Invitaţi din străinătate la Festivalul „Petre Săbădeanu” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

Invitaţi din străinătate la Festivalul „Petre Săbădeanu”

Fundaţia Culturală Şopterean şi Uniunea Mondială de Folclor organizează, între 1 şi 2 noiembrie, de la ora 18.00, cea de-a III-a ediţie a Festivalului concurs internaţional de interpretare a cântecului popular „Petre Săbădeanu”. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureş şi este susţinut de Consiliul Judeţean Mureş, respectiv de Consiliul Local şi Primăria comunei Sântana de Mureş.

Dorel Cosma, preşedintele juriului

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul festivalului, solistul de muzică populară Nelu Şopterean, manifestarea va avea invitaţi din judeţul Mureş, din ţară, dar şi din străinătate.

„Din anul 2017, festivalul este internaţional, întrucât îl avem alături de noi, în calitate de preşedinte al juriului, pe prof. dr. Dorel Cosma, care este preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor. Domnia sa facilitează relaţia cu străinătatea pentru acest festival. Vom avea invitaţi din câteva ţări din Uniunea Europeană, iar acompaniamentul soliştilor va fi asigurat de Ansamblul Profesionist „Cununa de pe Someş” din Bistriţa, la care se alătură invitaţi interpreţi de muzică populară din zona Mureşului, care au respectat cântecul popular la adevărata sa valoare”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Nelu Şopterean.

Petre Săbădeanu, model pentru soliştii tineri

Juraţii festivalului vor urmări, şi puncta, atât calităţile vocale ale participanţilor, cât şi ţinuta artistică şi repertoriul acestora.

„Sunt mulţi tineri talentaţi, dar la capitolul repertoriu stau destul de prost. De exemplu, puţini au luat cântece din repertoriul lui Petre Săbădeanu pentru acest festival. Menirea noastră este să îi sfătuim, să le oferim detalii despre cântecul popular, despre portul popular, în aşa fel încât să le fim de ajutor. Am mai spus-o şi o spun şi acum, eu de exemplu am foarte mult folclor cules, cântece, strigături şi altele, dar puţini tineri au venit să îmi solicite melodii sau doine din anumite zone. Acesta este rolul nostru şi scopul acestui festival, dar nu numai, este de a promova tinerii, dar şi să ne amintim de cel care a fost Petre Săbădeanu, care a deschis acest drum al cântecului popular din Mureş, de la Sântana de Mureş. În data de 2 noiembrie, ziua în care va avea loc spectacolul de gală, Petre Săbădeanu ar fi împlinit vârsta de 85 de ani”, a completat Nelu Şopterean.

Intrarea spectatorilor la ambele spectacole din cadrul festivalului este liberă.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE