La Mulți ani, România, La Mulți Ani, Reghin ! Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 872 Vizualizări

La Mulți ani, România, La Mulți Ani, Reghin !

Ziua Națională a României a fost marcată de municipalitatea reghineană sâmbătă, 1 Decembrie, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”  printr-un spectacol folcloric de excepție.

„Trăim o clipă istorică, o clipă a cărei valoare este de o intensitate care depășește orice limită a cunoașterii. Se împlinesc o sută de ani de la făurirea României Mari. Este ziua în care sărbătorim Centenarul celui mai important moment din viața poporului român. La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Maramureșului și Sătmarului cu țara mamă, s-a realizat România cea Mare, vis de veacuri al poporului român, crez care trebuia să  împlinească, vis care exista de-a lungul istoriei neamului și care doar a trebuit să se concretizeze prin voința întregului neam românesc. Suntem extrem de bucuroși că noi suntem generația Centenarului Marii Uniri, precum a existat o generație a făuritorilor marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918, o generație a perioadei interbelice, iată că noi suntem generația care are privilegiul și onoarea să sărbătorească cei 100 de ani de România Mare”, a spus în deschiderea spectacolului pr. dr.  Florin Bengean.

Binecuvântarea creștină a fost adusă de preoții Dumitru Gherman și Vasile Chiorean.

„Să marcăm această sărbătoare și cu gândul la cei care nu mai sunt printre noi și care au făcut această unire. Azi, după o sută de ani i-am chemat să se bucure cu noi, de aceea nu trebuie să uităm niciodată jertfa lor pe care s-a clădit o țară. Suntem responsabili în fața națiunii și în fața lui Dumnezeu pentru că spune Sfânta Scriptură că, la judecata de apoi, Dumnezeu va chema să judece popoarele. Ori, eu nu vreau să mă duc singur la judecată, vreau să mă duc cu poporul meu. Să merg cu poporul meu, trebuie să fim într-o unitate de credință, de bunătate, de iertare și de dragoste cerească. Să dea Dumnezeu ca această zi să fie o bucurie pentru toți concetățenii noștri din granițele țării, să se bucure alături de noi, pentru că, atunci când te bucuri de ziua unui popor, te bucuri de ziua ta. Doamne, ajută și binecuvântează țara și poporul, în vecii vecilor. Amin. La Mulți Ani, România”, a spus părintele Dumitru Gherman.

„Reghinul este al nostru, indiferent ce limbă vorbim”

 La rândul său, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, a dat citire mesajului adresat reghinenilor cu prilejul Zilei Naționale de către premierul Viorica Dăncilă, salutând, totodată, prezența consilierilor UDMR la evenimentul dedicat Zilei Naționale.

„La mulți ani, români, la mulți ani, Reghin, la mulți ani, dragii mei, pentru că sunteți alături de mine, pentru că sunteți alături de România, indiferent ce limbă vorbiți. Vreau să le mulțumesc colegilor mei de la UDMR că sunt prezenți alături de noi la acest moment de sărbătoare și nu au avut o jenă să poarte fularul tricolor. Dragii mei, Reghinul este al nostru, indiferent ce limbă vorbim. România este a noastră, iar cei care trăiesc aici dovedesc că o iubesc, că dorim să trăim în pace, în liniște și în iubire”, a spus Maria Precup.

Maraton folcloric

Îmbrăcați în costume populare tradiționale de o frumusețe rară, 100 de soliști și dansatori reghineni, au încântat publicul reghinean care au dat viață unui spectacol memorabil dedicat Centenarului Marii Uniri. După tradiționala deschidere a evenimentului, anunțată de Fanfara Municipiului Reghin, au urcat pe scenă Grupul vocal folcloric al Asociației Culturale „Flori de pe Mureș” și soliștii Cosmin Cotârlă, Daiana Suceava, Alexandra Stoica, Sebastian Șerban, Daiana și Iuliana Ciurba, Florin Miler, Maria Suciu, Paul Miclea, Ioana Romanți, Raul Tamba, Maria Grama, Alexia Aștelian, Andreea și Denisa Morariu, Dorin Pintea, Cristina Farcaș, Alexandru Moldovan, îmbrăcați în portul popular asigurat de colecțiile personale Maria Jiga și Sergiu Cioban.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Orchestra Casei de Cultură „Eugen Nicoară”, dirijor prof. Ioan Conțiu. Dansul popular a prins viață grație Ansamblului de dansuri populare românești „Doina Mureșului” al Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară”, Formația de dansuri populare germane a Forumului Democrat German din Reghin, Formația de dansuri populare maghiare „Vadrózsa”, Ansamblul de dansuri țigănești „Romafest”.

Printre momentele speciale ale serii s-au numărat recitalurile susținute de actorul Liviu Pancu, rapsodul popular Vasile Crișan și Ciprian și Mihaela Istrate, acompaniați de Grupul „Ceterași de pe Câmpie”.

La final, întreaga suflare a participat la tradiționala Horă a Unirii în centrul municipiului, urmată de un impresionant foc de artificii.

Foto: Sorin Man

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE