GALERIE FOTO: „Dăinuire prin unitate şi mărturisire prin jertfă” la Catedrala Mare din Târgu-Mureș Cultură
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 464 Vizualizări

GALERIE FOTO: „Dăinuire prin unitate şi mărturisire prin jertfă” la Catedrala Mare din Târgu-Mureș

Luni, 22 octombrie, Protopopiatul Ortodox Român din Târgu-Mureș a organizat cu ocazia anului Centenar al Marii Uniri din 1918 evenimentul cultural religios intitulat „Dăinuire prin unitate şi mărturisire prin jertfă”.

Evenimentul a început la ora 8:00 cu Sfânta Liturghie  unde au participat toți preoții din Protopopiat, mai exact 69 de părinți. A urmat un discurs ținut de părintele de la Mănăstirea Sânmărtin care a vorbit despre Maica Domnului, un scurt cuvânt de învățătură cu ocazia aducerii spre închinare copia icoanei făcătoare de  minuni Pantanassa sau Atotîmparateasa, deţinută de Parohia Voiniceni. Această icoană este recunoscută pentru minunile pe care le-a făcut, este numită vindecătoarea de cancer, a fost pictată cu binecuvântarea Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos, a fost atinsă de cele 7 icoane făcătoare de minuni din mănăstire și se află în judeţul Mureş din anul 2015. La final, a fost intionat Te Deum, parastas pentru eroii neamului, a avut loc sfinţirea drapelului naţional şi arborarea sa pe Catedrala Mare.

100 de ani de istorie și curaj

„Este un moment emoționant și poate și mai mult apreciem inițiativa părintelui protopop și a preoților din Protopopiat, acum, în prag de mare sărbătoare a poporului român, 1 Decembrie, când tricolorul pe care noi îl respectăm atât de mult se înalță pe catedrală. Istoria tricolorului se pierde în negura timpului, în 1821 a apărut primul tricolor, după aceea l-au purtat revoluționarii din 1848 și, împreună cu imnul național, au devenit principalele simboluri ale României. Suntem emoționați cu toții în fața simbolului național și, alături de români, instituțiile care respectă cel mai mult simbolurile naționale sunt cele din forțele armate, care mereu poartă în suflet tricolorul, și pe uniformă, ca respect a națiunii și a misiunii pe care o au, aceea de a apăra identitatea poporului român și unitatea națională. Nu departe de Târgu-Mureș, la Oarba de Mureș, în cel de-al doilea război mondial, și-au dat viața peste 11.000 de militari, pentru a apăra România, pentru a apăra tricolorul, simbolul național. Întotdeauna militarii români au plecat la luptă cu tricolorul în mână și au stat în fața gloanțelor apărând drapelul României.  Împreună ne închinăm în fața simbolurilor naționale, iar drapelul tricolor flutură și la Târgu-Mureș, și la Miercurea Ciuc, și la Sfântu Gheorghe și la Bruxelles, și chiar în această noapte a fluturat la Sydney, unde, un militar român rănit în teatrele de operații, a câștigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice Invictus”, a spus prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Generalul în rezervă Popa Gheorghe, președintele asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala Mureș a povestit într-un discurs povestea prin care a avut loc Marea Unire și sacrificiile care s-au făcut în numele acesteia.

Drapelul va rămâne în permanență pe catedrală

„Avem o datorie sfântă față de înaintașii noștri, nu doar în anul Centenar, ci în veșnicie, pentru că lor le datorăm libertatea de care ne bucurăm, lor le datorăm faptul că astăzi trăim într-o Românie mare, o Românie unită. Vom continua să îi apreciem și să le aducem omagiul pe care îl merită”, a spus Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean.

Evenimentul a fost dedicat în întregime eroilor neamului. „Prin acest eveniment al nostru nu am făcut altceva decât să-i mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem la acest an centenar. I-am amintit de eroii neamului care au murit pentru apărarea și reîntregirea patriei noastre strămoșești, iar prin sfințirea drapelului faptul că iubim, prețuim și respectăm simbolurile naționale, pământul strămoșesc și pe toți cei care s-au jertfit și se jertfesc în continuare în diferite moduri pentru apărarea și promovarea a tot ce este românesc”, a transmis protopop pr. Olimpiu Zăhan.

La final, toți cei prezenți au primit cozonac, jemne și suc, iar elevii de la liceele din Târgu-Mureș au dat drumul unor baloane în culorile drapelului. Drapelul arborat are o lungime de 8 metri și o lățime de 3 metri și va rămâne definitiv acolo. Se va schimba doar când se va deteriora din cauza vremii.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE