Deputatul USR Lavinia Cosma, campanie pentru liceenii mureșeni – “Fără droguri” (II) Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Deputatul USR Lavinia Cosma, campanie pentru liceenii mureșeni – “Fără droguri” (II)

Deputatul USR Lavinia Cosma, o serie de parteneri instituționali și reprezentanții elevilor. Campanie pentru liceenii mureșeni – “Fără droguri” (II)

 

Consumul de droguri este o realitate pe care nu putem să o ascundem sub preș. Așa trebuie să își fi spus și deputatul USR Lavinia Cosma care a inițiat în luna iunie a acestui an discuții cu toate instituțiile implicate în prevenirea și combaterea consumului de droguri și cu participarea reprezentaților Consiliului Județean a Elevilor. De atunci, demersul s-a transformat într-o campanie. În cel de-al doilea interviu am discutat despre campania “Fără droguri”, despre acțiunile care vor avea loc în cadrul campaniei, despre cât de periculoase sunt etnobotanicele și despre ce modificări legislative pot fi aduse pentru ca aceste etnobotanice să nu mai fie comercializate. De asemenea, cum pot deveni serviciile de suport pentru dependenți funcționale.

 

Care vor fi acțiunile care se vor circumscrie campaniei „Fără droguri”? Am citit că ați lansat un chestionar anonim în rândul elevilor, despre ce este vorba?
Din punctul meu de vedere, cifrele care sunt în diferite rapoarte, sigur sunt un punct de plecare, însă părerea mea este că realitatea este una dinamică, iar cifrele de ieri s-ar putea să nu se mai potrivească zilei de astăzi și atunci am decis împreună cu partenerii instituționali să aplicăm un chestionar elevilor, bineînțeles anonim, și să vedem de unde pornim. Să vedem câți elevi au experimentat, au încercat o singură dată drogurile și se opresc acolo și câți elevi ajung să fie dependenți. De aplicarea acestui chestionar se ocupă elevii de la Consiliul Județean al Elevilor, cărora le mulțumesc pe această cale, au fost și ei prezenți la dezbatere, au niște puncte de vedere foarte pertinente și sunt foarte conectați la realitate. Noi tindem să luăm decizii fără ei, așa cum le spuneam la dezbatere, deși ei sunt beneficiarii sau sunt cei care suferă sau câștigă de pe urma unor decizii luate de noi. Chestionarul a fost conceput de doamna prof. dr. Maria Georgescu de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Tîrgu Mureș, căreia țin, de asemenea, să îi mulțumesc că a acceptat să se implice în această campanie și așteptăm cu nerăbdare rezultatele acestor chestionare pentru că pe baza lor va fi făcută o cercetare sociologică foarte relevantă pentru acest subiect. Am găsit oameni dispuși să intre în această campanie, voluntar, acoperind toate ariile, de la elevi, la profesori, la instituții. Mă bucur, de asemenea, că a acceptat și Colegiul Psihologilor să intre în această campanie, pentru că nu e suficient doar să mergi să îi informezi pe elevi, să discuți cu ei, ci trebuie să le oferi servicii de sprijin. Atât ei cât și părinții trebuie să știe că există psihologi care oferă aceste servicii psihologice, consiliere psihologică în cadrul campaniei.
Este foarte important acest lucru, pentru că, de fapt, acesta este tratamentul dacă ne gândim la partea medicală.
Un alt aspect important este sprijinul Inspectoratului Școlar Județean care a înțeles că, atâta vreme cât reușim să derulăm această campanie împreună, ne atingem scopul de a avea copii sănătoși.
O componentă foarte importantă a campaniei este partea de conștientizare și de schimbare de mentalitate.

 

Conștientizarea sună foarte abstract, iar mentalitatea nu se schimbă de pe o zi pe alta. Ce veți face concret?
Prin mass-media, prin rețelele de socializare, vrem să trimitem următorul mesaj către părinți în special: Știi ce face copilul tău? E o întrebare care pare atât de simplă și, de fapt, e atât de complicată. Sunt convinsă că mulți părinți vor sta și se vor gândi: L-am întrebat pe copilul meu ce a făcut azi?

 

Și dacă te minte copilul, te vei transforma într-un detectiv? Câtă încredere investești în copilul tău? Sunt mult întrebări, însă cred că multe pleacă de la părinți…
Da, pleacă de la părinți și câtă disponibilitate au să petreacă timp cu copilul lor, să știe ce se întâmplă în viața copilului lor și să găsească niște mecanisme prin care să îl responsabilizeze. De aceea e foarte important sprijinul psihologilor, pentru că părintele împreună cu copilul, împreună cu psihologul pot ajunge la niște soluții. Sigur că soluția nu vine de pe o zi pe alta. E nevoie de timp, de recunoașterea problemei. Un alt mare plus al acestei campanii este un declic prin care părinții pot să își ajute și mai mult copiii, pot să fie și mai mult implicați în viața copiilor lor.

 

Revenind la ceea ce ați spus mai devreme, sunt suficienți psihologi pregătiți să prevină un potențial consum de droguri și să trateze un consumator de droguri?
Este nevoie de mai mulți psihologi specializați în prevenirea consumului și în tratarea acestei dependențe, având în vedere că fenomenul crește. Am discutat cu cei de la Colegiul Psihologilor și ei s-au arătat dispuși în a organiza și coordona o astfel de formare pentru cei care sunt interesați. Sigur, scopul nu este să dezvoltăm serviciile acestea pentru că ne dorim să aibă clienți pe termen lung psihologii, scopul este să putem să oferim în momentul de față niște servicii profesioniste și niște oameni formați, astfel încât pe viitor să nu mai avem acest fenomen la cote atât de ridicate cum este astăzi.

 

Intenționați să îi puneți față în față pe elevi cu foști dependenți?
Da, aducerea unor foști dependenți care au trecut printr-un proces, au revenit la o stare de echilibru și sunt dispuși să le vorbească elevilor despre ce înseamnă să fii dependent de droguri, cum îți distruge viața, ce înseamnă să îți găsești puterea și să îți găsești sprijinul să ieși din cercul vicios este un alt punct important în cadrul campaniei. Cred că va avea un impact foarte mare asupra elevilor pentru că vor afla de la un fost dependent ce efect răvășitor poate avea consumul de droguri.

 

Aminteați de suportul din partea Consiliului Județean al Elevilor, cum intenționați să îi mai implicați pe elevi în campanie?
Vom lansa în curând și un concurs de creație, vrem să avem mascota campaniei și atunci elevii care au talent la desen ne pot trimite creațiile lor. O să revenim cu mai multe detalii în viitorul foarte apropiat, pot să spun în momentul de față că va fi un concurs cu premii în bani, cred că premiul le va fi de folos, condiția este să ne spună ce și-au cumpărat din banii respectivi și să facă o fotografie. Va fi interesant ce fac adolescenții cu banii primiți dintr-un astfel de premiu.

 

O mare problemă în ceea ce privește consumul de droguri o reprezintă consumul de etnobotanice, consum care nu este incriminat în legea penală…
Într-adevăr, legea actuală nu incriminează așa-zisele etnobotanice, care se numesc, de fapt, produse susceptibile de a avea efect psihoactiv. Urmează să depunem un proiect de lege pentru a modifica prevederile Legii 143, astfel încât să fie incriminate. Etnobotanicele sunt foarte ieftine, un plic poate costa de la câțiva lei la câteva zeci de lei și atunci spre deosebire de drogurile de mare risc care sunt și foarte scumpe, aceste etnobotanice sunt la îndemâna copiilor, tinerilor. Ele sunt și mai periculoase, pentru că sunt tot felul de combinații chimice care, efectiv, dăunează stării de sănătate.

 

Vă gândiți și la alte modificări legislative, chiar la o legislație funcțională în domeniul serviciilor de suport pentru dependenți?
În România nu avem un sistem de suport bine pus la punct, nu avem aceste centre de reabilitare pentru că noi, ca țară, am închis ochii. Primul lucru la noi este că medicul de familie te trimite la psihiatrie.
Am discutat cu cei de la Colegiul Psihologilor că ar trebui o modificare prin care aceste servicii să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Societatea noastră a evoluat în acest fel și trebuie să adaptăm și serviciile, astfel încât să tratăm problemele cu care ne confruntăm azi.
O altă chestiune care mă îngrijorează foarte mult, dar încă este în documentare, este faptul că acești tineri stau acasă, își comandă de pe internet pliculțele, îi bate curierul la ușă și îi livrează etnobotanicele. Ceea ce este foarte greu de controlat și foarte complicat. Ne trebuie o soluție și aici.

 

Ce proiecte mai aveți în domeniul prevenirii și tratării dependențelor?
Anul viitor vrem să lansăm Conferințele adolescenților, sub formă de ateliere, invitați să fie psihologi care au experiență în ceea ce înseamnă partea de adicție și să punem mare accent pe partea de stimă de sine, deci ateliere de dezvoltare personală în care să abordăm temele: consum de droguri, de alcool, de tutun, în care să vină, pe lângă psihologi specializați pe dependență, cei care au trecut printr-un proces de reabilitare, fie că vorbim de droguri, alcool sau de tutun. Vrem să ținem aceste conferințe în fiecare școală, astfel încât fiecare elev să poată să participe.

A consemnat Ligia VORO

Prima parte a interviului poate fi lecturată dând click AICI

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE