Gheorghe-Dinu Socotar (deputat PSD): “1 Decembrie 1918 este un moment astral în istoria Românilor!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 200 Vizualizări

Gheorghe-Dinu Socotar (deputat PSD): “1 Decembrie 1918 este un moment astral în istoria Românilor!”

Vă prezentăm, în rândurile de mai jos, mesajul deputatului PSD Gheorghe-Dinu Socotar, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

“1 Decembrie 1918 este un moment astral în istoria Românilor. Aparent, doar providența a făcut ca, în doar mai puțin de un an, un timp infim din perspectivă istorică, România să treacă de la deznădejdea unei țări care se ”înghesuia” în cel mai mic teritoriu istoric, la gloria României Mari și ”dodoloațe”, cea mai mare suprafață pe care romanii au stăpânit-o într-o țară unitară. Evident nu a fost providența. A fost viziunea unor lideri politici care au cumpănit și evaluat exact mersul războiului și al păcii postbelice.

A fost curajul și răspunderea de a intra într-un conflict major, știind că adversarul este net superior, acceptând exilul moldovean în mica capitală a Ieșilor. A fost bravura și sacrificiul suprem al Armatei Române, de la soldat la mareșal. A fost dibăcia diplomaților care au participat la negocierile de pace.

Și da, a fost și un vânt de schimbare a politicilor internaționale, unde a fost clar sosise momentul de apus al marilor imperii (Habsburgic, Țarist și Imperiul Otoman), și că se impune o nouă doctrină, cea a autodeterminării națiunilor.

Astfel, rând pe rând, Basarabia, Bucovina și Transilvania au decretat unirea cu patria mamă. Momentul culminant al acestor demersuri a fost evident 1 Decembrie 1918, atunci când românii transilvăneni au adoptat textul numit „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918”. A fost momentul cel mai important al procesului unionist din 1918 prin importanța istorică, simbolică , politică și economică, dar și prin conținutul rezoluției, elaborat de elita politică ardeleană, care stabilea niște principii ale unui stat modern european, principii care aveau să fie implementate cu oarecare dificultate de Regatul României, unele doar după zeci de ani de la marea unire.

Cred că astăzi, la Centenarul Marii Uniri, trebuie să găsim răspuns la două întrebări: Este România de azi așa cum au visat-o Ştefan Cicio-Pop, Vasile Goldiş, Theodor Mihali, Aurel Novacu, Gheorghe Popovici, Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Maniu atunci când scriau ”Rezoluțiunea”? Suntem noi demni de acest trecut? Ne ridicăm noi, ”dregătorii” sau simpli cetățeni ai României de azi, la nivelul aspirațiilor lor?

A doua întrebare ar fi cum va arăta România peste 100 de ani? Ce standarde impunem generațiilor care vin? Cum se vor raporta ei la noi, cei de azi, atunci când noi vom fi trecutul? Grele întrebări la care numai istoria are răspunsurile exacte. Noi avem obligația să ”purtăm povara” acestor întrebări, spiritul lor să îl reflectăm în tot ceea ce facem în cotidian și să așteptăm cu încredere dreapta judecată a istoriei.

La mulți ani, România!

La mulți ani, români!”

Gheorghe-Dinu Socotar, deputat PSD

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE