Share

Home / Cultură / Didactica. Emiţător – mesaj – receptor

Didactica. Emiţător – mesaj – receptor

Procesul de comunicare între vorbitorii unei limbi (ai limbii române) presupune un emiţător şi un receptor (sau mai mulţi receptori).

Emiţătorul este persoana care transmite un mesaj.

Mesajul – (referitor la limbă) este alcătuit din semne şi se constituie la rândul său într-un semn, substituind realitatea pe care o transmite. Prin decodificarea mesajului, receptorul ajunge la acelaşi conţinut transmis de emiţător.

În definiţia mesajului am întâlnit termenul: decodificare.

Cuvântul decodificare conţine ca radical:

Cod: sistem de semne care servesc la transmiterea unui mesaj.

A decodifica – acţiunea de a înţelege mesajul transmis.

Receptorul este cel care preia mesajul (acesta conţinând o informaţie, o indicaţie directă pentru cel căruia i se adresează, adică receptorului sau receptorilor).

Unele caracteristici lingvistice (fonetice, morfologice, sintactice, lexicale, etc.) diferenţiază funcţia mesajului.

Pronumele personale şi verbele de persoana I caracterizează un limbaj având o funcţie emotivă: „Căci astăzi chiar de mai ascult / Nimicurile acestea / Îmi pare-o veche de demult / Poveste” (Mihai Eminescu – „Adio”).

Funcţia referenţială a textului este susţinută prin unele caracteristici morfologice (pronume şi verbe la persoana a III-a): „Stau buluc în gura râpei şi ascultă: stau parcă ar fi bolovani. Iar se opresc şi stau o vreme.” (Mihail Sadoveanu – „Nicoară Potcoavă”).

Metalimbaj – limbaj în care se descrie o limbă, se fac referiri la limbă, se vorbeşte despre limbă. („Acum voi avea cinstea a arăta că limba noastră, pre care toţi socot că o ştiu, dar nimeni nu o ştie cumsecade, nu este fără gramatică, fără sintaxis şi fără ortografie…” (Costache Negruzzi).

Pentru că o anumită organizare a noţiunilor dintr-o ştiinţă presupune un sistem, vom trata data viitoare sistemul limbii.

Prof. dr. I Cornelia TOŞA

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ţurţuri de gheaţă înlăturaţi de pompieri

Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Horea” al judeţului Mureş a intervenit …

Share
Share