VIDEO: Muzica de cameră, sublimă, dar prea puțin savurată de reghineni Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 357 Vizualizări

VIDEO: Muzica de cameră, sublimă, dar prea puțin savurată de reghineni

Duminică seara la Reghin, mai exact la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”,  au poposit doi titani ai muzicii, Serghei Rahmaninov și Johannes Brahms. Desigur, nu au venit de capul lor, au fost ajutați de muzicienii Bordos Nagy Kinga,  Gregor Dešman, Molnár Tibor, Molnár József, Zágoni Előd și Kostyák Előd, protagoniștii primei seri din cadrul ediției a 13-a a Festivalului Tiberius.

Ioan Conțiu și Marian Jurgiu, gazdele primei seri din cadrul Festivalului Tiberius de la Reghin

„Festivalul muzicii de cameră Tiberius a pornit de la ideea violoncelistului Stefan Metz , bunicul său fiind fondator al  orchestrei  din Târgu Mureș. El avea deja un festival al său, alături de Cvartetul Orlando și ne-a spus: faceți și voi la Târgu Mureș un festival prin care să promovați muzica de cameră, să aduceți moda veche la Târgu Mureș în ce privește muzica. Avem prieteni buni muzicieni cu care am dorit să cântăm și atunci am zis să  facem un festival dedicat muzicii de cameră, unde să invităm din toată lumea muzicieni prieteni. Așa a luat naștere acest festival, unde, la toate concertele am cântat noi, Cvartetul Tiberius,  alături de prietenii noștri. A fost un mare efort organizarea acestui festival, dar în timp lucrurile au evoluat, sunt foarte mulți care își doresc să cânte în acest festival. Încă de la început,  festivalul a fost gândit a avea loc pe durata unei săptămâni. La Reghin venim de mulți ani, dar de doi ani aducem și Festivalul Tiberius la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, așa cum o facem și la Sighișoara, Sfântu Gheorghe, Odorheiul Secuiesc, inclusiv la Bistrița. Suntem otrăviți cu muzica de cameră, nu e o problemă să avem energia de a duce mai departe acest festival. O mare energie vine din faptul că avem sprijinul sponsorilor, de la județ, de la municipalitatea Târgu Mureș, plus firme care ne ajută. La Reghin venim cu mare plăcere, este Cremona României, public există, aici este și o Școală de Muzică, deci nu e niciun fel de problemă să concertăm aici”, ne-a declarat Molnár József, sufletul Festivalului Tiberius.

Molnár József, sufletul Festivalului Tiberius

Întâlnirea cu cei doi mari muzicieni se pare că nu a stârnit interesul reghinenilor, cu slujbe dacă puteai număra vreo 30 de melomani în sală.

Cu toate acestea, cei prezenți au avut parte de un program pe cinste, Trio cu pian „Trio elegiaque” No. 1 în sol minor de Serghei Rahmaninov și Trio cu pian, op. 101 in do minor de Johannes Brahms (Interpreți Bordos Nagy Kinga, Molnár Tibor, Kostyák Előd), seara fiind încheiată cu lucrarea Cvartet cu pian în sol minor, op. 25 de Johannes Brahms (Gregor Dešman, Molnár Tibor, Molnár József, Zágoni Előd).

Luni seara, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, vor poposi alți  trei titani ai muzicii universale,  Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach și  Georg Druschetzky, în cadrul celei de a doua seri din cadrul Festivalului Tiberius de la Reghin.

Vor colora muzical seara de luni Cvartetul Chordis: Alex Cioată, Péter , Sipos Péter, Domahidi Kata, alături de Lokodi Rozália, Sándor Ágnes Klára, Bordos Nagy Kinga, Sviatoslav Perepelytsia și Ansamblul de suflători „Transylvanian Wind Ensemble”.

Intrarea este liberă a toate concertele din cadrul Festivalului Tiberius la Reghin, , aspect  prea prea costisitor pentru cei comozi care stau acasă.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE