Home / Administratie / ”Abordări teoretice și practice ale administrației publice locale românești în preajma evenimentului Marii Uniri de la 1918”

”Abordări teoretice și practice ale administrației publice locale românești în preajma evenimentului Marii Uniri de la 1918”

Distribuie

Instituția Prefectului Județul Mureș, în colaborare cu Asociația Secretarilor Unităților Administrativ Teritoriale din Județul Mureș și Consiliul Județean Mureș a organizat astăzi evenimentul ”Abordări teoretice și practice ale administrației publice locale românești în preajma evenimentului Marii Uniri de la 1918.”

Potrivit Biroului de presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, discuțiile au abordat teme legate de evoluția controlului judecătoresc asupra administrației după Marea Unire, acte și fapte ale administrației din zona Mureș-Turda în vremurile Marii Uniri și unificarea legislației românești după Marea Unire.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentată o expoziție organizată de Biblioteca Județeană Mureș intitulată ”Activitatea funcționarilor din administrația publică reflectată în presa timpului.”

Prefectul județului Mircea Dușa, a deschis lucrările conferinței și le-a transmis secretarilor prezenți un mesaj de responsabilizare față de atribuțiile pe care le au în slujba comunității.

”Instituția secretarului a apărut în România sub influență europeană, mai precis în timpul revoluției franceze (1789-1799). Alături de primar, secretarul unității administrativ-teritoriale (comună, oraș, municipiu, județ) este una din cele mai vechi funcții din administrația publică locală. Ca și primarul, secretarul este al întregii colectivități locale, al unității administrativ- teritoriale și se află în serviciul acestora. Sub aspect legal, secretarul unității administrativ-teritoriale este cel mai vechi funcționar public din România postrevoluționară, a fost definit ca atare de Legea administrației publice locale, nr. 69/1992. În mod practic, secretarul a făcut parte din corpul funcționarilor publici cu mult timp înainte de crearea prin lege a acestui corp. Importanța funcției a impus ca, în Legea nr. 215/2001 secretarului să i se consacre o secțiune distinctă, iar atribuțiile principale stabilite acestuia să aibă legătură directă cu pregătirea lui profesională, axată pe profilul juridic,” a declarat Mircea Dușa.

(Redacţia)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.