Home / Slider / IMPORTANT! Recomandări pentru turiștii care se aventurează în munți!

IMPORTANT! Recomandări pentru turiștii care se aventurează în munți!

Distribuie

În urma condițiilor meteorologice hibernale din ultimele zile, Serviciul Salvamont recomandă turiștilor care parcurg traseele montane, în primul rând să se îmbrace ca de iarnă. Apoi, oamenii sunt atenționați că la această oră stratul de zăpadă e de minimum 10 centimetri în munții României, este instabil și se pot produce avalanșe.

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu a amintit că în 2017, la prima zăpadă din an s-au produs două avalanșe cu victime, în munții Parâng și Rodnei, dar pericolul poate apărea oricând pe întregul lanț carpatic. ”Recomandăm să se urmărească starea vremii, și să se respecte aceste prognoze, pentru că muntele a devenit în ultimi ani o zonă tot mai atractivă. Ca atare recomandăm turiștilor să manifeste responsabilitate, să poarte echipament adecvat iar dacă se poate să achiziționeze așa-numitele tipsuri de avalanșă precum și saci cu airbag, echipamente care încet-încet trebuie să intre în dotarea fiecărui om care merge iarna pe munte și abordează traseele alpine, și în rest, să țină legătura cu echipele de salvare montană. În privința semnalului de telefonie, aici este într-adevăr o problemă, în privința căreia lucrăm la rezolvare împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Nu toate zonele din țară sunt acoperite, cele mai vulnerabile fiind cele de pe văi, practic masivul Meridionalilor pe partea sudică și în munții din nordul țării sunt foarte multe zone neacoperite”, a declarat Sabin Cornoiu.

În privința județului Mureș nu sunt, din fericire, probleme de acoperire cu semnal telefonic a teritoriului, remarcă salvatorul montan Ioan Călușer. El însă atrage atenția că în munții Călimani și Gurghiu, la înălțimi de peste 1.500 de metri, stratul de zăpadă este între 10 și 40 de centimetri, mai ales în zonele viscolite. Pe de altă parte, Ioan Călușer subliniază importanța refugiilor montane din Munții Călimani, montate în această vară.

”Este obligatoriu ca turiștii să fie echipați pentru iarnă, cu bocanci, jambiere, pufoaică, haine de schimb și lanternă frontală deoarece la ora 17.00 este deja întuneric. Apoi, să aleagă traseele în așa fel încât, dacă nu sunt cu cortul, să aibă timp suficient să ajungă pe lumină înapoi la mașină sau, pe timpul nopții, să se afle în zona drumurilor forestiere, nicidecum în zona de creastă, unde apare și fenomenul de ceață; apoi, să folosească GPS, asta ar fi ideal. Refugiile montane sunt funcționale, dacă ai un sac de dormit, un primus și echipament de bivuac, se poate înopta în condiții foarte bune”, a atras atenţia Ioan Călușer.

Potrivit acestuia, fiecare dintre cele patru refugii montane mureșene sunt dotate cu o așa-numită cutie de prim ajutor, conținând câte doi saci de dormit, folii de supraviețuire, alte obiecte strict necesare, inclusiv de folosință sanitară. Însă serviciul Salvamont Mureș roagă turiștii să nu folosească acele obiecte dacă nu au nevoie de ele, și mai ales să le lase acolo, în bună stare, pentru că la nevoie un asemenea obiect poate salva viața cuiva.

V. OANCEA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.