FOTO: Monumentul Eroilor din Sighişoara, dezvelit şi sfinţit Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 461 Vizualizări

FOTO: Monumentul Eroilor din Sighişoara, dezvelit şi sfinţit

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a participat luni, 19 noiembrie, la ceremonia de dezvelire și la slujba de sfințire a Monumentului Eroilor de la Catedrala Ortodoxă în Sighișoara, ridicat în cinstea eroilor sighișoreni care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial.

Respect pentru eroii Armatei Române

Evenimentul a debutat cu acordarea onorului gărzii militare, urmat de slujba de sfințire oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, un moment cultural artistic, și s-a încheiat cu o paradă militară.

”Trăim clipe emoționante aici, la sfințirea Monumentului ridicat în memoria militarilor români care și-au dat viața pentru ca România să fie ceea ce este. În 1916, România ieșea din neutralitate, iar în anii următori, au avut loc marile bătălii, inclusiv cele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, iar peste 330.000 de militari români și-au dat viața, s-au jertfit pentru a crea premisele Marii Uniri din 1918. Marele vis al românilor s-a realizat la 1 Decembrie 1918. Noi, cei de astăzi, suntem datori să apreciem jertfa și efortul pe care românii l-au făcut de sute de ani, pentru a fi împreună, pentru a fi puternici, pentru a fi o voce în lume. Vreau să îl felicit pe domnul primar pentru faptul că a depus un proiect eligibil la Ministerul Culturii, care a și fost finanțat, o parte de la Ministerul Culturii, o parte din bugetul local. Poate că în acest an, în anul Centenarului, ar trebui să ne certăm mai puțin, să realizăm că numai uniți putem fi puternici, să fim respectați și ascultați de comunitatea internațională. În aceste zile, în întreg județul Mureș, sunt organizate ample activități dedicate Centenarului Marii Uniri. Printre cele mai importante sunt cele care țin de reabilitarea și construcția monumentelor, care să dăinuie peste veacuri și, mai ales, să sădească în conștiința celor tineri responsabilitatea, patriotismul și dragostea față de patrie”, a declarat Mircea Dușa.

Apel la unitate, armonie şi credinţă

Monumentul Eroilor din Sighişoara are o înălțime de aproape 4,5 metri, o greutate de aproximativ 8 tone, și a fost realizat de un sculptor din Simeria.

Cea mai mare parte a lucrărilor a fost finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul Centenar, care a alocat suma de 50.360 de lei.

„Comunitatea noastră sighişoreană avea o datorie morală faţă de înaintaşii noştri, de a ridica un monument în cinstea eroilor noştri. Un monument reprezentativ, într-o locaţie a oraşului mult mai vizibilă, şi iată că acest act reparatoriu se realizează în acest an istoric deosebit pentru istoria noastră, în anul Centenarului Marii Uniri, astăzi, pe 19 noiembrie 2018, în acest loc minunat, lângă Catedrala Ortodoxă şi lângă catargul pe care înălţăm simbolul nostru naţional, Drapelul României”, a precizat Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighişoara, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să continue idealurile înaintaşilor în unitate, armonie şi credinţă.

„A îngriji morminte, a ridica monumente, a le conserva şi recondiţiona este un act de demnitate naţională, un act de patriotism”, a completat primarul municipiului Sighişoara.

Sprijin pentru proiectele Centenarului

La eveniment a participat şi Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, care a reamintit sprijinul instituţiei pe care o reprezintă pentru diverse proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Sunt onorat să reprezint Consiliul Judeţean Mureş la Sighişoara, care se alătură iniţiativei primarilor de a finanţa în acest an, în care sărbătorim Centenarul, o multitudine de acţiuni pe raza judeţului Mureş. Asociaţii, fundaţii, societate civilă, toţi cei care au depus proiecte eligibile i-am finanţat, pentru a le da posibilitatea de a aduce la cunoştinţa copiilor, nepoţilor, tinerilor ce a însemnat Marea Unire realizată la 1 decembrie 1918. Iată că în acest An Centenar sfinţim la Sighişoara acest monument dedicat eroilor români. Coincidenţă, în 19 noiembrie, în urmă cu 76 de ani, în Bătălia Stalingradului şi în Cotul Donului, au murit peste 150.000 de români pentru aceste idealuri”, a afirmat Ovidiu Dancu.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE