Home / Administratie / 100 de ani de la Marea Unire la Tîrgu Mureș. Momente foto și video

100 de ani de la Marea Unire la Tîrgu Mureș. Momente foto și video

Distribuie

Ceremonia organizată de Ziua Națională a României, la 100 de ani de la Marea Unire, a fost, parcă, mai sobră decât în alți ani. Poate a fost doar o părere. Câteva mii de mureșeni s-au aliniat după gardurile ridicate de Jandarmerie pentru a celebra alături de familiile, prietenii și cunoștințele lor România Centenară. Timp de o oră și jumătate, cu stegulețe și steaguri fluturându-le în mâini, cu cocarde tricolore pe veșmintele de iarnă, mureșenii au urmărit derulându-se ceremonialul militar și religios și parada portului popular.

Erau vreo -10 grade la Tîrgu Mureș în dimineața zilei de 1 Decembrie. Așa trebuie să fi fost acum 100 de ani și la Alba Iulia, potrivit amintirilor ce ne-au fost transmise peste ani.
Câteva mii de mureșeni, veniți de prin toate colțurile județului, s-au strâns în Piața Victoriei din centrul municipiului reședință de județ pentru a celebra momentul Unirii Transilvaniei cu România de acum 100 de ani și Ziua noastră Națională.
Ceremonia a început cu intonarea Imnului României, interpretat de Ovidiu Furnea, și a continuat cu întâmpinarea prefectului Mircea Dușa, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv.
Din înaltul cerului, pe muzica interpretată de Fanfara Brigăzii 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc, întâi ca un punct pe cerul înghețat, apoi prinzând din ce în ce mai mult contur a sărit cu drapelul României, la punct fix, Gabriel Pop, instructor voluntar al Aeroclubului Tîrgu Mureș. A repetat această ispravă deja pentru a patra oară, spre plăcerea ochilor auditoriului, care l-a răsplătit cu aplauze. A fost ajutat la acest salt de pilotul Eugen Oprea.
Nu a lipsit din cadrul ceremoniei o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți care s-au rugat pentru eroii neamului.

Ziua astrală a românilor

Amintirea momentului istoric de la 1 Decembrie 1918 ne-a fost adusă de prof. univ. dr Cornel Sigmirean, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș.
“1 Decembrie 1918 a fost ziua astrală a românilor, momentul apoteotic al istoriei lor, rezultat al dezvoltării organice a națiunii și al unui context internațional favorabil. (…) Pe fondul suferințelor provocate de Marele Război, a frustrărilor generate de refuzul elitelor guvernamentale de a face concesii pe seama națiunilor din Imperiu, elitele românilor, ca de altfel ale tuturor națiunilor din Austro-Ungaria, au optat pentru propriul proiect, de desprindere din Imperiul dunărean, fie prin constituirea de state proprii, fie prin unificarea cu statele naționale.
Schimbarea radicală a opțiunii s-a produs pe fondul asumării de către elita românească a mesajului din cele „Paisprezece Puncte” ale președintelui Woodrow Wilson, enunțate la 8 ianuarie 1918 în fața Congresului Statelor Unite, o schiță a viziunii președintelui privind semnarea păcii. La punctul 10 se formula drept condiție a semnării păcii, recunoașterea dreptului popoarelor din Austro-Ungaria la autodeterminare.

Astfel, în toamna anului 1918, elita politică românească a trecut la transpunerea în practică a principiilor autodeterminării. La 12 octombrie 1918, întruniți la Oradea, liderii Partidului Național Român au dat Declarația de Principii care echivala cu proclamarea dreptului la autoderminare, de liberă dispunere a românilor din statul ungar. La 18 octombrie, Declarația a fost citită de Alexandru Vaida-Voevod în Parlamentul de la Budapesta, liderii români, pe temeiul dreptului firesc al fiecărei națiuni de a dispune și hotărî singură soarta, contestau dreptul guvernului maghiar de a reprezenta națiunea română la viitorul congres general al păcii. În noaptea de 30/31 octombrie, la Budapesta s-a creat Consiliul Național Român Central (CNRC), organismul politic al suveranității române, format pe baze de paritate, din șase reprezentanți din partea Partidului Național Român și șase din partea Partidului Social-Democrat. La scurt timp, în toate comunele și comitatele Transilvaniei s-au constituit Consilii Naționale și Gărzi Naționale. La 9 noiembrie, printr-o notă ultimativă, CNRC cere Consiliului Național Ungar dreptul exercitării puterii în Transilvania asupra a 23 de județe, delimitând astfel teritoriul etnic românesc. Acceptarea „Notei” de către guvernul ungar ar fi echivalat cu acceptarea secesiunii Transilvaniei de la statul maghiar. În aceste condiții, guvernul Mihály Károly de la Budapesta propune CNRC negocieri asupra statutului Transilvaniei. La Arad s-a deplasat o delegație formată din 25 de persoane, condusă de Jászi Oszkár, între 13 și 14 noiembrie purtând convorbiri cu o delegație română condusă de Ștefan Cicio Pop, președintele CNRC. Negocierile au eșuat, delegația română refuzând oferta maghiară de autonomie limitată în teritoriile în care erau majoritari. Iuliu Maniu, întrebat de Jászi Oszkár ce doresc românii, a răspuns „Totală despărțire”. La 18 noiembrie, CNRC lansează manifestul Către popoarele lumii, redactat în limbile română, franceză și engleză, prin care românii se adresau opiniei publice internaționale, prezentânu-și dezideratele naționale, independența națiunii române din Transilvania, solicitând „sprijinul lumii civilizate și geniul libertății”. La 24 noiembrie, CNRC publică textul convocării Adunării Naționale de la Alba Iulia pe ziua de 1 decembrie 1918”, ne-a citit prof. univ. dr. Cornel Sigmirean despre momentul premergător Unirii.
Adunarea Națională a fost formată din 1228 de delegați, din care 940 delegați aleși, cărora li s-au adăugat delegații de drept, reprezentând biserica, școala, instituțiile culturale, asociațiile studențești și sportive ș.a. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, în prezența a peste 100.000 de oameni s-a adoptat în unanimitate Rezoluția de unire cu Regatul român. “A fost singurul act de unire din spațiul Europei Centrale și de Est care s-a declarat într-o adunare națională. Elita românească reușea în doar câteva săptămâni să parcurgă un proces rapid de conectare la mersul istoriei, discursul public făcând trecerea de la „națiunea română din Transilvania” la „națiunea română în întregul ei” și de la proiectul de autonomie al națiunii române, la autonomia unui teritoriu etnic, apoi la independența teritoriului și, în final, la decizia de a-l uni cu România. Au fost zile astrale, a fost momentul apoteotic al națiunii, al demnității și umanității unui popor”, a completat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

 

Mesaje, décorații și depuneri de coroane

Ceremonia a continuat cu citirea mesajului prim-ministrului Viorica Dăncilă de către prefectul Mircea Dușa, primit cu aplauze anemice, și cu un discurs al aceluiași adresat mureșenilor din Piața Victoriei. “Vă îndemn să apreciem jertfa făcută de Armata Română de-a lungul istoriei și, mai ales, în Primul Război Mondial, să apreciem ceea ce înaintașii noștri au făcut și vă îndemn să păstrăm România unită în stat unitar”, a transmis prefectul.
Unul dintre momentele solemne a fost conferirea Emblemei de Onoare a Statului Major a Apărării veteranilor de război Marin Ștefănescu și Dumitru Rotar, înmânată de către maior în retragere Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Mureș.
Emblema de onoare le-a fost conferită celor doi “în semn de înaltă apreciere a activității desfășurate în întreaga carieră militară, pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă pe câmpul de luptă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Pentru Marin Ștefănescu, decorația a fost ridicată de către fiul acestuia, Dănuț Ștefănescu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.
Mr. Popa a mai mulțumit, apoi, Statului Major al Apărării pentru emblemele oferite veteranilor de război și “președintelui Consiliului Județean Mureș, primarilor municipiilor Tîrgu Mureș și Reghin și consilierilor municipali ai celor două localități, precum și primarilor și consilierilor locali din orașele Luduș, Iernut, Sărmașu și din comunele Coroisânmărtin și Zau de Câmpie pentru sprijinul acordat veteranilor de război în anul centenar, pentru gestul acestora de a-i declara pe unii cetățeni de onoare sau a le conferi unele ajutoare modeste, dar semnificative pentru cei în drept”. Mulțumiri a adresat și conducerii companiei Azomureș pentru sprijinul acordat, de asemenea, veteranilor.
Ceremonia s-a mutat apoi la Statuia Ostașului Necunoscut, unde a avut loc un scurt moment de depunere de coroane din partea unor autorități și instituții publice, și anume Parlamentul României – senatorii Horea Soporan și Cristian Chirteș, deputații Lavinia Cosma și Dinu Socotar, Instituția Prefectului – prefectul Mircea Dușa, Primăria municipiului Tîrgu Mureș – primarul Dorin Florea, Consiliul Județean Mureș – președintele Peter Ferenc, vicepreședintele Alexandru Cîmpeanu și consilierii județeni Nadia Rață, Ionela Balaș și Simion Gergely, Garnizoana Tîrgu Mureș, unitățile Ministerului Afacerilor Interne și Direcția Județeană de Informații Mureș.

 

 

 

Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu defilarea militarilor din Garnizoana Tîrgu Mureș, unitățile Ministerului Afacerilor Interne și Poliția Locală Tîrgu Mureș, însoțiți de tehnica militară și nu numai din dotare.

În timpul defilării, un elicopter IAR 330 Puma și 6 avioane MIG 21 Lancer au survolat deasupra Tîrgu Mureșului.

 

 

 

 

 

 

 

 

După ceremonia ne-au delectat cu Parada portului popular – municipiul Reghin, orașul Sovata, comunele Batoș, Băla, Ceuașu de Câmpie, Deda, Gurghiu, Ibănești, Rîciu, Solovăstru, Șincai și Societatea Culturală Miorița.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Pactul pentru Tineri” la Târgu Mureș, strategii de diminuare a abandonului școlar

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat astăzi, 28 martie 2024, la Liceul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.