Istoria team building-ului Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 147 Vizualizări

Istoria team building-ului

Astazi, termenul de „team building” a devenit unul uzual, fiind imprumutat de toate popoarele lumii pentru a descrie mentinerea unei culturi de lucru pozitive si a unor relatii bune cu angajatii la locul de munca. Avem inclusiv firme care ofera servicii de team building. Totusi, cand a aparut „team building-ul”?

Pentru a afla istoria muncii in echipa si a team building-ului, cum il numim astazi, va trebui sa ne intoarcem cu cel putin 80 de ani in urma. Atunci au examinat cercetatorii comportamentul echipelor la locul de munca. Astazi exista numeroase teorii despre munca in echipa si motivarea  angajatilor, dezvoltarea echipei, cultura locului de munca si beneficiile recompenselor si recunoasterii.

Cu toate acestea, in anii 1920, niciunul dintre aceste concepte nu era bine inteles. Unul dintre cele mai vechi studii de cercetare privind comportamentul la locul de munca a fost cel al profesorului Elton Mayo, in cadrul experimentului Hawthorne. Mayo a experimentat lucrul in echipa in perioada 1927 si 1932 la Western Electric Hawthorne Works din Chicago.

Experimentele au urmarit studierea relatiei dintre productivitate si conditiile de munca. Profesorul Mayo a inceput aceste experimente examinand influentele fizice si de mediu ale locului de munca (de exemplu, lumina, umiditatea etc) si apoi aspectele psihologice (de exemplu, pauze, presiunea grupului, orele de lucru, conducerea manageriala).

Constatarile din cadrul experimentului Hawthorne au fost descrise ca „Efectul Hawthorne”, care poate fi rezumat astfel: „comportamentele individuale pot fi modificate, deoarece oamenii stiu ca sunt studiati”. Studiile Hawthorne au constatat ca angajatii nu sunt motivati numai de bani si ca motivatia este legata de comportamentul angajatilor si de atitudinea lor.

La acea vreme, nu exista o istorie a muncii in echipa si cercetari de motivare a angajatilor la care sa se poata raporta. Constatarile lui Mayo au fost considerate destul de neobisnuite. Astazi, stim ca eforturile liderilor de a motiva echipe prin experiente comune au un efect real asupra productivitatii si performantei. Echipele sportive au fost, de asemenea, un exemplu care a influentat urias modul in care angajatorii percep dinamica echipei de angajati.

Echipele sportive de inalta performanta au multe dintre aceleasi atribute pe care le cauta grupurile de la locul de munca – colaborare, sprijin reciproc, dorinta de a castiga si un obiectiv comun. „Talentul castiga meciuri, dar munca in echipa si inteligenta castiga campionate”, spunea Michael Jordan. De aceea termenul „team” (echipa) a fost preluat din lumea sportului in lumea afacerilor, nascandu-se termenul „team building”.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE