Home / Sanatate / Demersul jurnalistei Paula Rusu, finalizat: Legea Tuberculozei, adoptată de Parlament!

Demersul jurnalistei Paula Rusu, finalizat: Legea Tuberculozei, adoptată de Parlament!

Distribuie

Ţara noastră va avea, după modelul altor ţări europene, primul grup de lucru parlamentar dedicat problemelor tuberculozei, a anunţat marţi, 13 noiembrie, pe reţeaua de socializare Facebook, jurnalista Paula Rusu, una din principala promotoare a Legii Tuberculozei în România.

Redăm, în rândurile de mai jos, mesajul complet scris de jurnalista Paula Rusu, pe pagina sa de Facebook.

Ştiu, o să ziceţi ce mare lucru. Dar nu e aşa, chiar e mare lucru. Sunt aproape trei ani de când am început să vorbesc şi să scriu pe www.paularusu.ro despre tuberculoză. Nu ştiam ce vreau să schimb, ştiam că vreau să ajut ca alţii să nu mai treacă prin ce am trecut eu. Nu eu i-am găsit pe cei de la Romanian Angel Appeal, ei m-au găsit pe mine fiindcă făceau de multă vreme lucruri pentru bolnavii cu tbc, la fel şi cu Asociaţia Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi – Drog Rezistentă. Habar nu am avut atunci că vom pleca la un drum lung împreună, împotriva microbului care ia în fiecare zi vieţile a trei români. Numai săptămâna asta nouă români au murit din cauza tuberculozei. La început nu ne-au băgat în seamă prea mult nici autorităţile, nici parlamentarii, eram doar o mână de oameni care spuneau tuturor că e nevoie de o Lege a Tuberculozei, una socială şi împingeam un proiect de lege deja respins la Senat. Părea că nu avem nicio şansă.

La prima întâlnire cu Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor ne-au primit doi parlamentari: Corneliu-Florin Buicu – iniţiator şi susţinător al Legii Tuberculozei şi Lucreţia Roşca, iar Emanuel Ungureanu ne-a transmis că ne susţine chiar dacă în acea zi lipsea. Nu eram nici trişti, nici bucuroşi, ştiam că avem treabă de făcut pentru bonavii de tuberculoza, atât.

Azi, când am mers din nou la Cameră împreuna cu reprezentanţii Global TB Caucus – Europe, fără mari aşteptări, de ce să nu recunoaştem, suprinză! 11 parlamentari de la toate partidele au venit ca să ne asculte şi să ne transmită la final că vor să îi sprijinim să constituie grupul de lucru (caucus) pe tuberculoză al României.
Dacă e un lucru care contează e că undeva am reuşit să schimbăm percepţia la nivelul celor care votează asupra tuberculozei. E important să creăm cadrul legislativ împreună, să îl finanţăm aşa cum trebuie, să învăţăm cum să facem sistemul de tratare şi prevenire al tuberculozei să fie unul eficient în România.
Vreau să le mulţumesc personal tuturor celor care ne-au primit azi!
Vouă vă promitem că săptămâna care urmează vom face primele demersuri în realizarea acestui caucus. O să mai auziţi de noi, fiindcă nu creăm o comisie ca să îngropam proiecte, creăm un grup de lucru ca să avem cu cine rezolva problemele cu care se confruntă România în privinţa tuberculozei.”

Miercuri, 14 noiembrie, Legea Tuberculozei a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu 263 de voturi şi unul împotrivă, şi urmează să fie transmisă Preşedinţiei României, în vederea promulgării.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință de lucru la Consiliul Județean Mureș

Distribuie DISPOZIŢIA NR. 87din 15 martie 2024privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă publică ordinară …

1 comentariu

  1. Bravo Paula Rusu. Felicitări și succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.