IȘJ Mureș, porți deschise pentru CSM Târgu-Mureș Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 758 Vizualizări

IȘJ Mureș, porți deschise pentru CSM Târgu-Mureș

Aflat în declin, chiar în picaj în ultimii doi ani, sportul mureșean pare a da semne de revigorare odată cu înființarea în această vară a Clubului Sportiv Municipal Târgu-Mureș. Având ca principal susținător Primăria Târgu-Mureș, înființarea CSM a fost contestată de unii, dar cei care au pornit inițiativa au adus argumentele care au depășit obstacolele. Toată lumea este de acord cu faptul că practicarea sportului este benefică sănătății și că sportul disciplinează, dar nu toți sunt de acord să fie alocați bani publici pentru sport, în special cel de performanță. Un alt argument cu care este de asemenea toată lumea de acord este acela că sportul a fost și este cel mai bun ambasador al unei localități sau țări.

Dacă nu mai departe decât în urmă cu trei ani Târgu-Mureșul se lupta la mai multe discipline pentru locuri fruntașe, unele chiar pentru titlu, majoritatea dintre acele echipe retrogradat în eșaloanele inferioare sau au dispărut pur și simplu. Apariția CSM se pare că este de bun augur. Deși pornite de jos, toate echipele noului club se află din primul an pe locuri fruntașe în campionate. Majoritatea conduc în clasamente, unele chiar neînvinse, așa cum sunt cele de fotbal, masculin și feminin, baschet, de asemenea masculin și feminin, handbal feminin, volei feminin, futsal, dar și celelalte secții au evoluții dătătoare de speranțe, inclusiv la sporturile individuale.

 

Accesul în școli pentru promovare și selecții

Lucrul cel mai important de remarcat, majoritatea sportivilor care activează în aceste echipe sunt localnici, târgumureșeni sau din împrejurimi, crescuți în cluburi mureșene. Acest aspect este poate cel mai important dacă îl privim prin prisma interesului mureșenilor iubitori de sport. Desigur, orice echipă are mai mulți suporteri atunci când în lot se află sportivi locali, unii chiar apropiați. Politica CSM Târgu-Mureș este concentrată exact pe acest aspect, astfel încât sprijinirea sportului la nivel de copii și juniori localnici a devenit o prioritate pentru noul club. În această privință, clubul târgumureșean a semnat miercuri un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, care permite specialiștilor din cadrul clubului accesul în școlile mureșene cu diverse campanii de promovare și selecții prin care să atragă copii spre sport.

„Această inițiativă este mai mult decât benefică pentru sportul mureșean, pentru renumele orașului nostru, iar angrenarea a cât mai multor copii în activități sportive este foarte importantă. Deschiderea pe care a manifestat-o Inspectoratul Școlar este un important pas înainte în această direcție. Antrenori și sportivi cu experiență vor avea ocazia să le destăinuie copiilor exeperiențele lor și îi pot atrage spre sport. Am avut mari campioni, avem sportivi valoroși și odată cu înființarea clubului această inițiativă sperăm ca pe termen lung să ne aducă satisfacții, să apară alte mari valori care să ne reprezinte cu cinste orașul”, au fost cuvintele directorului exectiv al Clubului Sportiv Municipal, Constantin Copotoiu.

Să dovedim că școala poate face casă bună cu sportul

La protocolul semnării contractului de colaborare au participat din partea clubului și cei doi directori executivi adjuncți, Cristian Chertes și Szászgáspár Barnabás, iar din partea Inspectoratului Școlar au fost prezenți inspectorul general Ioan Macarie, inspectorul de specialitate Sorin Pătru și Diana Anca Nițulescu, ispector pentru educaţie permanentă și activități extrașcolare.

„Încurajarea copiilor pentru practicarea sportului este un lucru benefic. Inspectoratul Școlar a fost și va fi alături în inițiativele orientate în această direcție, iar semnarea acestui protocol va fi cu siguranță benefic”, a specificat inspectorul general Ioan Macarie. „Ceea ce trebuie subiliniat și am remarcat de la înființarea clubului, orientarea acestuia spre promovarea juniorilor locali, din Târgu-Mureș și județ, fapt pentru care interesul Inspectoratul Școlar este mai mult decât justificat. Pentru mine a fost o mare bucurie când am regăsit printre antrenori oameni bine pregătiți profesional, unii dintre ei foști elevi de-ai mei, fapt care dovedește că am avut și avem valori. Noi vom pune la dispoziție tot ce va fi necesar pentru selecțiile copiilor în diverse ramuri sportive pe raza municipiului și a județului. Aș mai adăuga prin a atrage atenția asupra evoluțiilor altor CSM-uri din țară cu rezultate foarte bune și să urez tuturor succes”, a adăugat inspectorul școlar pentru educație fizică și sport Sorin Pătru.

În continuare, directorul executiv Constantin Copotoiu a ținut să aducă la cunoștință un fapt mai puțin plăcut. Din cadrul secției de volei, unde la UMF a fost înființat în urmă cu câțiva ani Centru Național Universitar de Excelență se caută atragerea unor componente spre un nou centru de excelență, înființat pentru categoria junioarelor II (cadete) la Toplița. Fiind vorba despre câte două eleve de la liceele „Sanitar” și „Papiu”, iar mutarea acestora ar presupune și transferul la un liceu din localitatea respectivă, aici poate veni în discuție și opoziția părinților acestora. Este un aspect care se află în vederea conducerii clubului, acela de a dovedi că „sportul și învățătura pot face casă comună”, cum sublinia și directorul adjunct Szászgáspár Barnabás.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE