Home / Administratie / Întâlniri de lucru ATOP Mureş, pentru menţinerea ordinii publice

Întâlniri de lucru ATOP Mureş, pentru menţinerea ordinii publice

Distribuie

În cursul lunilor octombrie și noiembrie 2018, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Mureș a organizat o serie de șase ședințe de lucru zonale, care au avut loc la Târnăveni, Luduș, Sighișoara, Sovata, Reghin și Târgu-Mureș. La ședințe au participat comandanții Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, subprefectul județului Mureș, lucrători ai polițiilor municipale, orășenești și ai secțiilor rurale de poliție, primari ai unităților administrativ-teritoriale, directori de școli, reprezentanți ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, reprezentanţi ai Direcției Silvice Mureș, reprezentanți ai polițiilor locale, preoți şi membri ai societății civile.

Situaţii punctuale, soluţionate

Potrivit preşedintelui ATOP Mureş, consilierul judeţean social-democrat Dragoş Tiberiu Bardoşi, în cadrul întâlnirilor au fost discutate situații punctuale, specifice zonelor respective, iar unele dintre acestea și-au găsit soluții chiar în timpul discuțiilor, prin implicarea șefilor instituțiilor care fac parte din ATOP.

“S-a constatat faptul că în acele localități unde primăriile au înființat poliții locale apărarea ordinii publice funcționează mult mai eficient. Legea permite ca Poliția să îndrume și să facă echipe mixte în teren împreună cu reprezentanții polițiilor locale aceștia fiind un real sprijin în apărarea ordinii publice. De asemenea, în localitățile unde s-au montat de către primării camere de supraveghere video s-a înregistrat o scădere a infracționalității. Acestea nu doar că ajută la prinderea eventualilor infractori, ci au și rolul de a descuraja comiterea unor fapte. Astfel, în cadrul acestor întâlniri, reprezentanții ATOP precum și cei ai Poliției au solicitat primarilor care sunt eligibili pentru înființarea de poliții locale să facă acest demers. De asemenea, s-a solicitat promovarea unor hotărâri de consiliul local privind realizarea investițiilor pentru montarea de camere video. Au mai fost făcute solicitări pentru creșterea gradului de protecţie al elevilor și profesorilor din școli, în sensul construirii de garduri de împrejmuire la școlile care nu au așa ceva precum și montarea de camere video”, a precizat Dragoş Tiberiu Bardoşi.

Preşedintele ATOP Mureş a mai arătat că în cadrul întâlnirilor de lucru au fost discutate şi aspecte privind cerșetoria și combaterea acesteia, îndeosebi în municipiul Târnăveni și localitățile învecinate acestuia, iar în zona Sovata și Reghin s-a ridicat problema furturilor materialului lemnos.

“Pentru a rezolva și a diminua acest lucru, reprezentantul Romsilva a propus măsuri privind unele modificări ale prevederilor legale existente. care ar duce la diminuarea fenomenului, spre exemplu: reducerea TVA la materialul lemnos, valorificarea uscăturilor din păduri la un preț modic, sub supraveghere. De asemenea, cu privire la siguranța rutieră au fost reținute mai multe aspecte de ordin tehnic cu privire la starea drumurilor, a indicatoarelor și marcajelor existente, acestea fiind comunicate prin intermediul Poliției administratorilor drumurilor respective. Astfel, au fost solicitări cu privire la înființarea și semnalizarea mai bună a unor treceri de pietoni pe drumuri naționale și județene, montarea unor oglinzi la intersecții, necesitatea unui sens giratoriu – la intersecția din Bălăușeri, montarea unor parapet la poduri și în curbele periculoase. De asemenea, Jandarmeria a propus înființarea unei grupe de jandarmi în orașul Sovata”, a afirmat Dragoş Tiberiu Bardoşi.

Mulţumiri instituţiilor partenere

Nu în ultimul rând, preşedintele ATOP Mureş a transmis mulţumiri reprezentanţilor instituţiilor partenere în misiunea de menţinere a ordinii publice în judeţul Mureş.

“Cu toate că Poliția Română se confruntă cu problem de efective, prin efortul lucrătorilor de poliție au fost realizate planurile operative, astfel că cifrele statistice indică o scădere a infracționalității stradale o creștere a numărului cazurilor rezolvate. Pe această cale aducem felicitări IPJ Mureș, IJJ Mureș și ISU Mureș, pentru activitatea lor și pentru faptul că prin această reușesc să mențină ordinea publică în județul nostru, putând spune că suntem un județ fără mari probleme unde cetățenii se pot simți în siguranță. ATOP a militat și militează pentru ca unităţile administrativ-teritoriale să vină în sprijinul Poliției prin înființarea de poliții locale dar și prin încheierea de parteneriate pentru asigurarea unor nevoi de ordin material. De asemenea, mulțumim Consiliului Județean Mureș pentru implicarea în sensul sprijinului material oferit instituțiilor din domeniul ordinii publice pentru a-și putea desfășura activitate în condiții optime și pentru a putea desfășura campanii de prevenție în acest domeniu, în 2017 – 2018 au fost alocați peste 400.000 de lei”, a transmis Dragoş Tiberiu Bardoşi.

Despre ATOP

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică constituită pe lângă Consiliul Judeţean Mureş, îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Mureş, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 787/2002, având ca scop asigurarea ordinii şi liniştii publice, siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, sporirea eficienţei serviciului poliţienesc în unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează.

(Redacţia)

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Asigurăm condiții de viață mai bune pentru mureșeni cu fonduri europene

Distribuie În ultimii 4 ani am mobilizat fonduri europene pentru realizarea a peste 27 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.