Home / Cultură / 14 ore de evenimente pe zi la Festivalul Internațional Studio 2018, timp de o săptămână
Participanții la conferința de presă

14 ore de evenimente pe zi la Festivalul Internațional Studio 2018, timp de o săptămână

Distribuie

În perioada 18-25 noiembrie, Universitatea de Arte din Târgu Mureș va organiza, pe scena Teatrului Studio și a Teatrului Studio 2.1, dar și la sala de spectacole a Companiei András Lórán din Sinagoga Veche Festivalul Internațional Studio 2018 – Întâlnirea Școlilor de Teatru. În cadrul festivalului vor participa zece universităţi de teatru din ţară şi din străinătate: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (Bucureşti), Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (Chişinău – Republica Moldova), Universitatea „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca), Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea de Arte „George Enescu” (Iaşi), Universitatea de Vest (Timişoara) Academia de Teatru și Film Athanor din Passau (Germania), Academia de Arte Novi Sad (Serbia), Facultatea de Artă Dramatică Belgrad (Serbia), Academia de Arte Bratislava (Slovacia), Academia de Artă Dramatică a Universității din Zagreb (Croația) și Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

De asemenea, în perioada festivalului vor avea loc workshop-uri susținute de personalități din domeniu, precum: Andreea Belu, Lucian Matei, Gelu Badea, Oana- Cristea Grigorescu, Andrei Popov, Oleg Mardari, Ioan Ardelean, Decebal Marin, Daniela Cojan, Florin Vidamski, Aleksander Ivanovski, Marija Milenković și Carolina Mano.

În data de 21 noiembrie, începând cu ora 12:00, va avea loc în Foaieul Teatrului Studio o conferință, urmată de o dezbatere, cu tema „100 de ani de Studii Teatrale în România. Ce ne spune prezentul, Ce știm despre viitor?”, susținută de domnul Prof. univ. dr. Marian Popescu.

Pe lângă spectacole și workshopuri, ediția din acest an a Festivalului Internațional Studio va avea parte de o bogată gamă de evenimente: lansări de carte, două concerte:
Ada Milea Și Vizi Imre, absolvenți ai UAT, o demonstrație de video-mapping pe clădirea universității și alte surprize.

În anticiparea festivalului, conducerea Universității de Arte din Târgu Mureș a organizat o conferință la care au participat Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș, Prof. univ. dr. Oana Leahu, decanul Facultății de Arte în limba română din Târgu Mureș, Lect. Univ. dr. Albert Mária, Alina Nelega, coordonator al proiectului Fabulamundi și Cristian Bojan, responsabil de P.R. și Marketing.

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia, un element important

Alina Nelega a vorbit despre invitații speciali din străinătate în cadrul proiectului Fabulamundi și a subliniat importanța componentei internaționale pentru instituția de învățământ superior mureșeană.
„Această implicare internațională este un semn al deschiderii Universității de Arte din Târgu Mureș. Suntem o școală care se reînnoiește în permanență, suntem o școală unde studenții și profesorii se pot exprima și suntem în permanent dialog cu cei care noi din țară, dar și din Europa. Considerăm că aceste legături internaționale pe care le susținem și pe care încercă să le cimentăm sunt o garanție a lărgirii orizontului artistic al studenților și al profesorilor noștri”, a declarat Alina Nelega.

Referitor la elementul de noutate al ediției din acest an, Sorin Crișan a făcut câteva precizări: „În primul rând, ar trebui remarcată această diversitate de spectacole, o paletă largă de instituții din țară și din străinătate care vor fi prezente în timpul festivalului la Târgu Mureș, faptul că se îmbină activitățile de cercetare științifică cu cele de crație artistică. Toate creionează un profil al unei universități cu care noi, cadrele didactice și studenții suntem extrem de mândri și credem că ne permit să ne batem pe plan național și european cu orice instituție de profil.” Rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș a adus în discuție un nou argument pentru care UAT urmărește performanța și îmbunătățirea calității învățământului universitar.
„Un nou element extrem de important pe care se sprijină universitatea noastră este Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia, al cărui director este doamna conf. univ. dr. Maria Ianoși. Acest institut are câteva obiective prioritare. Unul dintre ele este recuperarea istoriei teatrului din Târgu Mureș și din Transilvania, atât pe linia teatrului maghiar, cât și a teatrului românesc. O altă coordonată care țintește prezentul și viitorul este implicarea în proiecte de cercetare ale fenomenului teatral actual. Este, în principiu, un institut de cercetări cu funcții în zona teoretică, dar cu ancore extrem de puternice în viața practică a teatrului târgumureșean, a teatrului românesc, a teatrului european”, a declarat Sorin Crișan.

Trăsătura unică a festivalului

Oana Leahu a adus în vedere programul bogat al festivalului, dar și elementul distinctiv față de alte evenimente de acest tip din țară.
„O zi de festival va începe la ora 10.00 și se va termina la ora 00.00, probabil. Dimineața, programul pentru toți participanții din festival înseamnă ateliere de creație unde toți studenții au ocazia să lucreze împreună, după care sunt două spectacole, la ora 17.00 și la ora 19.00 în general și un spectacol de la ora 21.00 sau 23.00 care înseamnă acel examen de regie al tinerilor regizori din București și Cluj și este festivalul care le permite studenților și profesorilor să fie împreună, să se cunoască și să lucreze împreună pe toată durata festivalului. Este ceea ce am urmărit. Festivalul înseamnă și întâlnire, înseamnă și un schimb de experiență real, înseamnă și cunoaștere. Am încercat să construim un cadru bun pentru acest tip de manifestări. Cred că este singurul festival din România unde studenții și profesorii sunt găzduiți pe întreaga perioadă a festivalului. Nu credem personal în festivalurile unde te duci, joci, pleci și în care nu faci decât să călătorești, să dormi noaptea la hotel și să fii pe altă scenă, fără să ai timp să vezi ce este specific în fiecare școală de artă, fără să știi colegii tăi actori, regizori, scenografi, păpușari, dramaturgi ce univers de așteptare au și cum sunt pregătiți pentru meseria pe care o vor face”, a fost de părere Oana Leahu.

Va avea loc și un eveniment conex, dar în afara festivalului propriu-zis.
„Deoarece Ambasada Americană sprijină proiectul Lark Play Development Center, am extins puțin cercul colaboratorilor noștri și vom avea două prezentări la American Corner din Cluj și Târgu Mureș, unde dramaturgii, împreună cu colegii noștri vor face o prezentare despre dramaturgia americană contemporană pentru liceeni, studenți și toți cei interesanți. Aceste evenimente vor avea loc la Cluj în 23 noiembrie și la Târgu Mureș în 26 noiembrie. Accesul va fi liber pentru public”, a precizat Albert Mária.

Andrei VORNICU

Programul evenimentelor

DUMINICĂ, 18.11.2018
Ora 18:30 –Deschiderea festivalului – Foaier Teatrul Studio
Ora 19:00 – Premieră – Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – Fabulamundi – Teatrul Studio – Rândunica – în prezența autorului Guillem Clua (1h30”)
Ora 20:30 – Vernisajul Expoziției de Scenografie – Foaier Teatrul Studio
Ora 21:00 – Concert Ada Milea & Friends – Teatrul Studio

LUNI, 19.11.2018
Ora 17:00 – Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureș – FALM – Sala 26 – Compania
Ora 18:30 – Lansare de carte – Daniela Lemnaru – „Expresii Teatrale între cunoaștere și căutare. Eseuri interpretative” – Foaier Teatrul Studio
Ora 19:00 – Universitatea de Arte din Belgrad – Teatrul Studio – Miracolul din Sargan (1h30”)
Ora 21:00 – 23:00 – Cină – Restaurantul Cezar
Ora 22:00 – FOCUS-REGIE – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – București – Absinth (1h20”) – Sala companiei Andras Lorant

MARȚI, 20.11.2018
Ora 17:00 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice – Chișinău (MD)- Teatrul Studio 2.1 – Himera (40”)
Ora 18:00 – Lansare de carte – Ana Maria Ichim – „Radu Penciulescu şi teatrul la înălţimea omului” și „Anatomia jocului tragic” – Foaier Teatrul Studio
Ora 19:00 – Facultatea de Teatru și televiziune din cadrul UBB Cluj-Napoca – SR (RO) – Teatrul Studio – CEL (1h30”)

MIERCURI, 21.11.2018
Ora 12:00 – Conferință și dezbatere – „100 de ani de Studii Teatrale în România. Ce ne spune prezentul, Ce știm despre viitor?” – Susținută de dl Prof.univ. dr. Marian Popescu – Foaier Teatrul Studio
Ora 17:00 – Universitatea de Vest – Timișoara (RO) – Teatrul Studio 2.1 – dontcrybaby (1h30”)
Ora 18:00 – Lansare de carte – Rajiv Joseph – „Descrie Noaptea” – Foaier Teatrul Studio
Ora 19:00 – Universitatea Ovidius din Constanța (RO) – Teatrul Studio – Cocoșatul de la Notre Dame (1h10”)

JOI, 22.11.2018
Ora 10:00 – Simpozionul „100 de ani de muzică românească” – Casa Palffy
Ora 16:00 – Lansare de carte – Cristian-Theodor Popescu – „Dinăuntru” – Foaier Teatrul Studio
Ora 17:00 – Concert de muzică românească al Coralei Marisiensis – sala Mică a Palatului Culturii din Tîrgu Mureș
Ora 17:00 – Academia de Artă din Novi-Sad (SRB)- Teatrul Studio 2.1 – De veghe în lanul de secară (1h05”)
Ora 19:00 – Academia de Artă Dramatică din Zagreb (CRO) – Teatrul Studio – Adam și Eva în agonie (1h)
Ora 20:00 – Videomapping – Lucian Matei

VINERI, 23.11.2018
Ora 16:00 – Lansare de carte – Maria Dorina Pașca – „Terapia prin teatru” – Foaier Teatrul Studio 2.1
Ora 17:00 – Universitatea Națională de Arte – Iași (RO) – Teatrul Studio 2.1 – Godot… (1h05”)
Ora 17:30 – Vernisaj expoziție-video – Demisol UAT – Andrei Cozlac
Ora 18:00 – Lansare de carte – Raluca Blaga – „(Su)Poziții teatrale sau Ancore împotriva nostalgiei confortului” – Foaier Teatrul Studio
Ora 19:00 – Academia Athanor de Teatru și Film – Passau (DE) – Teatrul Studio – Casa Bernardei Alba (2h15”)
Ora 22:00 – FOCUS-REGIE – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – București – Aniversarea (1h10”) – Sala Companiei Andras Lorant

SÂMBĂTĂ, 24.11.2018
Ora 11:00 – Spectacol-lectură – Tabăra Internațională de Scriere Dramatică – Sala 19 (Teatrul Studio 2.1)
Ora 12:00 – Prezentarea Proiectului Daylight și a Universității din Lisabona (POR) – Foaier Teatrul Studio
Ora 15:00 – Spectacol-lectură – Tabăra Internațională de Scriere Dramatică – Sala 25 (Teatrul Studio 2.1)
Ora 17:00 – Academia de Artă Performativă din Bratislava (SLO) – Teatrul Studio – E doar sfârșitul lumii (1h40”)
Ora 18:00 – Lansare de carte – Irina Ionescu – „Management de proiect și elemente de marketing în artele spectacolului” – Foaier Teatrul Studio
Ora 18:30 – Lansare de carte – Cristian Stamatoiu – „Lanțul slăbiciunilor comunicaționale în lumea lui Caragiale și în cea de azi” – Foaier Teatrul Studio
Ora 19:00 – Universitatea din Craiova (RO) – Teatrul Studio 2.1 – Only Shakespeare (1h15”)
Ora 22:00 – FOCUS-REGIE – Universitatea Babeș-Bolyai – Cluj-Napoca – Eu sunt! Și? (1h10”)

DUMINICĂ, 25.11.2018
Ora 11:00 – Turul orașului – Palatul Prefecturii, Palatul Culturii, Teatrul Ariel, Teatrul Național, Biblioteca Teleki, Cetatea Târgu-Mureș.
Ora 11:00 – Spectacol-lectură – Tabăra Internațională de Scriere Dramatică – Teatrul Teatrul Studio 2.1
Ora 15:00 – Spectacol-lectură – Tabăra Internațională de Scriere Dramatică – Teatrul Teatrul Studio 2.1
Ora 20:00 – Universitatea de Arte din Târgu-Mureș – FALR – Premieră – Teatrul Studio – Termen de garanție (1h30”)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Workshop-uri în domeniul Neuropatologiilor și Neuroștiinței, la UMFST

Distribuie Echipa Brain UMFST a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.