Home / Invatamant / Centenarul Marii Uniri, marcat prin tradiții la „Petru Maior”

Centenarul Marii Uniri, marcat prin tradiții la „Petru Maior”

Distribuie

Liceul Tehnologic ”Petru Maior” din Reghin a marcat Centenarul Marii Uniri vineri, 23 noiembrie, în sala festivă a școlii printr-un eveniment spectacol reunit sub titlul ”Mândria de a fi român”. Momentul de sărbătoare a fost coordonat de Catedra de Limba și Literatura Română din cadrul liceului, cu larga contribuție a elevilor.

„Ne-am fi gândit  că este o ocazie unică în viață să serbăm Centenarul, cei 100 de ani de România. În cadrul catedrei de limba și literatura română am inițiat această activitate în care am amenajat sala festivă a liceului, am făcut-o  să fie cu adevărat de sărbătoare, cu lucrări de-ale elevilor, obiecte vechi aduse de acasă, astfel încât să-i ofere un aspect cât mai tradițional posibil. Am mizat pe talentul și implicarea elevilor la activitatea propriu- zisă, noi doar i-am ghidat. Ei și-au adus întregul aport, prin cântece, dansuri, filmulețele pe care le-au realizat, inclusiv bucatele gustoase care au putut fi savurate. Elevii, ajutați de părinți,  au pregătit pentru acest moment de sărbătoare mâncăruri tradiționale”, a precizat Angela Pușcaș profesoară de limba și literatura română,  responsabil al Catedrei de Limba și Literatura Română.

Fotografii, filmulețe, cântec popular

Omagiul adus Centenarului de elevii de la „Petru Maior” a cuprins expoziții de fotografie veche și pictură cu tema ”Portul popular”, filme de scurt metraj realizate de elevi sub genericul ”Suntem de-odată cu țara” și  un program artistic.

„S-a lucrat la acest proiect aproximativ o lună de zile,  finalizat cu ocazia acestui spectacol. Proiectul „Mândria de a fi român” s-a bucurat de implicarea profesoarelor Georgeta Moldovan, Viorica Pantea, Claudia Negoiță, Cristina Cuieșdean. Fiecare au sprijimit elevii la care predau, astfel încât am ajuns la acest produs, la acest spectacol de care suntem extrem de mândri. Elevii participanți, au fost majoritatea din clasele IX-XI, din toate  claselor, nu am mers doar pe o clasă sau un profil anume, mai puțin elevi din clasele a XII-a, deși au fost și elevi din clasele terminale, inclusiv prezentatorii și solistele spectacolului, pentru că am zis că  principală preocupare  a lor este pregătirea Bacalaureatului. Toți care au participat au fost îmbrăcați în costum național”, a spus prof. Angela Pușcaș.

Aprofundarea istoriei și tradițiilor

„În primul rând , acest spectacol este o amintire  pe care nu o vor uita elevii. Este și aceasta o mărturie până la urmă, a  mândriei de a fi român. În al doilea rând, toate filmulețele și pozele  prezentate vor fi postate și pe site-ul școlii. Elevii vor rămâne cu amintiri și cu o experiență pe care, poate în alte contexte vor ști iarăși să o concretizeze.Sperăm că le-am stârnit curiozitatea,  nu doar să aprofundeze istoria, ci și aspecte ce țin de locul în care trăiesc, de portul popular, de cântecele tradiționale, care vor fi în permanență un interes pentru ei”, a subliniat prof. Angela Pușcaș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.