Home / Reviste / Ibanesti / Campanie de donare de sânge la Ibănești

Campanie de donare de sânge la Ibănești

Distribuie

Școala Gimnazială din localitatea Isticeu, comuna Ibănești  va găzdui sâmbătă, 8 decembrie  o campanie pentru donare de sânge, acțiune organizată de preoții din comunele Hodac și Ibănești, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș.

„Ideea organizării acestei campanii de donare de sânge îmi aparține. Și eu am probleme de sănătate, și discutând cu medicul care m-a tratat, am ajuns la concluzia că este mai mult decât binevenită o astfel de acțiune, dat fiind nevoia de sânge din spitale. Așa se face că,  i-am contactat pe toți preoții din Ibănești și Hodac, practic toate cele șase parohii din cele două comune sunt antrenate în această campanie. Organizăm această campanie în colaborare cu Centrul de Transfuzii din Târgu Mureș. Când m-am gândit la acestă acțiune i-am contactat ca să-mi spună dacă se poate organiza o astfel de campanie pe plan local și ce condiții se cer. Cu ei am colaborat, ei mi-au oferit toate sfaturile necesare, și cu ei colaborez în continuare, le comunic numărul de persoane înscrise. Am mers pe înscriere pe listă, ca să ne putem organiza mai bine, să nu stea lumea la coadă, plus să știe și cei de la centru cum să se organizeze”, ne-a declarat părintele Călin Romonți din Isticeu.

Până joi la amiază au fost înscrise 83 de persoane care doresc să doneze sânge în cadrul campaniei, număr care se speră să crească.

„Campania va începe sâmbătă, 8 decembrie, ora 8:30. Din calculele noastre, ar trebuie să doneze într-o oră un număr de 16 persoane, fapt pentru care acțiunea va dura câteva ore. Dorim o participare cât mai numeroasă din partea locuitorilor celor două comune, preoții de pe sate au făcut apel la credincioși  să doneze înclusiv în  zilele premergătoare campaniei, fapt pentru care sperăm ca numărul de persoane  înscrise să crească până sâmbătă.  Acțiunea de donare de sânge va vea loc Școala Gimnazială din Isticeu, un pic mai sus de fabrica Mirdatod, pe dreapta, la drumul principal”, a precizat părintele Călin Romonți.

Condiții de îndeplinit  pentru donatori

Cei care doresc să doneze sânge  trebuie să îndeplinească  următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer

Informații suplimentare despre campania de donare de sânge de la Isticeu se pot afla la numărul de telefon 0740.030.797 (părintele Călin Romonți)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.