Home / Sanatate / Singurul aparat de radioterapie din Mureş, defect!

Singurul aparat de radioterapie din Mureş, defect!

Distribuie

Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a rămas fără singurul aparat de radioterapie existent în judeţ, ca urmare a unei defecţiuni ce va putea fi remediată în cel puţin o săptămână, în acest timp pacienţii cu probleme urgente fiind îndrumaţi spre alte centre medicale.
„Comenzile s-au făcut, aşteptăm să ajungă piesele, o parte din SUA, o parte din Europa, este un aparat foarte vechi şi am investit în el undeva la 8 miliarde de lei (lei vechi, n.r.) în ultimii 4 ani. Ce se poate reprograma, reprogramăm, ce nu, dirijăm către alte centre. Nu depinde de noi, noi încercăm să mişcăm cât de repede, în condiţiile birocraţiei actuale din România. Spitalul nostru este cuprins pe listă de Ministerul Sănătăţii, în programul derulat prin intermediul Băncii Mondiale, şi vom primi un aparat nou. Am început deja procedurile pentru construcţia noului buncăr, anul acesta pornim construcţia noului buncăr iar aparatul va fi livrat de către Ministerul Sănătăţii anul viitor”, a declarat presei managerul SCJ Mureş, dr. Dan Sîmplăean.
La începutul acestui an, Consiliul Judeţean (CJ) Mureş, care patronează SCJ Mureş, a aprobat realizarea lucrării „Construcţie buncăr şi spaţii conexe la laboratorul de radioterapie”, în valoare de 4.842.118,91 lei , echivalentul a 1.039.951,66 euro.
Ministerul Sănătăţii derulează proiectul „Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cadrul căruia urmează să se achiziţioneze prin licitaţie echipamente specifice de radioterapie inclusiv pentru Secţia Clinică de Oncologie Medicală şi Laboratorul de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş. În noul centru de radioterapie va fi instalat un accelerator linear şi o cameră CT.
În prezent, în cadrul acestei secţii există un laborator de radioterapie dotat cu un buncăr care nu asigură capacitatea necesară desfăşurării activităţilor medicale în condiţii optime.
„Din punct de vedere tehnologic, ansamblul nu mai corespunde standardelor medicale actuale, având o vechime considerabilă. Clinica de Oncologie, pe care acest buncăr o deserveşte, nu beneficiază de o structură constructivă care să permită modificările necesare unei extinderi”, au precizat reprezentanţii CJ Mureş.

(www.agerpres.ro. Foto: arhivă)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

1 comentariu

  1. daca costa doar 1mil de euro, sa vorbeasca cu daniel, ca are bani inmiit, cel putin 250milioane de euro din cate am auzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.