Home / Cultură / Marea Unire sărbătorită de tinerii basarabeni: „Au reușit pentru că au acționat împreună”
Alina Morozan a înveselit atmosfera

Marea Unire sărbătorită de tinerii basarabeni: „Au reușit pentru că au acționat împreună”

Distribuie

Asociația Tinerilor Basarabeni din Târgu-Mureș a organizat cu ocazia Centenarului un eveniment deosebit, care s-a extins pe parcursul a două zile, 22-23 noiembrie, și la care au participat atât membrii asociației, cât și oamenii de cultură sau persoane din afara asociației care au dorit să afle mai multe despre Marea Unire văzută din punctul de vedere al basarabenilor.

În timpul acestor zile s-au desfășurat workshopuri, s-au proiectat filme și au avut loc activități sportive.

Sochircă Anastasia și Nigai Nicolae

O sărbătoare pentru toți românii

„În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care acum 100 de ani au reușit să realizeze un vis aparent imposibil, unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare om de azi. Miracolul Marii Uniri nu s-a făcut în condiții ușoare. La 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi. În anul 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918, desăvârșirea Statului Național Român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România, în data de 27 martie, mai apoi, unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie, iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în data de 1 decembrie 1918. Cele trei uniri formează Marea Unire din 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Toate nemulțumirile și dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate față de ceea ce au avut de înfruntat înaintașii noștri și totuși au reușit acolo unde toți cei dinainte lor dăduseră greș de nenumărate ori. Au reușit pentru că au acționat împreună”, a spus în deschidere Sochircă Anastasia, studentă la Comunicare și Relații Publice în cadrul UMSFT.

Asociația Tinerilor Basarabeni din Mureș (ATBM)  este o organizație non-profit, apolitică, care are scopul de a asigura respectarea drepturilor și libertăţilor studenților și elevilor basarabeni din Târgu-Mureș și de a promova interesele acestora la nivel local, naţional și internaţional. Fiind un ONG, ATBM pune accent pe promovarea voluntariatului în rândul tinerilor și îi încurajează în implicarea lor în calitate de voluntari la cât mai multe activități.

prof. univ. Dobrescu Vasile

Tineri și ambițioși

Unul dintre invitații de vază a fost Anatolie Povestca, cercetător științific la Muzeul de Istorie din Republica Moldova, care a expus pe scurt parcursul Basarabiei înainte și după despărțirea de România Mare. „Sunt foarte plăcut surprins că la Mureș avem această asociație a tinerilor basarabeni. Vreau să spun că este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici în fața voastră și să recapitulăm împreună unele file în istoria predecesorilor noștri care la 1918 au făcut Marea Unire”, a spus cercetătorul, încântat de a se afla printre cei prezenți.

Anatolie Povestca

Un alt invitat, prof. univ. Dobrescu Vasile din cadrul UMSFT, a decis să relateze participanților istoria României în perioada imediat premergătoare Marii Uniri și după. „Desigur ne aflăm la un eveniment  aniversar pe care îl sărbătorim la 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei cu România care încheie un proces îndelungat de aspirații, de gânduri comune, de legături politice, culturale între românii socotiți ca frați aflați în vechiul Regat al României până la 1918 și românii din celelalte provincii românești, Basarabia, Bucovina și Transilvania. Gândul nostru este astăzi să continuăm acest demers, să-l continuăm pentru cei care sunt în Basarabia și Bucovina, în ideea unei solidarități naționale, unor legături din ce în ce mai puternice, care credem că va duce la unirea și reîntregirea României Mari”, a spus profesorul.

Mihai Timuș

„Suntem înființați de anul trecut, suntem tineri, ambițioși, ne dorim ca prin evenimentele pe care le facem noi astăzi, mâine și poate că mai organizăm anul acesta, să menționăm cât de important este momentul dat, cât de norocoși suntem că avem ocazia să îl trăim”, a spus președintele asociației, Mihai Timuș.

În încheierea evenimentului de deschidere, Alina Morozan, studentă la medicină la UMFST a cântat în port popular un cântec popular specific Republicii Moldova.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.