Centenarul Marii Uniri, cinstit în zi de sărbătoare la Chiheru de Jos Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 426 Vizualizări

Centenarul Marii Uniri, cinstit în zi de sărbătoare la Chiheru de Jos

Comuna Chiheru de Jos a marcat Centenarul Marii Uniri vineri, 30 noiembrie, în zi de mare sărbătoare, Praznicul Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Prima parte a sărbătorii a fost găzduită de Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chiheru de Jos, păstorită de părintele Petru-Florin Uilean.

Despre însemnătatea Marii Uniri, cu prof. Florin Bengean

După săvârșirea Sfintei  Liturghii, pr. dr. Florin Bengean le-a vorbit celor prezenți despre semnificația și importanța actului istoric de la 1 Decembrie 1918.

„Azi avem un alt motiv de bucurie sfântă pentru noi, creștinii, prăznuim doi sfinți, Sfântul Apostol Andrei, cel care ne-a creștinat, și Sfântul Mare Ierarh Andrei Șaguna, cel care a fost nu doar un om al bisericii, ci un om al poporului român, care de nenumărate ori a luat drumul către împăratul de la Viena pentru a duce acolo doleanțele românilor din Transilvania. Suntem în zile de mare sărbătoare când se împlinesc 100 de ani de când, la Alba Iulia, s-a realizat Marea Unire, când s-a văzut visul împlinit al românilor. Marea Unire, acest eveniment major din istoria poporului român, nu a venit așa de nicăieri, nu ni l-a făcut nimeni cadou, nu a fost o întâmplare sau noroc, ci este meritul tuturor românilor din toate timpurile”, a spus Florin Bengean.

Acesta a punctat memorabila zi de 1 Decembrie 1918, zi care a consfințit Marea Unire.

„1 Decembrie 1918 a fost cea mai fericită zi din istoria poporului român. În acea zi, una de un frig crâncen, o zi geroasă de iarnă, peste 100.000 de români din toată Transilvania au fost prezenți acolo. La ora 7 dimineața s-au săvârșit tedeumuri în cele două sfinte biserici românești, ortodoxă și greco catolică, apoi, la ora 10, s-au reunit, în Sala Unirii, cei 1228 de delegați aleși cu drept de vot pentru a consfinți Marea Unire. Votul a fost unul unanim, iar când s-a votat unirea, cineva din sală a deschis un geam și a spus celor de afară: ne-am unit și s-a format România Mare. Pentru cei de afară a fost o bucurie deosebită, s-au prins oamenii în horă, au cântat, s-au bucurat. Apoi, de la ora 14, pe Câmpul lui Horea, au avut loc discursuri de la tribună, discursuri emoționante, când oamenii s-au îmbrățișat, s-au bucurat de acel moment istoric definitoriu pentru istoria noastră. Îmi exprim bucuria de a fi prezent la Chiheru de Jos, să fiu împreună cu oamenii de aici la această frumoasă sărbătoare a creștinismului și românismului, să ne bucurăm împreună, să ne aducem aminte de înaintașii noștri. Să ne iubim țara, credința, să ne gândim la românii noștri de pretutindeni, oriunde este inimă de român, acolo este sărbătoare. La mulți ani, România!, La mulți ani românilor!”, a subliniat pr. dr. Florin Bengean.

Pomenirea eroilor neamului

 Părintele Petru-Florin Uilean a mulțumit celor care au pus umărul la renovarea cimitirului eroilor din curtea bisericii, pregătit cum se cuvine pentru ziua de sărbătoare dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Pentru că suntem într-o zi de sărbătoare în care îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei, transmit un sincer și călduros la mulți ani tuturor care poartă acest nume, să-l poarte cu cinste și cu demnitate, să-l roage pe Sfântul Andrei, creștinătorul neamului românesc, să poarte fiecăruia de grijă, să fie un înger păzitor pentru fiecare. În ultimele zile din săptămâna aceasta au avut loc lucrări de renovare la Cimitirul Eroilor, un proiect la care eu am ținut foarte mult. Această lucrare o punem pe seama Centenarului și pe seama memoriei eroilor, de aceea, meșteri iscusiți au terminat cu o zi înainte această frumoasă lucrare prin care îi cinstim pe eroii noștri, pe toți făuritorii Marii Uniri și pe toți eroii.Toate acestea se datorează, în primul rând, purtării de grijă a Primăriei Chiheru de Jos, de aceea țin să mulțumesc domnului primar, viceprimarului comunei, Consiliului Local pentru acest frumos proiect de înfrumusețare și renovare a Cimitirului Eroilor din Chiheru de Jos”, a precizat părintele Petru-Florin Uilean.

„Sunt mari probleme la care trebuie să reflecteze conducătorii noștri”

A urmat o sluijbă de pomenire a eroilor neamului la monumentul din curtea bisericii oficiată de părintele Petru-Florin Uilean, alături de preoții Florin Danc (Chiheru de Sus) și Vasile Halațiu (Urisiul de Jos).

„Vreau să mulțumesc părintelui Petru-Florin Uilean și preoților din comună, domnului Florin Bengean, pentru faptul că a venit la Chiheru și ne-a vorbit atât de frumos despre acest eveniment deosebit care este Marea Unire. Vreau să spun doar atât, în 1918 au simțit toți românii că vor să se unească, noi nici nu ne dăm seama, pentru că noi suntem cei mai dezbinați din istoria românilor din 1918 și până astăzi. Bătrănii aceia, care sunt duși cu toții, au simțit nevoia să se unească. Fenomenul a fost o minune. Domnul Bengean a punctat multe lucruri, a vorbit de generația pașoptistă, de generația unirii, iar noi suntem generația Centenarului, adică a sărbătorii. Ce înseamnă acest lucru, că sărbătorim? Eu nu vreau să descurajez lumea, dar în istoria noastră nu am fost atât de dezbinați ca și neam cum suntem astăzi. Nu mă refer la chihereni și uriseni, acești oameni sunt uniți, dar sunt mari probleme la care trebuie să reflecteze conducătorii noștri. Noi, cei de azi, ne bucurăm ca niște copii care moștenesc o avere mare, țara, iar acum, toată lumea din vârf trage de ea în toate părțile”, a precizat Eremia Pop, primarul comunei Chiheru de Jos.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE