Home / Slider / De vorbă cu Alin Borșa, fost membru al galeriei, ajuns în teren

De vorbă cu Alin Borșa, fost membru al galeriei, ajuns în teren

Distribuie

Apariția CSM-urilor în diverse orașe din România este deja un lucru obișnuit de mulți ani. Pe lângă cele din mai multe municipii reședință de județ, cele din orașe mai mici, cum sunt cele din Lugoj, Blaj, Roman și multe altele sunt susținute deseori de către consiliile județene, îndeosebi acolo unde atenția a fost concentrată doar pe câte o ramură sportivă. Altele, aflându-se la un nivel scăzut din punct de vedere al performanțelor și al perspectivelor, nu prezintă interes. Constituirea Clubului Sportiv Municipal Târgu-Mureș a stârnit multe comentarii, pro și contra. Sportul târgumureșean a înregistrat în ultimii trei ani un puternic regres, iar apariția CSM a deschis noi perspective. Unul dintre aspectele pozitive este acela că ramurile care „s-au stins” după ce se aflau la vârf s-au reunit sub culorile aceluiași club, devenind ca o familie. Odată cu startul în noua ediție a celor mai urmărite campionate, putem vedea astfel conducători de secții, antrenori și sportivi din cadrul unor ramuri ale clubului la meciuri ale celorlalte echipe din cadrul clubului, chiar unii care nu cunoșteau palmaresul altor secții înaintea trecerii la CSM.

De la suporter, la idol al suporterilor

Din aceste „tipare” iese unul dintre componenții echipei de baschet masculin, Alin Borșa. Târgumureșeanul care în preajma Anului Nou va împlini 27 de ani este unul dintre jucătorii de bază ai echipei care domină categoric grupa valorică C a Ligii Naționale, echipa „defilând” practic în turul campionatului. Alin a început baschetul abia la 17 ani și a fost legitimat după un an la BC Mureș. În perioada „legiunii străine” a prins puține minute în echipă, astfel încât în acești ani a mai activat și la echipe, care i-au acordat mai multe șanse, la Miercurea Ciuc, Galați, Cluj și Brăila, ultima după retragerea „tigrilor”. El a revenit odată cu constituirea CSM, fiind după Sánta Szabolcs cel mai vechi component al echipei (referindu-ne la BC Mureș). Alin Borșa iese din „tipare” cum spuneam înainte prin altceva: El nu frecventează meciurile echipelor din alte discipline ale clubului de când s-a constituit CSM, pe el l-am văzut constant la meciurile de volei, fotbal, futsal, handbal, ale echipelor care erau atunci CSU Medicina, ASA, City’us, SC Mureșul sau Olimpic. Revenit la echipa de baschet din orașul natal, Alin se numără mereu printre principalii marcatori ai echipei. Despre felul în care a ajuns din tribună în teren aflăm chiar de la Alin Borșa în rândurile care urmează.

 

Reporter: Ce sport ai mai practicat și cum ai ajuns la baschet?

Alin Borșa: N-am practicat niciun sport de performanță până la 17 ani. De mic copil mi-a plăcut sportul, eram toată ziua pe afară, jucam tot ce se putea, mergeam la meciurile echipelor din oraș, indiferent de ramura sportivă. La baschet eram chiar în galerie, mergeam în deplasări, dar nu mă gândeam să ajung în echipă atunci. Mulți dintre prietenii cu care jucam fotbal jucau deja baschet și ei m-au chemat. Fiind înalt, mi-am încercat norocul și la 17 ani m-am dus la un prim antrenament. După un an am fost legitimat, am reușit meciuri bune la U 20, după care am ajuns la prima echipă, iar de acolo a început „nebunia”.

Rep.: Pe parcurs ai avut bineînțeles satisfacții. Care ți-a rămas în memorie în mod special?

A.B.: Au fost multe satisfacții, dar aș putea spune că cea care mi-a rămas cel mai bine întipărită în memorie a fost cea de la partida din 2011, când nu împlinisem 19 de ani. Eu port numărul 11, era 11 noiembrie, deci luna 11 din 2011 și am înscris atunci coșul de 100 pentru echipa mea. A fost ceva deosebit, un moment foarte important, pe care nu pot să-l uit.

Rep.: Ai avut probabil și decepții. Care te-a marcat cel mai mult?

Rep.: În orice carieră, în orice domeniu sunt suișuri și coborâșuri. Au fost câteva momente care m-au marcat, în special cele în care am ratat trofee. Păstrez în memorie ultima finală din Cupa României, când eram foarte aproape de câștigarea trofeului și l-am ratat în ultimele secunde. Emoțiile și-au spus cuvântul, dar atunci am fost cel mai aproape de un trofeu.

Rep.: Cum vezi apariția CSM-ului la Târgu-Mureș?

A.B.: Cred că este un lucru foarte benefic. Sunt mai multe ramuri sportive care în anii trecuți au avut rezultate bune și nu au putut continua din diverse motive. Toate sunt reunite acum în același club, au pornit de jos și au obiectiv promovarea, să ajungă cât mai sus. Până acum totul pare să meargă în direcția dorită. Din câte am constatat, toate ramurile au rezultate foarte bune. Orașul a avut anii trecuți performanțe bune la multe ramuri și CSM oferă din nou această posibilitate.

Rep.: Un aspect important este și susținerea tuturor secțiilor de către colegii de club. Tu erai unul dintre cei prezenți și înainte.

A.B.: Este foarte bine, trebuie să ne sprijinim unii pe alții, în măsura posibilităților, așa trebuie să fie într-un club. În ceea ce mă privește pe mine, eu m-am dus dintotdeauna de mic la meciuri, pentru că mi-a plăcut și îmi place sportul.

Rep.: Cum vezi viitorul CSM Târgu-Mureș?

A.B.: După cum s-a pornit, totul merge foarte bine, sper să continuăm pe acest drum. Sunt CSM-uri care au rezultate foarte bune, altele au dispărut însă. La noi susținerea din partea tuturor pare a fi una de durată. Vorbind despre echipa de baschet, fiind club nou, deocamdată putem viza doar promovarea în grupa valorică B, chiar dacă valoarea lotului ar avea un cuvânt de spus și în prima grupă. Acest lucru nu este permis însă de regulament, astfel am fost nevoit să pornim de jos.

Rep.: Pe lângă pregătire, meciuri și susținerea colegilor, mai ai timp de altceva?

A.B.: Mult timp nu mai am, dar mai ies cu colegii de echipă la un film, o plimbare, o vizită la diverse obiective din zonă, mai jucăm un tenis de masă și altele. Evident, în funcție de timpul disponibil.

Rep.: Nu ai în vedere și un viitor de familie, nu ieși cu fete?

A.B.: Nu am nici 27 de ani, dar ca sportiv de performanță este mai greu să te gândești la o relație serioasă, de durată. Oricând poate apărea o oportunitate, un contract cu o altă echipă, în țară sau străinătate și atunci e greu să-ți faci astfel de planuri. Va veni și acea vreme, poate peste trei sau patru ani, când mă voi gândi mai serios să-mi întemeiez o familie.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.