Zeci de evenimente pe gustul tuturor de Ziua României Consiliul Judetean Mures
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 324 Vizualizări

Zeci de evenimente pe gustul tuturor de Ziua României

În data de 1 decembrie, Consiliul Județean Mureş și-a propus activități de o mai mare anvergură raportat la anii anteriori, într-un program care va dura peste 12 ore, în ideea de a marca cât mai potrivit cei 100 de ani de la Marea Unire. Va exista o sincronizare a activităților realizate de Garnizoana Mureș și de Primăria Muncipiului Târgu-Mureș, acestea desfășurându-se pe scena din fața Primăriei.

Defilarea tehnicii militare și a militarilor va fi susținută și de aeronave de luptă și de elicoptere, dacă condițiile meteo o vor permite.

„Ne-am propus ca pe tot parcursul zilei, începând cu prima oră la care se va desfășura ceremonia militar-religioasă și până seara la focul de artificii organizat de Primărie să fie o zi plină cu tot felul de activități, toate vizând momentul istoric, Centenarul României”, a spus Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureş. Activitățile realizate de Muzeul Județean Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”, Teatrul „Ariel”, Biblioteca Județeană Mureș, Filarmonica din Târgu-Mureș și Centru Județean pentru Cultură Artistică și Educație Tradițională Mureș se vor desfășura în mai multe puncte într-o ordine cronologică, logică, și chiar dacă se suprapun, activitățile se vor adresa unui public diferit. Toate evenimentele au acces liber.

Defilare de costume din toată zona Mureșului

Se preconizează un moment special seara când, din trei puncte diferite ale orașului va avea loc o retragere cu torțe a trei efective de militari. Cele trei coloane vor ajunge în jurul orei 19.00 în fața scenei din Piața Trandafirilor.

„Fiecare instituție va avea un program pentru toate categoriile de vârstă, dar vom desfășura un program în aer liber, astfel încât toată lumea, de la cele mai mici vârste și până la cele mai înaintate să aibă ce să facă de dimineață și până seara târziu. Am reușit să ne combinăm toți organizatorii programele, astfel încât să fim împreună, pe aceeași scenă și să prezentăm mureșenilor sărbătoarea așa cum o privim noi și pot să o perceapă mureșenii”, a spus Mihaela Iordache, consilier în cadrul Direcţiei Economice – Compartiment Patrimoniu şi Servicii Publice, Consiliul Judeţean Mureş.

După defilarea militară vor defila costumele populare din fiecare zonă a Mureșului, care va fi deschisă de Târgu-Mureș cu 200 de copii de la Asociația Miorița și de studenți de la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”. Fiecare dintre zone care defilează va avea un moment de prezentare, cu strigătură sau dans, deci diferit față de anii anteriori. La încheierea prezentărilor, totul se va concentra în fața Catedralei Mari într-o rugăciune comună a 30 de preoți din Parohia Ortodoxă și unde va fi citită proclamația de un actor-surpriză. Vor urma momente artistice combinate, cu folk, chitară și chiar acapella și bineînțeles muzică patriotică.

„Vom avea câteva elemente de prezentare artistică, dacă nu avem acel dream team al Armatei Române, vom avea o echipă de studenți stegari care vor avea câteva intervenții și momente și totul se va sfârși într-o horă a Unirii cu toți participanții într-un moment de sărbătoare”, a adăugat Mihaela Iordache.

Panel pentru tineri

Seara, la Palatul Culturii, se vor desfășura concerte de romanțe, canțonete, operete, dar și o platformă informațională pentru tineri întitulată „Cei 100 de ani trecuți, dar și cei 100 viitori”. Prezentat de actrița Steliana Bălăcean, spectacolul va avea invitați de seamă din București, într-un open panel de discuții, printre care se numără președintele Școlii de Valori, Ștefan Pălărie, antreprenor de design educațional, Armina Sârbu, profesorul de limba română de la UMFST, Bogdan Rațiu și absolventul de teologie Rareș Kovacs.

Ansamblul „Mureșul” și-a dedicat pe parcursul anului toate evenimentele Centenarului, dar cu toate acestea ei se pregătesc foarte serios pentru  noua premieră din 25 noiembrie, special pregătită pentru Ziua României pentru care au ales cele mai frumoase jocuri, cântece, dansuri populare și muzică din zonele care s-au unit acum 100 de ani.

„Ne pregătim pentru un spectacol extraordinar, cu un titlu deosebit, „România e țara mea”, el va avea loc la Sala Ansamblului cu o suită de jocuri din Oltenia, Moldova, Muntenia, Transilvania și vor fi alături de dansatori solistele Ansamblului „Mureș”, Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Maria Sântean Faghiura, cu minunatele cântece patriotice”, a declarat Teodor Țogorean, directorul adjunt al Ansamblului „Mureșul”.

Noi expoziții la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș pregătește de asemenea câteva surprize de Ziua României. Între orele 13.00 și 18.00, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară va fi deschisă expoziția din Palatul Toldalagi, la ora 15.00 un Ghidaj tematic în expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” prezentat de cercetător științific dr. Marc Dorel, iar la ora 15.30 va avea loc prezentarea proiectului „Românii mureșeni pe fronturile Marelui Război” de către dr. Pană Vergil. Între orele 15.00 și 17.00, copii vor putea să își confecționeze cocarde tricolore sub supravegherea muzeografului Marc Livia, iar de la 16.00, toți cei prezenți vor putea vedea un moment artistic susținut de elevii Școlii Populare de Artă, din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

„Expoziția noastră este una de amploare, probabil una dintre cele mai mari expoziții pe care muzeul le-a realizat și de aceea am ales să îl realizăm pe module, primul modul fiind de 1 decembrie. Proiectul urmărește punerea în valoare a patrimoniului cultural referitor la Primul Război Mondial din arealul județului Mureș prin organizarea acestei expoziții”, a spus Angela Pop, directorul adjunct al Muzeului de Etnografie și Artă Populară.

Expoziţie Tonitza

Vor fi achiziționate obiecte legate de perioada marelui conflict – piese de recuzită militară, fotografii, scrisori, brevete, medalii, distincții, jurnale de pe front, caiete cu amintiri, cântece de cătănie, alte înscrisuri și memorialistică referitoare la eveniment, proiect la care se lucrează la mai bine de un an. „În același timp, dorim ca expoziția să reprezinte derularea vieții cotidiene în tranșeele din teritoriul mureșean, acolo unde a fost de fapt teatrul de operațiuni militare, dar și viața cotidiană din spatele frontului, din familiile mobilizaților, dar și efortul material al țăranilor, care de fapt au trăit în aceste locuri în perioada războiului”, a completat Angela Pop.

Zoltán Soos, directorul Muzeului Județean Mureș, a ținut să precizeze că de 1 decembrie, Palatul Culturii va fi deschis până la ora 18.00 și va fi organizată o expoziție de artă românească modernă cu o mini colecție Tonitza de 11 lucrări, pe locul principal fiind cea achiziționată anul trecut, și anume „Odaia copiilor”, organizatorii sperând să ajungă și lucrarea care nu se află în proprietatea muzeului, și anume „Odaia prizonierilor”.

„Punguța cu doi bani”

În acest an, Teatrul „Ariel” nu sărbătorește doar Centenarul, ci și propria aniversare întrucât împlinește 70 de ani de existență. De 1 decembrie, în foaierul teatrului va avea loc o expoziție cu patrimoniul personal al Teatrului „Ariel”, dar și spectacolul „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, spectacol premiat la mai multe festivaluri internaționale în perioada 1970-1990, dar care din păcate nu a fost jucat până acum pe scena propriului teatru. De asemenea, între orele 16.00 și 19.00, artiștii teatrului vor fi prezenți la locație pentru a-i învăța pe copii să realizeze păpuși și obiecte.

„Felul la care teatrul Ariel s-a gândit la anul centenar și în mod deosebit la ziua de 1 decembrie, Ziua Națională, este în sensul acestor tipuri de emoții pe care noi le avem de fiecare dată atunci când reușim prin proiectele noastre, prin spectacolele noastre, să facem racord la memorie, la valorile noastre care sunt ale prezentului și au origini în trecut”, a spus directorul Teatrului „Ariel”, Gavril Cadariu.

În încheiere, Călin Bogătean, consultant artistic și profesor al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, a spus că instituţia pe care o reprezintă și-a propus să inaugureze o sală de expoziție proaspăt renovată pe care Centrul Județean o are acum la dispoziție cu ajutorul Consiliului Județean Mureș. Va fi o expoziție deschisă întreaga zi de 1 decembrie cu cei mai prestigioși iconari din județul Mureș. De la ora 15.00 va avea loc un spectacol folcloric cu elevi ai Școlii Populare de Artă sau invitați care au încheiat deja cursurile acesteia. Vor fi invitați meșteri populari care vor avea un spațiu destinat muncilor și mici ateliere, și toți vizitatorii vor putea vedea într-o expoziție produde, vestimentație și artă populară.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE