Home / Cultură / Didactica. Nivelul fonetic

Didactica. Nivelul fonetic

Distribuie

În studiul limbii se disting următoarele compartimente didactice. Partea cea mai amplă, care tinde să înlocuiască ansamblul ştiinţei este gramatica (din lat. grammatica). În definiţia foneticii şi a vocabularului se folosesc sintagmele: studii ajutătoare (auxiliare), dar sunt şi ele foarte importante.

Fonetica, în calitate de disciplină de „graniţă” are o strânsă legătură cu acustica, anatomia şi fiziologia.

Sunet = „Fenomen fizic concret, produs sonor al aparatului fonator uman care slujeşte la comunicarea unor idei, sentimente. Ţinând seama de variantele aceluiaşi sunet, numărul sunetelor dintr-o limbă este nelimitat.”

Sunet tip = „Cea mai mică unitate sonoră din componenţa cuvântului.”

Tip sonor = „Vezi sunet-tip.”

Contextul fonetic = „Influenţa sunetelor înconjurătoare asupra unui sunet. Acelaşi sunet este diferit pronunţat în diferite cuvinte. Ex. n (din numai, bancă).”

Fonetică = „Ramură a lingvisticii care studiază producerea, transmiterea, audiţia şi evoluţia sunetelor limbajului articulat.”

Fonem (sinonim al sintagmei sunet – tip) = „Cea mai mică unitate fonetică sau sonoră a unei limbi, având funcţia de a alcătui şi de a deosebi între ele cuvinte sau forme gramaticale ale unuia şi aceluiaşi cuvânt. Fonemul conţine o clasă de sunete asemănătoare: r (velar, uvular, graseiat).”

Nu ne propunem să realizăm o clasificare a sunetelor după locul lor de articulare. Mai complicată pare clasificarea consoanelor, trimiterea făcându-se la anatomie şi fiziologie.

În ultimele secole, ştiinţele de „graniţă”, „de frontieră”, au deschis perspective multiple de interpretare.

Paralela între „fonetică” şi „fonologie” o vom urmări, pe îndelete, în tabletele următoare, cu exemple din diferite graiuri ale limbii române.

În comunicarea umană, sunetele sunt produse sonore ale aparatului fonator. Conţinutul transmis (rod al procesului gândirii) îmbracă o formă verbală (suntem la capitolul vorbire şi o formă scrisă (grafologică).

Care formă ar fi mai importantă? Aş răspunde cu o maximă latină: „Verba volant, scripta manent.” Dar şi vorbele, şoaptele, au farmecul lor. Şi ce farmec!!

Prof. dr. I Cornelia TOŞA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. ”Lumea e aproape”, cu jurnaliștii Lacrima Balint și Aurelian Grama

Distribuie Directorul fondator al cotidianului Zi de Zi, jurnalistul Aurelian Grama, a participat, în urmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.