FOTO: Romanian Fashion Philosophy, o sărbătoare vizuală de Centenar la Târgu-Mureș Beauty
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 1611 Vizualizări

FOTO: Romanian Fashion Philosophy, o sărbătoare vizuală de Centenar la Târgu-Mureș

Duminică, 28 octombrie, în cadrul seriei de evenimente „100 de ani în 10 zile”, a fost organizat în clădirea Casei Căsătoriilor din Cetatea Medievală, pentru prima oară în Transilvania, evenimentul de modă Romanian Fashion Philosophy.

Printre cei prezenți s-au numărat membrii Primăriei Târgu-Mureș, redactorul șef al revistei Viva, Dana Enache, organizatorii proiectului cultural „100 de ani în 10 zile”, ex Miss Diamond of the World, actualmente vedeta TV la Realitatea TV, unde are și o emisiune de șah, Delia Duca, reprezentant Fashion Channel în România, editor șef al Fashion PR, Cristina Constantin și mulți alții.

„Ia de Breaza” by Anda Mănescu (foto Mihai Stoica)

Susține moda locală și tinerele talente

Conform spuselor organizatorilor, proiectul Romanian Fashion Philosophy este un eveniment născut din dorința de promovare a industriei fashion din România, de promovare și susținere a creatorilor de modă, absolvenți sau nu a unor facultăți de specialitate, precum și universitățile de artă, design și modă, în acest moment neexistând în țară un eveniment similar, la nivel național, destinat tinerilor. Prin acest eveniment, ei își doresc stimularea dorinței oamenilor de a consuma „produsul românesc”, de a crește și promova acest concept, Fabricat în România, dar și de a crește deschiderea consumatorului către designerii și producătorii autohtoni. Evenimentul, care a fost organizat la nivel național, s-a adresat designerilor (români și străini), industriei creative și a celei textile, facultăților de modă și design, de stat sau private, departamentelor foto din cadrul acestor instituții de învățământ, tuturor studenților academiilor de modă și design, precum și tinerilor designeri care la data organizării evenimentului nu au avut mai mult de 3 prezentări.

Colecția Luminiței Balazs (Foto: Mihai Stoica)

Proiectul își propune să promoveze valorile cultural-europene în rândul tinerilor și studenților, creșterea interesului pentru acțiuni culturale, artistice, educative și de voluntariat. În cadrul proiectului au fost organizate atât spectacole de modă, cât și expoziții fotografice.

„Obiectivele și misiunea acestui proiect sunt crearea unei platforme de promovare compatibile cu structurile europene și, implicit, o conexiune a absolvenților cu mediul profesionist al modei, un cadru optim pentru prezentarea, expunerea și susținerea viitorilor artiști care vor îmbogăți imaginea artei textile contemporane. În cadrul proiectului, cei mai buni tineri designeri și cei mai buni fotografi de modă sunt fi premiați, mediatizați și susținuti să participe la prestigioase evenimente naționale și internaționale”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Ionuț Constantin.

Colecția Monarh (foto Florin Irimia)

Cinci designeri prezenți la Casa Căsătoriilor

Proiectul promovează atât întoarcerea la cultură și promovarea valorilor românești, cât și reorientarea tinerilor către cultură, prin susținerea artiștilor, în special a celor tineri, aflați la început de drum, care studiază sau activează în domeniul artelor. În cadrul proiectului se sprijină îmbunătățirea percepției publicului larg asupra artei contemporane și facilitarea accesului unui numar cât mai mare de oameni la eveniment.

Au fost în total 5 case de modă care și-au prezentat creațiile pe scena din Cetatea Târgu-Mureș: Monarh by Larisa Lupoiu, Ia de Breaza by Anda Mănescu, Luminița Balazs, Dorina Frenț și FF Fashion by Alexa Fritsch.

Dorina Frenț este un designer din Reghin de ii românești și a venit cu o colecție de ii create de mână, după stilul nostru ardelenesc, într-o tradiție dusă mai departe din familie de la mama ei, ii pe care acum le vinde în toată lumea. Ea face ii la comandă diverselor personalități din oraș care s-au declarat fani avizi ai talentatei doamne.

Luminița Balazs, un tânăr designer local din Târgu-Mureș care și-a câștigat faima prin rochiile sale croite perfect, și-a arătat noua colecție primăvară-vară care s-a axat exclusiv pe sublinierea feminității. Paiete, strasuri, flori, broderii – nici una nu au lipsit din ansamblul rochiilor prezentate de aceasta la eveniment.

Colecția Monarch (foto Florin Irimia/Ovidiu Lucian)

Pentru colecția Black Angel de la Monarh, designerul Larisa Lupoiu a ales texturi variate, pentru un impact vizual deosebit: mătase, fulgi de struț, glitter pe tull și catifea, toate folosite de Larisa pentru a transpune imaginarul în creații vestimentare de senzație. „În cultura noastră, femeile care adoptă un stil îndrăzneț sunt etichetate, iar culorile par să fie o altă limitare care nu permite exprimarea propriilor stări. De aceea, prin Colecția Black Angel, vreau să transmit femeilor că pot fi elegante oricând simt acest lucru și că nu trebuie să uite să fie senzuale și prin intermediul vestimentației”, a spus designerul.

Fritsch Alexa a înființat FF Fashion în Bistrița în 2013. Este de 5 ani în România, ea fiind săsoaică mutată în Austria la vârsta de 8 ani. „Am avut onoarea să vin astăzi la Mureș, este prima mea prezentare aici. Am prezentat noua colecție World Revolution. Este o colecție mai colorată, cu animal print pentru că se poartă acum, cu voaluri, elemente vaporoase. A fost un eveniment foarte frumos, am avut ocazia să fiu model și să-mi și prezint colecția. Eu mă inspir foarte mult din natură, din pictură, un pic din stilul grecesc, oriental, egiptean, inclusiv lucrurile antice, stilul baroc. Și sunt foarte mare fană animal print, mă abțin cu greu să nu îl aplic în fiecare colecție”, a spus pentru Zi de Zi Alexa.

FF Fashion (foto: Mihai Stoica)

Ionuț își dorește ca Târgu-Mureșul să devină capitala modei din România

Anda Mănescu a venit cu colecția „Ia de Breaza” special pentru acest eveniment de Centenar, aducând bluzele românești din toată țara, ea lucrând asiduu timp de 4 luni și oferind la final 30 de piese spre deliciul publicului. Prezentarea s-a făcut cu costum popular întreg, cu ie, poale, șorțuri, brâu, modelele nefiind accesorizate cu nimic, nici măcar cu pantofi. „Eu în general fac ii, acesta este jobul meu. M-am axat pe zona Prahova, dar pentru acest proiect, împreună cu Ionuț, am hotărât să fac o colecție de ii vechi recondiționate. Am luat din fiecare zonă a țării câteva piese reprezentative, iar două dintre ele au 100 de ani și sunt într-o stare perfectă. Pe toate le-am spălat, reparat, înfrumusețat și le-am prezentat atât la București, cât și la Târgu-Mureș. Teoretic, eu am crescut cu broderie, deoarece fiind din Breaza, acolo a fost un important centru de cusătură. Iile de Breaza au fost distribuite în întreaga lume, toate vedetele le-au apreciat. Copil fiind, bunica mea cosea, însă la un moment dat m-am rupt de asta, m-am dus la facultate, job în București, iar reîntorcându-mă acum 4 ani la Breaza m-am hotărât să fac exact ceea ce-mi place. În Breaza se află atelierul, acolo este și magazin și lucrăm foarte mult la comandă, să facem pentru fiecare ia potrivită. Echipa este formată atât din oameni tineri, cât și în vârstă de la care se învață tradiția. O perioadă, iile au fost uitate și a trebuit să dezgropăm această tradiție, să le scoatem din nou la lumină, să nu se piardă că e păcat”, a spus Anda pentru Zi de Zi.

Ionuț Constantin, organizator eveniment

Organizatorul evenimentului este Ionuț Constantin, președinte Asociația Danube Fashion Week și fondator al Romanian Fashion Philosophy care organizează evenimente de modă naționale și internaționale de 11 ani. „Conceptul Romanian Fashion Philosophy l-am dezvoltat pentru că moda și România aveau nevoie de altceva, de un eveniment curat. Aș vrea să mulțumesc în primul rând Primăriei Târgu-Mureș care ne-a pus la dispoziție Casa Căsătoriilor din Cetatea Medievală, una dintre cele mai spectaculoase locații în care am fost de-a lungul timpului și unde mi-ar plăcea să revin, și bineînțeles Asociației Transilvane pentru Cultură, Ministerului Culturii și tuturor celor care au fost implicați în acest proiect minunat”. De altfel am discutat cu reprezentanții acestei instituții pentru a demara un proiect internațional la Târgu-Mureș, un eveniment de modă anual, care să devină o tradiție, în urma căruia orașul să devină capitala modei din România”, a spus în încheiere Ionuț.

Elena POLEARUȘ

GALERIE FOTO: Mihai STOICA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE