Cartea „Elite ale învăţământului mureşean între anii 1919-2018. Revizori şi inspectori şcolari generali”, lansată la Palatul Culturii Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 607 Vizualizări

Cartea „Elite ale învăţământului mureşean între anii 1919-2018. Revizori şi inspectori şcolari generali”, lansată la Palatul Culturii

Consiliul Judeţean Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş au organizat, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, simpozionul cu tema „Un secol de învăţământ mureşean. Centenarul şcolilor”.

Evenimentul a avut loc la Sala mică a Palatului Culturii și a prilejuit lansarea volumului „Elite ale învăţământului mureşean între anii 1919-2018. Revizori şi inspectori şcolari generali”, ediţie îngrijită de prof. Constantin Bogoşel, inspector şcolar pentru istorie şi ştiinţe socio-umane. Alături de autor, volumul a fost prezentat de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu-Mureş), conf. univ. dr. Călin Florea (Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş) și prof. dr. Maria Kozak, inspector școlar. De asemenea, la eveniment au mai fost prezenți și prefectul Mircea Dușa, vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Cîmpeanu și consilierul local Sebastian Pui.

„Prima inițiativă de a scrie o carte despre inspectorii școlari generali mureșeni a fost în anul 2006, când publicistul Ilarie Gh. Opriș lucra la volumul I din celebra serie ,,Dascăli mureșeni” și s-a deplasat la inspectorul școlar general pentru a obține un Cuvânt Înainte. Proiectul prezentat echipei de atunci a Inspectoratului Școlar Județean Mureș a fost abandonat după câteva luni și a fost reluat de subsemnatul după 10 ani, la rugămintea domnului Ilarie Gh. Opriș.

Mă bucur că am reușit să finalizez cu sprijinul unor prieteni și colegi acest proiect, această carte, care reprezintă o radiografie a învățământului mureșean, începând cu Ieronim Puia, primul revizor școlar numit după Marea Unire din 1918 și până în prezent. În cele 240 de pagini sunt descrise biografiile revizorilor școlari, inspectorilor școlari generali și adjuncți care au slujit cu devotament la altarul educației mureșene. Fiecare poveste, fiecare destin pot reprezenta modele pentru cei care au îmbrățișat această frumoasă carieră, de cadru didactic. Ultimul capitol este dedicat echipei de azi din Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Aduc mulțumiri tuturor celor care au sprijinit acest proiect, nu în ultimul rând, Consiliului Județean Mureș, care a fost un partener de nădejde”, a declarat inspectorul școlar, prof. drd. Constantin Bogoșel. Acesta a menționat și personalitatea care s-a distins prin cele mai exemplare merite. „Toți inspectorii școlari s-au distins prin activitatea lor, însă cel mai măreț mi se pare primul revizor școlar, Ieronim Puia, care a construit peste 230 de școli românești de stat în mandatul său. Mandatul primului inspector școlar general a durat din 1919, până la 1940, odată cu Dictatul de la Viena. A fost cel mai longeviv revizor școlar în regiunea Mureș, iar contribuția lui rămâne cea mai valoroasă din punct de vedere istoric în ceea ce privește evoluția învățământului mureșean.“

Cartea a fost editată de Constantin Bogoșel, cu ISBN obținut personal, și a fost distribuită gratuit celor prezenți la Simpozion. Cei interesați să o achiziționeze o pot face la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE