Centenarul Marii Uniri, la Târnăveni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

Centenarul Marii Uniri, la Târnăveni

Municipiul Târnăveni a fost una din primele localități ale județului Mureș care a celebrat sărbătorirea celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În ciuda frigului, câteva sute de localnici de toate vârstele s-au adunat în centrul orașului, la monumentul latinității, statuia Lupa Capitolina, pentru a petrece împreună la marea sărbătoare a românilor. Alături de

reprezentații Primăriei și ai Consiliului Local Târnăveni au fost prezenți Mircea Dușa, prefectul județului Mureș și deputații Doru Oprișcan și Marius Pașcan. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului în acompaniamentul Fanfarei Armonia, urmată de slujba religioasă susținută de un sobor de opt preoți.

 

„Înaintașii și-au făcut datoria, e rândul nostru”

În continuarea festivității, edilul orașului care își sărbătorea totodată și cei 740 de ani de la atestarea localității, Sorin Megheșan a rostit mesajul său celor prezenți.

„Nu puteam fi astăzi aici împreună fără jertfa eroilor neamului, fără contribuția politicienilor ecelor vremuri. Cu siguranță nu am fi fost astăzi aici dacă Ion Brătianu sau Regele Ferdinand nu ar fi avut dorința de unire a României. Trebuie să ne aducem aminte de asemenea de Romulus Boilă, care a particpat la Marea Adunare de la Alba Iulia. A fost ales membru în Consiliul Dirigent și căruia i s-a încredințat resortul Comunicației și Lucrărilor Publice, Ministerul Transporturilor din ziua de azi. Nu o putem uita nici pe soția lui, Lidia Pop, care provenea dintr-o familie bună a Transilvaniei. Ea a fost fiica Vicarului Bisericii Greco-Catolice de la Năsăud, iar mama sa era sora lui Iuliu Maniu. Acești oameni au avut viziune, au fost mânați de un singur scop, de o singură dorință, de a uni România. Ei și-au făcut datoria, ne-au lăsat o țară întreagă, acum este rândul nostru să demonstrăm că în România există loc de decență și speranță, să facem din România țara în care valorile sunt respectate, țara unde copiii noștri vor să trăiască. Bunul simț, înțelegerea și încrederea cred eu că trebuie să fie valorile și interesul nostru național de care nu trebuie să uităm, dacă ne dorim o țară unită, un popor educat, un loc în care copiii noștri vor să-și creeze viitorul. La mulți ani România, La mulți ani români”, a fost discursul primarului Sorin Megheșan.

Alocuțiuni de suflet au rostit și prefectul Mircea Dușa și deputatul  Marius Pașcan. „Trăim astăzi momente unice, momente înălțătoare. Se împlinesc o sută de ani de când visul de veacuri al românilor a fost finalizat de către înaintașii noștri. Să nu uităm că dorința românilor a fost făcută cu mari jertfe. Peste 330 de mii de ostași români au căzut în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz și au creat premiza ca odată cu încheierea Primului Război Mondial și semnarea tratatelor de pace acest vis să poată fi realizat la 1 Deembrie la Alba Iulia. Marele vis al poporului a devenit astfel realitate, să trăiască într-o țară mare, mândră și respectată în lume. Dumnezeu ne-a dat șansa de a fi martorii sărbătoririi Centenarului, de a trăi astăzi în această țară, în pace. Mulți români și-au dat viața pentru realizarea lui, iar noi avem datoria să ducem mai departe ceea ce au realizat ei, să ne iubim țara și s-o apărăm din tot sufletul nostru. Mulți dintre ei n-au mai apucat să se bucure, dar acum ne zâmbesc de sus și se bucură pentru moștenirea pe care ne-au lăsat-o cu jertfă de sânge. Trăim împlinirea unui secol glorios, dar frământat și acum intrăm cu această moștenire în al doilea secol al României Mari. Avem tot ce ne-am putea dori. Avem bogății naturale, peisaje de nedescris, obiceiuri și tradiții, oameni valoroși. Țara nu înseamnă doar bogății, țara înseamnă oameni și trebuie să ducem mai departe cu mândrie moștenirea pe care aceștia ne-au lăsat-o”, au fost cuvintele lui Mircea Dușa.

Program artistic prelungit

După cuvintele de deschidere din partea oficialilor a urmat ceremonia depunerii de coroane, din partea autorităților, a instituțiilor, organizațiilor și fomațiunilor politice. S-au depus coroane la statuia Latinității și la troițele de la Catedralele din oraș. Programul a continuat cu defilarea unui pluton al Poliției Locale, după care pe scenă a început un bogat program artistic-patriotic, precedat de încingerea Horei Unirii, în care au fost angrenați de la mic la mare, oficiali, spectatori, copii. Corala Amicii a interpretat binecunoscutul „Treceți batalioane române Carpații”. Cei mai mici reprezentanți ai școlilor din localitate au interpretat cântece și au recitat poezii patriotice, cu o impresionantă poezie intitulată „Tatălui meu”, interpretată de Andrei, un băiețel care a fost îndelung aplaudat, nume parcă predestinat zilei în care a avut loc ceremonia.

Programul artistic a fost continuat în orele după amiezii, la

Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din localitate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE