Home / Business / Modele industriale nemțești pentru studenții UMFST

Modele industriale nemțești pentru studenții UMFST

Distribuie

Odată cu formarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu-Mureş, prioritățile facultăților au început să fie provocate într-un mod pozitiv. Săptămâna aceasta și cea viitoare este dedicată studenților de la inginerie care vor reuși să înțeleagă mai bine noua industrie competitivă prin intermediul specialiștilor germani de la Bosch care vin cu workshopuri practice specializate pe această temă.

Astfel, au loc două seminarii, primul care s-a desfășurat în 15 noiembrie pe tema Industria 4.0 și al doilea care va avea loc în 22 noiembrie pe tema Lean manufacturing. Dat fiind faptul că o temă destul de avansată, iar cursul este ținut în engleză, seminariile sunt recomandate studenților aflați în ani terminali de la inginerie.

O îmbunătățire a relațiilor cu mediul economic

„Sunt seminarii propuse și discutate în prealabil împreună cu managementul de top de la Bosch care l-au delegat pe managerul de producție să vină să  țină aceste două seminarii. În ianuarie va urma un alt seminar pe tema Inteligenței Artificiale. Săptămâna viitoare va veni și domnul Arnold Dirk, managerul general al firmei Bosch Automotive din Blaj. Firmele Bosch (Cluj si Blaj) sunt unii din colaboratorii noștri principali pe parte de practică a studențiilor. Legăturile sunt destul de apropiate, trimitem un număr foarte mare de studenți de la inginerie, ei fiind apoi angajați atât în Blaj, cât și în Cluj-Napoca. Bosch au vrut să-și deschidă și aici în Mureș o fabrică, nu știu exact unde s-au oprit demersurile și de ce, dar noua conducere a universității UMFST din Tîrgu Mureș dorește o îmbunătățire a relațiilor cu mediul economic, mai ales cu firmele care vin din zona  germană”, ne-a spus organizatoarea evenimentelor, Sorina Moica, șef lucrări în cadrul Departamantului de Inginerie Industrială și Management din cadrul Facultății de Inginerie.

Termenul de „Industrializare 4.0” constituie a patra Revoluție industrială reprezentată printr-o producție auto-organizată în care operatorii, mașinile, instalațiile, logistica și produsul comunică și cooperează unele cu altele nemijlocit împreună. Prima Revoluție industrială a fost mecanizarea cu puterea apei și a aburului, urmată de a doua Revoluție industrială în care a apărut producția de masă, cu ajutorul benzilor rulante acționate de energia electrică și, ulterior, cea de-a treia Revoluție industrială (Revoluția digitală) care a apărut odată cu utilizarea de produse electronice și IT pentru automatizarea producției.

Se numește „4.0” deoarece face referire la cazul produselor Software care de obicei denumesc astfel noile versiuni ale aceluiași produs. În Europa, conceptul a fost lansat și e susținut de Germania prin programe guvernamentale și firme de top ca Siemens sau Bosch. Toți își propun dezvoltarea unei industrii care să lanseze mai repede produse, să crească flexibilitatea și să sporească eficiența utilizării resurselor prin digitalizare.

Benedikt Baumbach

Viața reală e diferită față de manualele din facultate

Există 5 locații Bosch în România, producția realizându-se în Blaj și în Cluj-Napoca unde lucrează peste 500 de ingineri.

„În industria 4.0 este vorba de diseminarea informațiilor, conectarea oamenilor, conectarea mașinăriilor, a mediului înconjurător și a internetului. Cred că venirea noastră la universitate pentru a ne împărtăși experiența, dar și așteptările, reprezintă o bună oportunitate pentru conectare și schimb mutual”, a spus Benedikt Baumbach, managerul de producție la Bosch Blaj.

Practic, ce își doresc ei prin acest program, e să le arate studenților cum va fi în viața reală, în companii, deci în afara băncilor facultății. „Și eu am fost la facultate și am studiat ingineria. Și am avut o materie intitulată „Conectarea industriei”, dar care era axată mai mult pe începuturile sale, intrat în industrie și într-o fabrică adevărată, am descoperit că e total diferit față de teoria citită pe această temă, iar prin implementare poți realiza multe lucruri bune. Sper că prin oferirea de exemple practice, cum aplicăm în viața de zi cu zi elementele în producție, le vom fi de folos studenților și vom stârni curiozitatea”, a adăugat managerul de producție.

Sorina Moica confirmă această teorie. „Acum digitalizăm totul. Trimitem informația într-un cloud de unde ea se pot lua și astfel se poate reacționa foarte rapid în sistemul respectiv de producție. Putem lua decizii foarte rapid, putem vedea ce nu funcționează și ce putem face în acest sens. Următorul seminar va avea tema ”Lean manufacturing” –  o filosofie venită dinspre Japonia și popularizată prin sistemul de producție Toyota  pe care ei l-au gândit cu scopul de a  elimina toate elementele de risipă dintr-o fabrică, fapt care duce la îmbunătățirea performanțelor acestor sisteme de producție. Reprezentanții Bosch le prezintă studenților aplicabilitatea acestor concepte, și astfel studenții nu le văd doar din punct de vedere teoretic. Scopul este să le arate ce se întâmplă în Bosch, într-o fabrică germană, din punctul de vedere al implementării Industry 4.0. Germanii și-au făcut o strategie națională din acest concept, ei l-au definit prima oară în 2013 și de atunci îl implementează în toate sectoarele industriale, de aceea noi considerăm că avem ce invăța de la ei și de aceea vrem să le stăm aproape”, a adăugat organizatoarea evenimentului.

Sorina Moica

 

Studenții se pot axa pe aceste teme la licență

„Tema se poate aprofunda, acum este un subiect de cercetare de top, deci sunt destule articole și cărți apărute. Și anul trecut a fost o studentă care și-a făcut licența pe tema Industria 4.0, dar ea a lucrat mai mult pe definirea noțiunilor teoretice pe care le-a găsit, iar acum poate să le pună în practică. Un exemplu simplu de proiect tip Industrie 4.0 ar fi un ecrean mare instalat pe o linie de producție pe care văd în permanență câte produse sunt realizate pe fiecare mașină, câte defecte, ce opriri apar și care e motivul lor etc. Atunci impactul vizual pe care îl au angajații direct productivi și faptul că ceea ce vede angajatul, vede și managementul care poate fi în Germania sau oriunde altundeva, este foarte mare și scutește printarea rapoartelor care apoi sunt aruncate. Asta înseamnă de fapt noua eră industrială, pui totul pe internet și vezi la orice oră de oriunde ce se întâmplă pe linia respectivă, pe mașina respectivă, de ce nu ai productivitate, poti lua decizii în timp foarte scurt”, a completat Sorina Moica.

Ea vorbește în cunoștință de cauză întrucât a prezentat practicalitățile acestei teme la Universitatea din Oxford. „Am avut pe această temă o lucrare despre strategia pe care ar trebui să o urmeze firmele pentru a-și transforma sitemele de producție, să poată trece către Industria 4.0 pe care am prezentat-o la Oxford în Martie 2018.  Dacă vorbești de concept, pare totul foarte ușor, dar noi am vrut să vedem ce putem face pentru ca firmele mici și mijlocii să poată trece către digitalizare și către Industrie 4.0 și astfel să producă cât mai mult. Am prezentat modelul strategic definit de cercetătoarea spaniolă Jaione Ganzarain, apicat într-o firmă din Tirgu Mureș”, a conchis Sorina Moica.

Următorul seminar va avea loc în 22 noiembrie de la ora 11.00, în clădirea de pe Nicolae Iorga, corpul R, Sala Senatului (R21).


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.