Focare de scrapie în Mureş. Peste 1.200 de oi, sacrificate! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1821 Vizualizări

Focare de scrapie în Mureş. Peste 1.200 de oi, sacrificate!

Peste 1.200 de ovine de la două ferme din Luduş urmează să fie sacrificate, după ce s-a confirmat contaminarea cu scrapie la trei oi, a anunţat vineri şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Kincses Sandor, în şedinţa Colegiului Prefectural.
“Momentan avem declarate două focare noi în localitatea Luduş, care au fost confirmate în cursul acestei săptămâni. Sunt două exploataţii cu un număr total de 1.250 de ovine, dintre care au fost trei probe pozitive. Animalele au fost evaluate şi în cursul săptămânii viitoare urmează sacrificarea tuturor efectivelor. Acestea se reexaminează, care sunt pozitive se elimină prin incinerare, restul se pot da în consum fără restricţii. Există două variante, fie genotiparea, care este o procedură mult mai de durată, fie sacrificarea. Este opţiunea proprietarilor, fiindcă restricţiile se ridică mult mai repede”, a declarat Kincses Sandor.
Şeful SDVSA Mureş a precizat că în acest a mai fost confirmat un focar de scrapie la Sovata, iar acolo au fost sacrificate aproximativ 2.000 de animale după ce s-a semnalat un caz pozitiv.
“Anul trecut am avut în zona Luduş, au fost 22 de capete pozitive din 676, 18 confirmate de IDSA Bucureşti. Şi acolo s-a trecut prin eliminare prin sacrificare. Boala se propagă direct prin neecarisarea ovinelor moarte şi contaminarea se face prin sistemul nervos de la animalele moarte. Contaminarea se face de la animalele moarte prin intermediul oilor, câinilor etc. Toţi proprietarii de ovine au obligaţia de a anunţa moartea animalelor şi toate ovinele moarte peste 18 luni sunt aduse la laborator şi examinate”, a precizat Kincses Sandor.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE