FOTO: Proiect internaţional finalizat cu brio de Postliceala Sanitară „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 503 Vizualizări

FOTO: Proiect internaţional finalizat cu brio de Postliceala Sanitară „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş

Şcoala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş a finalizat, recent, cel de-al doilea proiect Erasmus + din istoria sa, denumit „Abilităţi europene în tehnici de nursing şi investigaţii”.

Stagii practice în Italia şi Spania

Potrivit unui comunicat de presă remis de echipa de implementare a proiectului, obiectivul general al acestuia a fost „dezvoltarea competenţelor în tehnici de nursing şi investigaţii şi transferul de metode de lucru şi de bune practice la standarde europene.

Reprezetanţii Şcolii Postliceale Sanitare “Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureş consideră că obiectivul a fost îndeplinit, “deoarece pe parcursul proiectului, participanţii la mobilităţi şi-au dezvoltat cunoştinţele şi abilităţile în tehnici de nursing şi investigaţii prin pregătirea practică efectuată în cadrul mobilităţilor şi prin pregătirea teoretică şi practică din cadrul Şcolii Postliceale Sanitare “Dimitrie Cantemir”.

Pe parcursul celor trei săptămâni de mobilităţi, cei 40 de elevi au îmbinat pregătirea teoretică cu pregătirea practică în alte sisteme de sănătate din Italia şi Spania.

Competenţe în tehnici de nursing şi investigaţii

Un alt obiectiv al proiectului s-a referit la “Dezvoltarea competenţelor în tehnici de nursing şi investigaţii pentru 40 de elevi.”

Acesta a fost îndeplinit, prin selecţia a 40 de elevi ai anilor II şi III, specializarea Asistenţi Medicali Generalişti pentru cele trei mobilităţi europene. La selecţie au participat 57 de elevi (23 din anul II şi 34 din anul III), dintre care, conform punctajelor obţinute, au fost selectaţi 40 de participanti (17 din anul II şi 23 din anul III), precum şi 5 rezerve  (3 din anul II şi 2 din anul III).

Referindu-se la obiectivul “Consolidarea cunoştinţelor teoretice cu cele practice în tehnici de nursing şi investigaţii în instituţii de sănătate din Italia şi Spania”, echipa de implementare a proiectului a precizat că obiectivul a fost atins prin participarea celor 40 plus 5 de elevi, care au studiat modulul “Tehnici de nursing şi investigaţii” în cadrul Curriculumului Naţional prevăzut în Planul de învăţământ, respectiv 30 ore de teorie şi 90 de ore de stagiu clinic, la mobilităţi europene.

“În cadrul pregătirii la Şcoala Postliceală Sanitară “Dimitrie Cantemir” şi instituţii sanitare locale au acumulat competenţe teoretice şi practice caracteristice la nivel naţional, pe care ulterior, în timpul mobilităţilor, le-au dezvoltat şi consolidat practic la nivel european, ducând la dezvoltarea personală vitală pentru un viitor asistent medical şi creşterea şanselor de integrare pe piaţa muncii”, a transmis echipa de implementare a proiectului.

Obiectivele culturale şi lingvistice, atinse

Proiectul a avut şi un obiectiv care viza “Dezvoltarea competenţelor culturale, formarea de noi competenţe lingvistice”, care s-au evidenţiat prin relatările despre Roma, Termoli, Campobasso respectiv Granada, Cordoba, Gibraltar, locuri în care elevii au efectuat excursii în timpul liber şi pe care le-au prezentat colegilor şi prietenilor prin postări pe paginile de Facebook şi la conferinţele de diseminare ale proiectului.

„Participând la pregătirea prin Online Linguistic Support şi-au dezvoltat competenţe de a comunica, de a înţelege şi de a-i face pe alţii să înţeleagă diferite mesaje în situaţii variate, precum şi termenii medicali de specialitate, fapt evidenţiat prin evoluţia vizibilă de la evaluarea lingvistică iniţială la cea finală, 22 de elevi înregistrând progrese. Dobândirea acestor competenţe este de maximă importanţă deoarece le permite să beneficieze de toate avantajele oferite de libera circulaţie în cadrul UE, ajutându-i să se integreze cu succes pe piaţa muncii europene”, se mai precizează în comunicat.

Feed-back pozitiv din partea organizaţiilor gazdă

Proiectul „Abilităţi europene în tehnici de nursing şi investigaţii” s-a adresat elevilor din anul II și III, selectați conform unei proceduri întocmită şi avizată de către comisia de proiect şi aprobată de Consiliul de Administraţie al școlii. Astfel, 20 de elevi au participat la un stagiu de practică de trie săptămâni la spitalul „Antonio Cardarelli” din Campobasso (Italia), iar 20 de elevi au participat la stagii de practică în două fluxuri, primul în februarie 2018, al doilea în mai 2018, la centrul de zi Los Tulipanes din Granada (Spania).

“Feed-back-ul obținut de elevi din partea organizațiilor gazdă a fost pozitiv. Dovadă sunt 40 de acorduri de formare semnate, 40 de documente Europass Mobility, 40 de caiete de practică completate şi 40 de teste finale de evaluare lingvistică cu rezultate crescătoare”, a mai menţionat echipa de implementare a proiectului.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE