40 de elevi mureșeni la workshopurile Institutului Francez din Cluj Eveniment
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

40 de elevi mureșeni la workshopurile Institutului Francez din Cluj

Săptămâna trecută în 16 noiembrie, Institutul Francez din Cluj a organizat conferinţe şi workshopuri pe tema „Franceza te angajează” unde au participat 40 de elevi de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Colegiul Economic „Transilvania”, Colegiul Naţional „Unirea” și Liceul de Artă, dar și 11 studenți de formare de limbi moderne aplicate, de la UMFST Mureş la invitația Mihaelei Popa, director de cursuri și programe de la Institutul Francez din Cluj.

Proiectul a fost realizat din dorința de promovare a limbii franceze în mediul profesional. „Tendinţa ultimilor ani pe piaţa muncii din România este de accentuare a deficitului de personal. Numărul companiilor care nu reuşesc să angajeze pe măsura necesităţilor lor este în continuă creştere, iar cauzele sunt diverse. În acest context, recrutarea devine un proces din ce în ce mai dificil. De asemenea, în şcolile din întreaga ţară constatăm că studiul limbii franceze este în scădere constantă. De notat, de asemenea, că talentul este scump, iar nevoile companiilor nu sunt întotdeauna satisfăcute de candidaţii la posturile vacante. Interacţionăm cu tot mai multe firme care caută să angajeze personal pe posturi mai mult sau mai puţin tehnice, dar care să stăpânească bine şi câteva limbi străine, în plus față de limba engleză. Cerinţa aceasta devine tot mai prezentă şi mai dificil de îndeplinit, ceea ce conduce la creşterea costurilor şi la o mare investiţie de timp cauzată de formarea lingvistică a noilor angajaţi. Constatăm, la nivelul tinerilor, o accentuată necunoaştere a mediului ofertant de locuri de muncă. Decuplarea sistemului educativ de la cerinţele pieţei muncii, dorinţa de a se stabili şi munci în străinătate, demotivarea socio-economică – toate acestea duc la o destabilizare a echilibrului, deja fragil, al cererii şi ofertei locurilor de muncă în România”, a spus Mihaela Popa.

Un eveniment interesant pentru viitorii angajați pe piața muncii

„Pentru noi, viitori absolvenţi de liceu, prezentarea concretă a unui interviu de angajare, participarea la simularea lui este o experienţă fără egal, având în vedere că aş vrea să mă angajez după terminarea liceului în domeniul pentru care mă pregătesc, veterinar. Asta pe lângă facultatea de medicină veterinară pe care doresc să o urmez”, a spus Fărcaş Alin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.

Pe durata întregii zile, participanții au beneficiat de standuri de prezentare şi promovare de la firme, instituţii şi universităţi, trei workshopuri animate de specialişti în resurse umane, pe trei teme relevante pentru obiectivul acestui forum (Orientare profesională – stabilirea unui plan de carieră; Redactarea unui CV şi a unei scrisori de intenţie în franceză și Simularea unui interviu de angajare în franceză), prezentări motivaţionale, susţinute de către personalităţi care au reuşit în carieră datorită contactului cu limba şi cultura franceze, vânătoare de comori cu premii oferite de partenerii proiectului și un spaţiu de relaxare şi descoperire ludică.

„Eu studiez contabilitatea la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” şi m-a interesat modul în care limba franceză poate să îmi deschidă o oportunitate de angajare şi dezvoltare în domeniu, în cele peste 2000 de firme cu capital francez din Romania. Mi-a reţinut atenţia Michelin de la Zalău, dar nu numai. Acum, când limba engleză este la pachet cu limba maternă, diferenţa o face cunoaşterea limbii franceze, care este un atu deloc de neglijat”, spune Gabor Timotea, elevă în clasa a X-a.

Profesorii au fost de asemenea încântați de oferta propusă

Elevilor li s-au alăturat atât doi directori, Cozma Matei Diana de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” și Doina Pocan de la Colegiul Economic „Transilvania”, cât și doi profesori, Voşloban Gabriela şi Raduly Daniel de la aceleași licee.

„A fost o activitate frumoasă şi fructuoasă, elevii noştri s-au bucurat de cele 4 conferinţe şi 3 ateliere organizate la care au putut participa, iar standurile cu peste 20 de firme care au umplut holurile Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor au avut prezentări interactive şi atractive”, a concluzionat prof. Daniel Raduly, unul dintre organizatorii vizitei.

La conferință cele mai apreciate au fost aplicațiile practice. „Mi-a plăcut foarte mult interacţionarea cu  persoanele de la standuri, am aflat multe lucruri interesante  și mi s-a părut foarte folositor atelierul de realizare CV pentru că mă ajută să-mi fac CV-ul cu ajutorul informațiilor primite”, a spus Feier Mădălina de la Colegiul Național „Unirea”.

„Franceza te angajează” a reușit să fie un proiect de promovare a limbii franceze în domeniul profesional, dar şi a firmelor care angajează personal vorbitor de limbă franceză şi facilitează, astfel, întâlnirea dintre potenţiali candidaţi cu potenţiali angajatori.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE