Cristian Troncotă, între ideologia globalistă integratoare și cea naționalist protecționistă Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Cristian Troncotă, între ideologia globalistă integratoare și cea naționalist protecționistă

Printre cei prezenți în cadrul Conferinței ștințifice internaționale „Securitatea, minoritățile și reconstrucția în Europa Centrala și de Est” găzduită joi, 25 octombrie de Sala Oglinzilor din Palatul Culturii s-a numărat și prof. univ. dr. Cristian Troncotă, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii.

„Acestă temă a securității minorităților este una extrem de importantă dezbătută nu doar la noi ci în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, la nivel academic, în cadrul universităților, în cadrul sesiunilor de comunicări. Vorbim aici nu doar de minorități naționale, e vorba de minorități culturale, sexuale, de alte grupuri sociale care, în mod normal, trebuie să aibă relații bazate pe încredere cu comunitățile majoritare dintr-un stat sau dintr-o regiune. Sigur că România, începând cu 1918,   a fost un stat multicultural, și multiculturalismul de la noi, în special cel dovedit în Transilvania, poate fi un exemplu, atât pentru  ceea ce azi încercăm  să construim, cât și pentru perspectivă. Am toată încrederea  în ce privește această conferință, întotdeauna oamenii de cultură, oamenii de știință sunt cei chemați să se pronunțe mai întâi de a încăpea pe mâna oamenilor politici  astfel de probleme foarte importante pentru viața socială a grupurilor minoritare”, a precizat Cristian Troncotă.

„Oamenii s-au săturat de vorbe, au nevoie de fapte, de soluții concrete”

Referitor la soluția politică în ce privește problema securității minorităților, prof. univ. dr. Cristian Troncotă a precizat că aceasta lipsește, existând doar „vechi moduri de a gândi” și mai puțin  la soluții  practice.

„La ora actuală , dacă este să fim foarte corecți, trebuie să vedem două mari ideologii.Pe deoparte, e ideologia globalistă integratoare, iar a două tendință este cea naționalist protecționistă. Este  evident că ambele ideologii au un impact foarte mare asupra felului în care gândim relațile dintre majoritate și minorități de toate felurile. Integrăm grupurile minoritare în ideologia globalistă. Cum ? Prin impunere, prin acceptarea valorilor lor ? În ce privește cealaltă ideologie, naționalist protecționisă, ea vine cu soluții să protejeze și majoritatea și minoritatea. Cum ? Prin ce soluții ? Sunt două ideologii care se bat cap în cap, care gândesc la problemele foarte mari, dar soluții politice încă nu avem. Ați văzut undeva o soluție politică pentru integrare. Nu. Sunt vechile mentalități, vechile moduri de a gândi. Sunt moduri de a gândi care ne obligă la soluții  practice. Oamenii s-au săturat de vorbe, au nevoie de fapte, de soluții concrete”, a precizat Cristian Troncotă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE