Seară de cinstire românească la Deda, de Ziua Națională Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 397 Vizualizări

Seară de cinstire românească la Deda, de Ziua Națională

Ziua Națională a fost marcată la Căminul Cultural din localitatea Filea vineri, 30 noiembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Deda, împreună cu Asociația Culturală ”Cununa Călimanilor”.

„Centenarul Marii Uniri reprezintă un moment deosebit de important pentru întreaga națiune română. Un secol de încercări a trecut de la 1 Decembrie 1918, dată la care s-a realizat visul neamului românesc, Unirea Transilvaniei cu România, o dorință a întregii noastre națiuni, dorință care înseamnă reîntregirea noastră în teritoriile Statului Național Unitar Român. Evenimentul de astăzi, de o însemnătate deosebită, este marcat de întreaga țară. Comuna Deda marchează acest moment prin acest spectacol și prin apariția a două cărți. Dorim astfel să marcăm Centenarul Marii Uniri, ceea ce reprezintă pentru întrega suflare a comunei un moment deosebit. Le doresc tuturor românilor, tuturor locuitorilor comunei Deda să aibă parte de sănătate, pace, liniște, prosperitate și un sincer și călduros La mulți ani! La mulți ani, România, la mulți ani comunei Deda, la mulți ani, Filea”, a fost mesajul de sărbătoare al primarului comunei Deda, Lucreția Cadar.

Binecuvântarea creștină a fost adusă de un sobor de preoți din comuna Deda, în frunte cu părintele Valentin Vârva, Protopopul Ortodox al Reghinului.

„În această seară, Vecernia Unirii am făcut-o aici, la Filea. Sufletele noastre se bucură în această seară, în primul rând pentru că Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României ne însoțește pe noi toți, iar, sâmbătă, avem o zi cu totul deosebită, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Noi, cei care trăim astăzi, avem datoria sfântă de a-i cinsti pe înaintașii noștri, de a fi oamenii unirii și de a duce mai departe sufletul și inima noastră pe calea vieții până la veșnicie, preluând ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștri, dragostea față de țară și neam”, a spus părintele Valentin Vârva, Protopopul Ortodox al Reghinului.

Mircea Dușa, oaspete special

Oaspetele special al serii a fost prefectul Mircea Dușa, care a subliniat spiritul patriotic existent pe Valea Mureșului Superior.

”Noi, cei de astăzi, suntem datori să nu uităm evenimentele de acum 100 de ani. Mă bucur să văd foarte mulți copii în sală, cei care trebuie să ducă mai departe respectul față de națiune, respectul pentru România, respectul pentru simbolurile naționale, respectul pentru ce au făcut înaintașii noștri. Sunt convins că școala, biserica vor face ca tinerii de azi să fie educați în acest spirit patriotic, astfel încât această națiune să prospere, să fie un stat mândru și respectat în lume”, a spus Mircea Dușa.

Surpriza a fost anunțul prefectului legat de acordarea distincției Fibula de la Suseni, unei personalități originare din Deda.

„Cunosc destul de bine la nivel de județ preocupările românilor pentru unitate și respectul față de țară, fapt pentru care, pentru distincția Fibula de la Suseni, m-am gândit la o personalitate deosebită a zilelor noastre. Este vorba de o doamnă de aici, din Deda, care are o misiune deosebită, aceea de a pregăti și conduce din punct de vedere diplomatic și tehnic președinția Consiliului Uniunii Europene pe care România o va prelua la 1 ianuarie 2019. Este vorba de ambasadoarea Luminița Odobescu, care în prezent este șefa misiunii României la organismele europene de la Bruxelles. Probabil că numele de Odobescu nu vă spune nimic, vă spun și numele de fată, Luminița Pârlea”, a precizat Mircea Dușa.

Lansări de carte

 Seara de simțire românească de la Filea a fost completată de lecția de istorie oferită celor prezenți de dr. Florin Bengean, fiu al localității Deda, și două lansări de carte: „Deda, 100 de ani în texte și imagini” și „Deda 100 în România Centenară. Beneficiari și contribuabili la marele act al unirii”, semnată de prof. Ioan Buta.

„Acest volum și-a dorit să fie o radiografie în documente și imagini a unui secol de istorie a localității Deda. Lucrarea și-a propus să rememoreze, de o manieră esențializată și concentrată, toate aspectele vieții sociale, economice și culturale care și-au pus amprenta asupra comunității în ultimii 100 de ani. Dorința noastră a fost aceea de a recupera din memoria trecutului pagini de istorie vie, care să configureze canale de comunicații între epoci și generații. Munca de documentare și selecție a informațiilor legate de istoria localității Deda, dar și a localităților emergente acesteia, Filea, Pietriș și Bistra Mureșului, mi-au oferit prilejul de a cunoaște ființa profundă a comunităților din aceste locuri”, a spus Marius Însurățelul, autorul lucrării „Deda, 100 de ani în texte și imagini”.

Spectacolul artistic a adus pe scena Căminului Cultural din Filea Ansamblul folcloric „Cununa Călimanilor”, Fanfara Municipiului Reghin și soliștii Ilinca Fărcaș, Ionela Matei, Alexandra Stoica, Natalia Andone, Anca Branea, Ciprian și Mihaela Istrate și Mariana Deac.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE