem în anul mondial al patrimoniului, iar construcțiile de patrimoniu fac și ele parte din patrimoniul universal. Veți vedea niște proiecte foarte bune și interesante care ca obiect au avut construcțiile patrimoniului”, a precizat președintele filialei Ordinului Arhitecților pentru județele Brașov-Covasna-Harghita, Răzvan Dracea.

Elena POLEARUȘ

Proiectul Hey!Yard
Proiectul Kolectiv
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE